Τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Φυλής, Αθανάσιου Σχίζα



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεδρίαση 2/6/2011
Θέμα 2ο: Συζήτηση για τα στερεά απόβλητα της Αττικής

Εισηγητής:        Ιωάννης Σγουρός – Περιφερειάρχης Αττικής
Ενημέρωση:     Ηλίας Λιακόπουλος – Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκ. Αττικής  






Τοποθέτηση  του Δημοτικού Συμβούλου Φυλής, Αθανάσιου Σχίζα
για την παράταξη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ και κατάθεση προτάσεων 



ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ
                                                                                                2/6/2011

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ι «ΟΡΙΣΤΙΚΑ  και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ» Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

Κυρίες & κύριοι,
    Από τη δεκαετία του 60΄ λειτουργεί στην περιοχή μας χωματερή η οποία αποτελεί εστία υποβάθμισης.
     Οι  εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να μας χρυσώσουν το χάπι μιλώντας για χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Το έγκλημα είναι διαχρονικό και διαρκές και φτάνει μέχρι τις μέρες μας

   Ο  ΧΥΤΑ, όμως, υπήρξε μόνο στα χαρτιά. Στην πράξη αυτό που βιώναμε όλοι μας ήταν και είναι η λειτουργία στην περιοχή μας μιας κοινής χωματερής που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές  για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το περιβάλλον μας φτώχυνε από τη λειτουργία της χωματερής, χάσαμε χιλιάδες στρέμματα γης που θα μπορούσαμε να αποδώσουμε στην κοινωνία και η περιοχή μας έγινε συνώνυμη με τα σκουπίδια.

     Επιθεωρήσεις  από κλιμάκιο ειδικών του ΥΠΕΚΑ  κατέδειξαν ότι στον ΧΥΤΑ Φυλής καταλήγουν ανεπεξέργαστα απόβλητα, αλλά και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία ιατρικά απόβλητα, σε αντίθεση με τα όσα ορίζει το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο.
     Όλα αυτά συνιστούν κατάφορη παραβίαση των Οδηγιών 99/31/ΕΚ και 2006/12/ΕΚ, κάτι που οδήγησε τη χώρα μας προ των πυλών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

     Σήμερα  που μιλάμε δεν έχει  αλλάξει κάτι. Η πραγματικότητα για την περιοχή μας παραμένει ζοφερή. Εξακολουθούμε να είμαστε η σκουπιδαποθήκη της Αττικής, η εύκολη λύση για τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα των απορριμμάτων.

Ρωτάμε   σε ποιά θετική   λύση  έχουν καταλήξει οι ιθύνοντες για εμάς;

    Ο  Περιφερειακός Σχεδιασμός προβλέπει τρεις  χώρους ταφής (Φυλή-Γραμματικό-Κερατέα) και τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων. Τα δύο εργοστάσια θα κατασκευαστούν στη Φυλή όπου θα γίνεται επεξεργασία 1.100.000 τόνων απορριμμάτων ( το 81% του συνόλου), ένα στο Γραμματικό και ένα στην Κερατέα  όπου θα γίνεται επεξεργασία 255.000 τόνων απορριμμάτων (το 19% του συνόλου). Προϋπολογισμός  κατασκευής των εργοστασίων 365 εκατομ. ευρώ.

   Και βέβαια τεχνολογικά θα λειτουργούν με τη μέθοδο της  βιοξήρανσης, που με τη σειρά της απαιτεί μονάδα καύσης, της πλέον επικίνδυνης για το περιβάλλον και της δημόσιας υγείας, που με τη σειρά της απαιτεί χώρο για την ταφή «τοξικών» αποβλήτων.

     Δεν συναινούμε σ΄ αυτή τη λύση, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια την περιοχή μας στην καταστροφή, αφήνοντας παράλληλα την υγεία των πολιτών μας εκτεθειμένη.
   Στο έγκλημά τους , που έχει στοιχίσει  την υγεία μας και έχει οδηγήσει τον τόπο μας στην  υποβάθμιση,  θα βάλουμε  ΤΕΛΟΣ.

Δεν θέλουμε στην περιοχή μας ούτε ένα, ούτε δύο εργοστάσια επεξεργασίας.

Δεν ξεπουλιόμαστε με εταιρικές συμμετοχές.

Δεν δεχόμαστε την μεταφορά 300 τόνων λυματολάσπης  ημερησίως στον ΧΥΤΑ Φυλής, γιατί απλά δεν θέλουμε καμία ρυπογόνο δραστηριότητα στο Δήμο μας.

Αν συμβεί αυτό το περιβάλλον στη περιοχή μας θα υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα.
Η ασφάλεια της δημόσιας υγείας θα τεθεί σε κίνδυνο.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ü  ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Να αρχίσουν από τώρα έργα απορρύπανσης, αποκατάστασης και ανάπλασης του χώρου

ü  ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΡΓΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ

ü  ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ  ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
  

   Υπάρχουν λύσεις αποκεντρωμένες, περιβαλλοντικά και οικονομικά πρόσφορες.
Σήμερα αυτές οι λύσεις πρέπει να ξαναμπούν στη συζήτηση.
Είμαστε υπέρμαχοι  της ανακύκλωσης και   της πράσινης διαχείρισης των  απορριμμάτων.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ  να δώσουμε αγώνα για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο, να δράσουμε από κοινού για να σταματήσει αυτό το έγκλημα,  είναι χρέος όλων μας.
Να διεκδικήσουμε την απομάκρυνση οποιασδήποτε διαχείρισης απορριμάτων και την πλήρη αποκατάσταση και ανάπλαση της περιοχής μας.


ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ

Ο Δημοτικός Σύμβουλος

Αθανάσιος Σχίζας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια