ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μεχρι τελος του χρονου λυση στα σκουπίδια




 «Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προκηρυχθεί ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων από το νέο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής. Είναι απολύτως εφικτό, με σεβασμό στη διαφάνεια, το περιβάλλον και βασικό παράγοντα το κόστος να έχουμε ανάδοχο ως το τέλος του 2012 και να φύγει ο εφιάλτης από την Αττική, να μη μετατραπεί σε Νάπολη» , επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος σε συνετέυξεις που έδωσε στα ΜΜΕ. Διαβάστε τα βασικά σημεία συνεντεύξεων του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου στο Βήμα FM και στη ΝΕΤ 105,8

· Για τη διαχείριση απορριμμάτων
Στις 22/8 θα υπάρχει η προαναγγελία διαγωνισμού που θα συνυπογράφεται από την ελληνική κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής, με διαδικασίες  συγκεκριμένες όπως προβλέπονται από την ΕΕ, έτσι ώστε να έχουμε και την πρώτη αντίδραση από τους ενδιαφερόμενους της αγοράς, της επιστήμης, της κοινωνίας. Ως το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμος ο Νέος Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (60% δήμοι, 40% περιφέρεια Αττικής) που θα είναι και ο αρμόδιος για τη δημοπράτηση. Πριν το τέλος του έτους θα έχει προκηρυχθεί μεγάλος διεθνής διαγωνισμός και εκτιμώ ως απολύτως εφικτό μέσα στο 2012 να έχουμε ανάδοχο, για να φύγει ο εφιάλτης από την Αττική, να μη μετατραπεί σε Νάπολη.
Τα δύο υπουργεία, το ΥΠΕΚΑ και το Εσωτερικών, έχουμε πάρει μία πολύ καθαρή απόφαση. Να υπάρξει τήρηση των αρχών της δημοσιότητας, της διαφάνειας, του σεβασμού στο περιβάλλον και να είναι ανοικτός ο διαγωνισμός σε όλες τις τεχνολογίες. Τα κριτήρια είναι πολύ συγκεκριμένα και υπάρχει και ο πολύ σημαντικός παράγοντας που είναι το κόστος. Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου πληρώνουν 30% με 40% περισσότερο από άλλες περιοχές με υποδειγματική διαχείριση απορριμμάτων για να έχουν μία ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση. Επιπλέον ο Ενιαίος Σύνδεσμος οφείλει ποσά που υπερβαίνουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Γι΄ αυτό πριν τα τέλη του έτους θα έχουμε νέο τοπίο κυρίως σε Αττική και Πελοπόννησο που υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν ευλογούμε, δε δαιμονοποιούμε, δεν είμαστε ατζέντηδες συγκεκριμένων τεχνολογιών. Με καθαρό μυαλό και καθαρή καρδιά λέμε ότι υπάρχει η επιστήμη, η τεχνολογία, το περιβάλλον – που είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για μία χώρα όπως η Ελλάδα που επενδύει στον Τουρισμό – και η τσέπη των πολιτών.
Δε θέλω να προεξοφλήσω τίποτα, εκτιμώ όμως και πιστεύω η διϋπουργική που θα γίνει σήμερα υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον κ. Πάγκαλο, να επικυρώσει αυτή τη συναπόφαση των δύο υπουργείων.
Πάντως δεν ειναι τυχαίες οι δηλώσεις του κ.  Κουκουλόπουλου. Υπενθυμίζουμε ότι ανοιχτός σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής, σημειώνοντας όμως ότι προφανώς δεν πρέπει να επιβραβευθούν καραμπινάτες περιπτώσεις.  Επίσης ο Υπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα της χωροθέτησης των Χώρων Υγειονομικής Ταφής και ειδικά στο ΧΥΤΑ της Κερατέας, ανακοίνωσε ότι έως τις 20 Αυγούστου θα εκδοθεί η διεθνής προανακοίνωση με διαβούλευση, όπου θα δηλώνεται ότι δεν αποκλείεται καμία τεχνολογία.
Όπως πρόσθεσε, το έργο θα γίνει με προδιαγραφές - αυτό που μένει να οριστικοποιηθεί είναι αν θα είναι στην παρούσα χωροθέτηση, όπως έχουν προτείνει οι φορείς. «Μελετάμε και θα δούμε ποια είναι η καλύτερη λύση», είπε.
Αφού τόνισε ότι στο νομοθέτημα - το οποίο κατατίθεται σήμερα και θα έχει ψηφιστεί έως τις 28 Αυγούστου - επιχειρείται να εξευρεθεί η «χρυσή τομή», η οποία, όπως αναγνώρισε, δεν είναι εύκολη και επεσήμανε ότι ισορροπεί μεταξύ του χειρισμού της πραγματικότητας και της δίκαιης ρύθμισης Διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ:
Το ΟΤΑnews με πρόσφατο ρεπορτάζ σας είχε ενημερώσει για την κινητοποίηση που υπάρχει στο θέμα:
Πάντως για το νομοθέτημα υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις. Διαβάστε εδω:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια