Σύσκεψη στο Υπ. Υγείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης θέμα την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού του Δυτ.Νείλου



Εκτύπωση
Ειδική σύσκεψη με θέμα την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 08 Αυγούστου 2011 στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπό τους Υφυπουργούς κ.κ. Μάρκο Μπόλαρη και Χρήστο Αηδόνη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Ειδικός Γραμματέας Άθλησης και Διατροφής κος Κώστας Παταβούκας και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κος Ιωάννης Μίχας.
Ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής καΣταυρούλα Δήμου, η οποία διαπίστωσε και στη συνέχεια επεσήμανε ότι το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.


«Η Π.Ε. Δυτικής Αττικής εφαρμόζει συγκεκριμένο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και γίνονται ψεκασμοί σε ευαίσθητες περιοχές, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις επιδράσεις στο περιβάλλον. Μετά τα δεδομένα που προέκυψαν από τη χθεσινή σύσκεψη και την εμφάνιση περιστατικών στην περιοχή του Μαραθώνα ενημερώσαμε τους Δήμους ζητώντας παράλληλα τη συνεργασία τους, ώστε με συντονισμένες ενέργειες να εξαλειφθούν οι πιθανότητες εμφάνισης περιστατικών στην περιοχή μας», σημείωσε ηΑντιπεριφερειάρχης.
Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής διοργανώνει, το Σεπτέμβριο, ημερίδα με τη συνεργασία του ΚΕΛΠΝΟ, προκειμένου να ενημερωθούν, αλλά και να δραστηριοποιηθούν με εντατικούς ρυθμούς και συστηματικότητα όλοι οι Δήμοι, οι τοπικοί φορείς, οι υπηρεσίες, ακόμα και οι επαγγελματίες και οι πολίτες, τόσο για το πρόβλημα, όσο και για τους αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης.
 Η Π.Ε. Δυτικής Αττικής σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους πολίτες της περιοχής για το πώς μπορούν να προφυλαχθούν και να αντιμετωπίσουν την αύξηση των πληθυσμών των κουνουπιών «τίγρης», ακολουθώντας τις οδηγίες του Υ.Υ.Κ.Α. και της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής, προτείνει τα ακόλουθα:
Α. Το κουνούπι «τίγρης» αναπαράγεται σε μικρές συγκεντρώσεις νερού, συνεπώς αποφεύγουμε ή περιορίζουμε τις εστίες που ευνοούν την αύξηση των πληθυσμών του.Αυτές είναι:
  1. Χωματερές, έλη, βάλτοι
  2. Πρόχειροι καταυλισμοί με ελλείψεις σε θέματα υποδομών.
  3. Βουλωμένα Φρεάτια, σιντριβάνια, δεξαμενές, βαρέλια και γενικότερα στάσιμα νερά.
  4. Λεκάνες, βάζα, πιατάκια από γλάστρες, σωλήνες και υδρορροές με διαρροές.
  5. Περιοχές με χόρτα (Συστήνεται το κούρεμα του γκαζόν και το κλάδεμα των θάμνων)
  6. Βουλκανιζατέρ, παλιά λάστιχα.
  7. Επιχειρήσεις Ανακύκλωσης (σκραπατζίδικα)
  8. Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Τακτική αλλαγή νερού σε ποτίστρες ζώων.
Β. Βασικές οδηγίες αντιμετώπισης:
  1. Χρήση εντομοαπωθητικών, πλεγμάτων (σήτες), εντομοκτόνων αέρος, κλιματιστικών και ανεμιστήρων, κουνουπιέρας και κίτρινων λαμπτήρων.
  2. Τα εντομοαπωθητικά θα πρέπει να περιέχουν: DEET (N,N-Διεθυλοτολουαμίδη, Πικαριδίνη ή Ικαριδίνη, Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, IR3535).
  3. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
  4. Μείωση του χρόνου έκθεσης σε περιοχές με κουνούπια.
Είναι σημαντικό να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες των εντομοαπωθητικών σκευασμάτων. 
Γ. Άλλα σχετικά χαρακτηριστικά:
  1. Το 80% του πληθυσμού που μολύνεται δεν εκδηλώνει κανένα σύμπτωμα.
  2. Το 20% μπορεί να εμφανίσει ήπια συμπτώματα για διάστημα από 3-10 ημέρες.
  3. Λιγότερο από το 1% μπορεί να εμφανίσει τη σοβαρή μορφή της νόσου. (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή χαλαρή παράλυση).
  4. Ο χρόνος επώασης είναι 2-14 ημέρες.
  5. Άτομα άνω των 50 ετών κινδυνεύουν περισσότερο.
  6. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Ήπιες περιπτώσεις υποχωρούν έστω και μετά από αρκετές ημέρες. Πιο σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο.
  7. Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο.
  8. Ο ιός δε μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.
  9. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μεταδοθεί από μεταμόσχευση οργάνου ή μετάγγιση αίματος. Ακόμα σπανιότερα από τη μητέρα στο έμβρυο.
Σε κάθε περίπτωση, έστω και υποψίας προσβολής από τον ιό, οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν ιατρική συμβουλή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια