Άρτον και θεάματα...

Άρτον και θεάματα...

TOY TAΞΙΑΡΧΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ



Η φράση αυτή, προερχόμενη από την αρχαία ρωμαϊκή περίοδο, είναι διαχρονική και πάντα επίκαιρη. Θα έλεγε κανείς ότι συμπυκνώνει τη μέθοδο για «ομαλή» διακυβέρνηση της κοινωνίας σε περιόδους καταπίεσης ή έντονων κοινωνικών προβλημάτων. Πάντα ήταν πρόβλημα για τους εκάστοτε κυβερνώντες να καταφέρουν να διοικήσουν εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των πολλών και ταυτόχρονα να μην έχουν ανακατοσούρες και φασαρίες από τα λαϊκά στρώματα.
 Οι ρωμαίοι αυτοκράτορες της εποχής κατάλαβαν ότι μπορούν να το πετύχουν αυτό κάνοντας δυο πράγματα. Το πρώτο που έπρεπε να κάνουν είναι να εξασφαλίσουν τροφή για τον λαό ώστε να μην εξεγερθεί με αφορμή την πείνα. Πράγμα το οποίο θα ήταν μη διαχειρίσιμο αν σκεφτεί κανείς την ιστορία με τους επιζώντες από το αεροπορικό δυστύχημα που έφτασαν στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν από την πείνα. Μη διαπραγματεύσιμη λοιπόν ικανοποίηση της πείνας. Το δεύτερο που έπρεπε οι αυτοκράτορες να κάνουν είναι να χαλιναγωγήσουν το λαό κρατώντας την κοινή γνώμη μακριά από τα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, διότι πάλι ο λαός αντιλαμβανόμενος την αδικία σε βάρος του θα επαναστατούσε. Έτσι λοιπόν για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να αποφύγουν τη λαϊκή αγανάκτηση προσέφεραν στο λαό εφήμερες και φαντασμαγορικές απολαύσεις. Αυτό που έκαναν ήταν να προσφέρουν «θέαμα» δίνοντας μια ψευδαίσθηση ικανοποίησης και δέους στο λαό, ο οποίος είχε τώρα πια να ασχολείται με κάτι παραπάνω πέρα από τη μιζέρια του. Έτσι γεννήθηκε η λατινική φράση «panem et circenses», δηλαδή ο λαός θέλει άρτο και θεάμα και όλα θα πάνε μια χαρά. Χάρη σε αυτή τη ρήση, θαυμάζουμε σήμερα τόσο το Κολοσσαίο, όσο και το Ολυμπιακό Στάδιο. Για να γίνουμε επίκαιροι λοιπόν ας φέρουμε ως παράδειγμα το πρόσφατο γεγονός της «επιτήρησης» που θα επιβληθεί σε 24 δήμους της χώρας λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται. Συγκεκριμένα, ο δεύτερος πιο χρεωμένος δήμος της Ελλάδας (αναλογικά φυσικά) είναι ο ενιαίος δήμος Φυλής. Την ώρα λοιπόν που ο δήμος Φυλής έχει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χρέη, την ώρα που έρχεται σκληρή λιτότητα και περικοπές και την ώρα που οι εργαζόμενοι του δήμου έμειναν απλήρωτοι προμηνύοντας στις οικογένειες και τα παιδιά τους ότι τα δύσκολα έρχονται, η διοίκηση του δήμου διοργάνωσε όχι μία, αλλά τέσσερις μεγαλειώδη συναυλίες με αφορμή την εορτή Κωνσταντίνου & Ελένης. Σε μια στιγμή που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στην αβεβαιότητα μεταξύ αναδιάρθρωσης του χρέους, παύσης πληρωμών και ελεγχόμενης πτώχευσης, το δημοτικό συμβούλιο Φυλής αφού έβαλε προτεραιότητα στις απολύτως απαραίτητες δαπάνες και ιεράρχησε τις ανάγκες του καταχρεωμένου δήμου, σε πείσμα της εποχής χάραξε το δικό του δρόμο: αποφάσισε να προσφέρει «θέαμα» στην τοπική κοινωνία χαρίζοντας μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για δυο - τρείς ώρες δουλειά σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως η κυρία Γαρμπή, ο κύριος Μαζωνάκης, ο κύριος Μακρόπουλος και ο κύριος Λιδάκης.





Ο Ταξιάρχης Ευσταθίου είναι Δημότης Φυλής, Υπάλληλος Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης και Ταμίας Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πεύκης
 
πηγή:http://fylarhos.blogspot.com/2011/06/blog-post_1467.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια