Ανακλήθηκε η άδεια από τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες




200.000 πολίτες και εταιρείες έχουν εγκαταλείψει τη ΔΕΗ και ηλεκτροδοτούνται από τις δύο εταιρίες ηλεκτρισμού Energa και Hellas Power.

ΝΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ 

Με ανακοίνωσή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) ενημερώνουν τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ότι με στόχο την
προστασία του καταναλωτή, τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΣΜΗΕ κατήγγειλε τις συμβάσεις Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και διέγραψε τις εταιρείες προμήθειας ENERGA και HELLAS POWER από το Μητρώο Συμμετεχόντων της Χονδρεμπορικής Αγοράς, λόγω της μη εκπλήρωσης εκ μέρους τους των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Συνεπώς, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι εταιρείες αυτές ENERGA και HELLAS POWER, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες.

Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει καθόλου την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους πελάτες των εταιρειών αυτών, όπως άλλωστε προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, και δεν απαιτείται από την πλευρά των πελατών αυτών να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Κατόπιν τούτου, οι πελάτες των εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER θα εξυπηρετούνται, από ώρα 00:00 της 25ης/1/2012, αυτόματα από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου (άρθρο 57, Ν. 4001/2011), που σήμερα είναι η ΔΕΗ ΑΕ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου, οι πελάτες αυτοί θα πρέπει εντός τριών (3) μηνών να επιλέξουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους.

'Αμεσα, με ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ ΑΕ, ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου, θα ενημερώσει σχετικά τους παραπάνω πελάτες.

Οι αρμόδιοι πάντως προτείνουν οι πολίτες να μην περιμένουν την ειδοποίηση και να σπεύσουν να κάνουν την αίτηση.
Διαβεβαιώνουν ωστόσο ότι δεν θα κοπεί το ρεύμα σε κανέναν.

Οι δύο εταιρείες σύμφωνα με την ΡΑΕ δεν έχουν καταβάλει δόση ύψους 27 εκατ. ευρώ που είναι η ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τον διαχειριστή (ΔΕΣΜΗΕ).

Η Worldwide Energy Limited, στην οποία ανήκουν οι δύο εταιρείες, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι δεν πλήρωσε τη δόση λόγω της δέσμευσης των λογαριασμών και υπογραμμίζει πως οι δύο εταιρείες έχουν καταθέσει εδώ και καιρό καταγγελίες στη ΡΑΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και Ανταγωνισμού, καθώς και αγωγές και μηνύσεις κατά της διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας. Ακόμα υποστηρίζουν ότι οι συνολικές οφειλές των ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ προς αυτές ανέρχονται στα 207 εκατ. ευρώ.





Τη λειτουργία της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής 214-214-2000 για την εξυπηρέτηση των πελατών που επιστρέφουν στην Επιχείρηση από τις Energa και Hellas Power ξεκίνησε η ΔΕΗ. 
Η ειδική τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί από Δευτέρα – Κυριακή 08:00 – 20:00.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια