ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ "ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ"





“Εμείς από τώρα και κάθε χρόνο, στον Κοινωνικό Απολογισμό της παράταξης μας, θα αποτυπώνουμε όλα τα βήματα-δράσεις που έχουμε υλοποιήσει, τα οποία αποτελούν πηγή δικαίωσης και έμπνευσης για τη συνέχιση της προσπάθειάς μας για ένα καλύτερο αύριο.                               
Κρατήσαμε ενεργό πολιτικό ρόλο στις τακτικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. 
Είχαμε πάντα μελετημένη παρουσία στις συνεδριάσεις με απόψεις και θέσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα. 
             Είχαμε ενεργό συμμετοχή στις επιτροπές του Δήμου. 
             Κάναμε επερωτήσεις, τις οποίες η Διοίκηση είτε δεν έφερνε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε ο Δήμαρχος σκοπίμως δεν απαντούσε. 
             Απλώσαμε το χέρι και συνεργαστήκαμε αρμονικά με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις. 
Η εμπειρία αυτού του χρόνου, από την δημιουργία της Παράταξης μέχρι την παρουσία μας στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φυλής ήταν πέρα για πέρα Θετική. Όσο αφορά όμως τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων έχουμε μια σειρά από ενστάσεις.
Δεν μπορεί οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να αποτελούν αφο-ρμή επικοινωνιακών μονολόγων του δημάρχου, ο οποίος μιλά στην κυριολεξία το 80% του χρόνου της κάθε συνεδρίασης. Αντίθετα με τους συμβούλους της συμπολίτευσης που “δεν νοιώθουν την ανάγκη να πουν τίποτα” (ακόμα και όταν κατέχουν κάποιο αξίωμα) παρά μόνο “να ψηφίσουν να τελειώνουμε”.                                                      
             Δεν μπορεί να διακόπτονται Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης πριν ολοκληρώσουν την σκέψη τους. 
             Οι επερωτήσεις της αντιπολίτευσης δεν έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο παρά σε πολύ μικρό ποσοστό  και πιθανόν με κριτήριο, το αν η δημοτική αρχή μπορούσε ή  ήθελε να απαντήσει. 
             Οι επιτροπές που έφτιαξε το Δημοτικό Συμβούλιο δεν λειτουργούν παρά μόνο περιστασιακά. 
             Η αντιμετώπιση των μελών στις λιγοστές συνεδριάσεις των επιτροπών ήταν της λογικής “Άντε να τελειώνουμε…”
             Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.τα θέματα ερχονται χωρίς καμία ιεράρχηση, τα σημαντικά θέματα χαμένα μέσα σε δεκάδες θέματα ρουτίνας. Το αποτέλεσμα είναι να μην συζητούνται όπως πρέπει τα σοβαρά θέματα όπως η παραβατικότητα και η διαχείρηση των απορριμμάτων, αφού «κρύβονταν» μέσα στα θέματα ρουτίνας.
Αλλά και όταν παίρνουμε αποφάσεις η Διοίκηση "ποιεί την νήσσαν" και αυτές οι αποφάσεις μένουν ανεκτέλεστες.
             Η αντιπολίτευση αντιμετωπίζεται από τη δημοτική αρχή σαν “de facto απέναντι”, με συνέπεια την εκ προοιμίου απόρριψή κάθε πρότασης της, και με μια λογική “… πείτε ότι θέλετε είναι περιττό, εμείς έχουμε την πλειοψηφία, εμάς ψήφισε ο λαός…

ΣΑΒΒΑΣ Ι. ΣΑΒΒΑΣ
Επικεφαλής “ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την ίδρυση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ. Και μπορεί να αναδείχθηκε 3η Παράταξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 εκλογές αλλά παραμένει πάντα πρώτη και μαχητική, με δημιουργικό πολιτικό λόγο. Όλο αυτό το καιρό που βρισκόμαστε στα έδρανα του Δ.Σ. Φυλής συμφωνήσαμε όταν οι προτάσεις που κατατίθενται ήταν προς όφελος του τόπου, αλλά βρεθήκαμε και πολλές φορές αντιμέτωποι με την διοίκηση.

ΔΡΑΣΕΙΣ 
ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ένστάσεις:
5 Ιανουαρίου καταθέσαμε την ένστασή μας για την παράτυπη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάδειξη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Η δικαίωσή μας ήρθε στις 17 Ιανουαρίου από την περιφέρεια και η διοίκηση έκανε εκ νέου την διαδικασία. Με έκπληξη είδαμε τον κ. Τσιουμπρή, δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ, να παραμένει στη διαδικασία και να λειτουργεί σαν δεκανίκι του δημάρχου κ. Μπουραίμη.

Ένσταση στον προϋπολογισμό του Δήμου Φυλής, για το πρώτο τρίμηνο 
του 2011
Ποσά που προκαλούν ψήφισε η Δημοτική Αρχή Φυλής στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, 26 Ιανουαρίου. Ο Δήμαρχος κ. Μπουραΐμης παραδέχτηκε ότι πέρυσι είχε προϋπολογισμό (άκουσον-άκουσον!) 2.000.000 ευρώ για το Αθλητικό Κέντρο Φυλής και 400.000 ευρώ για το Δημοτικό Στάδιο Φυλής. Επίσης παραδέχτηκε ότι είχε προϋπολογισμό 100.000 ευρώ ετησίως για το ΚΑΠΗ Φυλής το οποίο… δεν λειτουργεί.
Καταγγείλαμε την μεθόδευση των Δημοτικών Συμβούλων της Διοίκησης που ψήφισαν 2.000.000 ευρώ για το Αθλητικό κέντρο Φυλής των 4000 κατοίκων, την ώρα που στο Αθλητικό Κέντρο Ζεφυρίου των υπερδιπλάσιων κατοίκων ψήφισαν 25.000 ευρώ.  Αυτή η τακτική έφτασε τον Δήμο μας στην «περίοπτη» 3η θέση των πιο υπερχρεωμένων Δήμων της χώρας και επιτέλους αυτό πρέπει να σταματήσει.

Αιτήματα με αρ. Πρωτ:
Καταθέσαμε αίτημα για την:
1/ Μετάδοση του Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής μέσω live streaming μέσα από το site της παράταξης:www.savvassavvas.gr 

2/ Παραχώρηση χώρου και γραφείων της παράταξης μέσα στο δημαρχείο 

και στελέχωσής τους, όπως αυτό προβλέπεται από τον ‘’Καλλικράτη’’ για την διευκόλυνση στο έργο της Αντιπολίτευσης.

3/ Επιβάλλαμε την “Συζήτηση και λήψη μέτρων για την παραβατικότητα, για τις εγκληματικές πράξεις σε βάρος δημοτών και την φθορά δημοτικής περιουσίας” σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 2 του Ν. 3852/2010, με εισηγήτρια του θέματος την κ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ.

4/ Καταθέσαμε ερώτημα στο ΥΠ.ΕΣ. όταν η διοίκηση ήθελε να απαγορεύσει τις μεταδόσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και πήραμε την απάντηση πως προβλέπεται και επιτρέπεται η ζωντανή μετάδοση του Δ.Σ.

5/ Έχουμε καταθέσει, ήδη από τον Φεβρουάριο, ερώτημα για να ενημερωθούμε για την καθαρή θέση των Δήμων που απαρτίζουν τον νέο Δήμο Φυλής την 31η Δεκεμβρίου του 2010 καθώς επίσης και όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου η Ιδιωτικού Δικαίου. Δεν μας έχουν απαντήσει.

6/ Ζητήσαμε να μας δοθούν αντίγραφα των Οικονομικών καταστάσεων στα οποία να εμφανίζονται αναλυτικά και με επεξηγήσεις όλες οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις έναντι τρίτων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου (Ι.Κ.Α. παρακρατημένοι φόροι, φορολογία εισοδήματος).

7/ Ζητήσαμε τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών και των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στους Δήμους και τα Νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού η Δημοσίου Δικαίου για τα οποία έχουν εκδοθεί σχετικά πορίσματα. Δεν μας έχουν απαντήσει...

8/ Στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που καθορίζονται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και για πληρέστερη ενημέρωση που αφορά την άσκηση καθηκόντων μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητήσαμε να μας χορηγήσουν τα παρακάτω έγγραφα:
Αντίγραφα εγγράφων που ήλθαν στο Δήμο ως απάντηση θέματος, που με ομόφωνη απόφασή του έστειλε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζεφυρίου, για διερεύνηση τον Εισαγγελέα, στο Υπουργείο Παιδείας, στην περιφέρεια και κάθε αρμόδιο φορέα.
Το θέμα αφορούσε την οικονομική Διαχείριση της Σχολικής Επιτροπής τους Ενιαίου Λυκείου Ζεφυρίου, με οικονομικό υπόλογο τον Λυκειάρχη κ. Ευριπίδη Γιαννίκα.

9/ Επιβάλλαμε την σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα “Η Διαχείρηση των απορριμάτων και ο Περιφερειακός σχεδιασμός” με εισηγητή τον κ. ΣΑΒΒΑ Ι. ΣΑΒΒΑ

10A/ Καταθέσαμε ενστάσεις κατά της απόφασης που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου 2011 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου για το θέμα “2. Διάθεση πίστωσης ποσού 25.400 €) για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου”

10B/ Καταθέσαμε ενστάσεις κατά της απόφασης που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 17ης Μαΐου 2011 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φυλής για το θέμα: “3. Διάθεση πίστωσης για τις δαπάνες που θα προκύψουν από την διεξαγωγή του πανηγυριού στις 21 Μαΐου προς τιμή των πολιούχων Αγίων Κων/νου και Ελένης, γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φυλής ήρθε ως θέμα προς συζήτηση η έγκριση της πίστωσης για το πανηγύρι των πολιούχων της πόλης Αγίων Κων/νου και Ελένης, χωρίς να έχει πρότερον απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, η το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων η αναγκαιότητα διοργάνωσης του πανηγυριού, ούτε η μορφή που θα είχε αυτό και επιπλέον χωρίς να έχει καν ακόμα στο Δήμο Φυλής προς ψήφιση ο προϋπολογισμός για το έτος 2011. 
Ήρθε συνεπώς για έγκριση η πίστωση μιας διοργάνωσης, την οποία ΔΕΝ πρότεινε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων και ΔΕΝ αποφάσισε, ως επιβάλλεται, το Δημοτικό Συμβούλιο.

Προϋπολογισμός
Ενστάσεις
Καταθέσαμε τις ενστάσεις της Παράταξής μας για τον Προϋπολογισμό που ήλθε από την Διοίκηση για το 2011 χαρακτηρίζοντας τον, κοινωνικά άδικο γιατί έχει ισοπεδωτική αντίληψη στα δημοτικά τέλη και φορτώνει τα βάρη στους πολλούς αντί να εισπράττει, ως όφειλε, τα οφειλόμενα από τους λίγους. Αναποτελεσματικό και αναξιόπιστο, αφού αβέβαιη είναι η είσπραξη των οφειλομένων, μη εφαρμόσιμο, άδικο και αντιαναπτυξιακό αφού δεν έχει καμία βάση για κοινωνικές παροχές σε μια δύσκολη εποχή.


Στερείται δε, αναπτυξιακής προοπτικής αφού το τεχνικό πρόγραμμα, που έχει ψηφιστεί εδώ και ένα μήνα και έκάνε βόλτες στα γραφεία και επανήλθε στο Δ.Σ ως ορθή επανάληψη».

Στην μελέτη μας τότε είχαμε εντοπίσει τα εξής:
Σύμφωνα με τις οδηγίες για την κατάρτιση προϋπολογισμού των Δήμων, οικονομικού έτους 2011. 3966/24.1.2011 ΦΕΚ141/09-02-2011 τεύχος Δεύτερο, προβλέπονται:

1. ‘’Για τον προσδιορισμό του ύψους των εσόδων και των εξόδων λαμβάνονται υπ’ όψη τα διαχειριστικά αποτελέσματα του προηγούμενου οικονομικού έτους και ειδικότερα, για μεν τα έσοδα τα ποσά που βεβαιώθηκαν, για δε τα έξοδα τα ποσά που έχουν ενταλθεί.’’ άρθρο 4, παράγραφος 3.
Όμως σύμφωνα με τον προϋπολογισμό:
                2010      Απόκλιση       2011
Έσοδα 88.572.823    124%      200.000.000
Έξοδα 56.409.861     257%     200.000.000

Δηλαδή οι αποκλίσεις είναι τόσο μεγάλες με συνέπεια ο προϋπολογισμός να μην βασίζεται στα στοιχεία του προηγουμένου έτους 2010.

2. Το συνολικό χρέος του Δήμου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% των συνολικών εσόδων (άρθρο 4 παράγραφος 11) 
Όμως τα συνολικά προϋπολογιστικά έσοδα του 2011 είναι κατά 257% μεγαλύτερα από αυτά του 2010, δηλαδή, ουσιαστικά ανέφικτα. 
Τα έσοδα του Δήμου για το 2011 δεν θα υπερβούν τα 120 εκ. Ευρώ. 
Άρα το 60% Χ 120 εκ.Ευρώ=72 εκ. ευρώ είναι το μέγιστο ποσό που μπορεί να δανειστεί ο Δήμος.
Τα προϋπολογιστικά τοκοχρεολύσια αναγωγικά αναφέρονται σε συνολικό δανεισμό 80 εκ. Ευρώ δηλαδή υπερβαίνουν το 60% των συνολικών εσόδων κατά παράβαση της ανωτέρω παραγράφου.

3. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης κάθε Δήμου (τοκοχρεολύσια και προμήθειες) ΔΕΝ μπορεί να υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών εσόδων (άρθρο 4 παράγραφος 11).
            Σύμφωνα με τον προϋυπολογισμό το ανωτέρω κόστος ανέρχεται σε 8.3 εκ Ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερο από το ποσό των 6,8 εκ. ευρώ (20% των τακτικών εσόδων Ευρώ 34,6 εκ. Ευρώ) κατά παράβαση της παραπάνω παραγράφου.
            Το αποτέλεσμα στην ένσταση μας ήταν η επανάληψη της συζήτησης και η ψήφιση νέου προϋπολογισμού εκ νέου, μετά από απαίτηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που ουσιαστικά ακύρωσε τον πρώτο προϋπολογισμό της διοίκησης του Δήμου Φυλής και τον επέστρεψε για διορθώσεις.. Έτσι κατέπεσε στο κενό η παραπληροφόρηση που επιχειρήθηκε για την παράταξη μας, πως επειδή δεν ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό ΔΕΝ πληρώνονται οι εργαζόμενοι.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι κατά 30 εκ ευρώ, δηλαδή περίπου 15% μειωμένος σε σχέση με τον πρώτο που έφερε η διοίκηση του Δήμου Φυλής.
Και αυτό συνέβη διότι όπως αποδείχτηκε με το υπ. αριθμόν 22545/19232/18.7.11 έγγραφο της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής δεν υπάρχουν εγκριτικές αποφάσεις για χρηματοδότηση έργων που είχαν συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό ύψους 29.118.487 ευρω.

Μεταφορά της Λυματολάσπης στην χωματερή Άνω Λιοσίων:

Μόλις 12 ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής Φυλής, και ο νέος Καλλικράτειος Δήμος μετά από μεθοδεύσεις υποχρεώνεται να δεχθεί τα σκουπίδια της Αττικής και τη λυματολάσπη της Ψυτάλλειας. Από τις 20/01, αμέσως μόλις βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για την μεταφορά, εκ νέου, της Λυματολάσπης στην χωματερή Φυλής, ζητήσαμε με αρ. Πρωτ. 4344/2010/20/012011 να μας δωθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης και της απόφασης για να μπορέσουμε στην πορεία με τους Νομικούς μας να την προσβάλλουμε.

H ENOTHTA ΠΟΛΙΤΩΝ 
κοντά στους Συλλόγους

Κλιμάκια της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» παραβρέθηκαν σε όλους τους Συλλόγους που μας κάλεσαν στην κοπή της πίτας τους, αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις σε όλη την διάρκεια των 9 μηνών που η «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής, τιμώντας κι αναγνωρίζοντας την ιστορία, αλλά και την προσπάθεια που κάνει κάθε σύλλογος για την ανάδειξη του Πολιτισμού και της Προόδου κάθε περιοχής.

Εκλογές για τον «Συμπαραστάτη του Δημότη»

Μια υπερκομματική και δοκιμασμένη επιλογή πρότεινε η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Φυλής. Τον ΣΤΑΜΑΤΗ ΓΕΩΡΓΑ.
Για την ιστορία να πούμε πως οι συνεδριάσεις και οι ψηφοφορίες δεν ανέδειξαν τελικά Συνήγορο του Δημότη, στερώντας με αυτό το τρόπο από τους Δημότες, ένα θεσμό που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά.

Τεχνικό Πρόγραμμα

Καταθέσαμε ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για το Τεχνικό πρόγραμμα και των 3 Ενοτήτων όπου άν και έγιναν δεκτές, στην πορεία διαμορφώθηκαν αλλοιώς..

ΖΕΦΥΡΙ 
Ενστάσεις κατέθεσε η Φωτεινή Γιαννοπούλου στο Δ.Σ. για το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Φυλής παραθέτοντας στοιχεία πως είναι άνισο και μη δίκαιο για το Ζεφύρι. Το καταψήφισε λέγοντας: ‘’Το σύνθημα της Διοίκησης, τρείς πόλεις - μια πόλη φαίνεται να μένει κενό περιεχομένου γιατί το πρόγραμμα δεν ακολουθεί την Αρχή της Αναλογικότητας και δε σέβεται τη διαφορετικότητα των δημοτικών ενοτήτων’’.
 Από τα στοιχεία προκύπτει πως: Για τα Άνω Λιόσια διατίθενται 94.874.514,68 euro για τη Φυλή 57.934.882,40 euro, ενώ για το Ζεφύρι μόλις 8.826.753,34 euro.

ΦΥΛΗ
Οι προτάσεις του Συμβούλου της Ενότητας Πολιτών Μπρέμπου Κων/νου για το Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Ενότητας Φυλής συνοδεύτηκαν από προβληματισμό γιατί το προσχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος που δόθηκε ήταν ελλειπές όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρονται στην απορροφητικότητα των συνεχιζόμενων έργων. 
Επίσης παρουσιάζονταν διπλοεγγεγραμμένα έργα τα οποία διαγράφηκαν.
Πρωταρχικός στόχος του Τεχνικού Προγράμματος, ο οποίος πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί, είναι η αποπεράτωση της αποχέτευσης καθώς και της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, έργα τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την υγεία των δημοτών.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων Δημήτρης Ανυφαντάκης, εκπρόσωπος της "Ενότητας Πολιτών", κατέθεσε εγγράφως μια πλήρη δέσμη προτάσεων, κατόπιν εισήγησής του στο σώμα στις συνεδριάσεις της 11/3 και 16/3, για τους τομείς του τεχνικού προγράμματος, της καθαριότητας και της Δημοτικής Αστυνόμευσης.

Οικονομικά του Δήμου - Διαφάνεια

Ζούμε ημέρες που ο δήμος μας θα αντιμετωπίσει την...Ομηρία Μνημονίου ως ο τρίτος πιό χρεωμένος Δήμος στην χώρα.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει ήδη ζητήσει με αρ. πρωτ. να γίνει συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τα Οικονομικά πεπραγμένα των τριών Δήμων που αποτελούν τον νέο Δήμο Φυλής. Να μάθουμε ΟΛΟΙ που πήγαν τα λεφτά...
Και συνεχίζουμε...
ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια