Ξεκινούν τα μεγάλα έργα στη Δυτική Αττική






Δευτέρα, 30 Ιανουάριος 2012 18:22
Σταυρουλα ΔημουΜια σειρά από μεγάλα έργα, πέρα από την Εθνική οδό Ελευσίνας – Θήβας, που θα δώσουν πνοή στη Δυτική Αττική ανακοινώθηκαν από τον Υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη και την Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Σταυρούλα Δήμου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Υπουργείο. Η ολοκλήρωση του έργου κατασκευής της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω είναι ένα από αυτά, καθώς θα κατασκευαστεί και θα συνδεθεί με τον υπό διαμόρφωση κόμβο Σχιστού - Σκαραμαγκά η αρχή της ημιτελούς σήμερα προαναφερόμενης λεωφόρου.
Πρόκειται για ένα έργο
προϋπολογισμού 45εκ. €. Η ημερομηνία προκήρυξής του αναμένεται μέσα στο Γ’ τρίμηνο του 2012, ενώ η διάρκεια κατασκευής του θα είναι 24 μήνες. Χάρις σ’ αυτό το έργο ο κάτοικος της Δυτικής Αττικής θα μπορεί σε λίγα μόνο λεπτά να βρίσκεται στον Πειραιά. Επίσης στο παραπάνω έργο προβλέπεται και η σύνταξη της μελέτης βελτίωσης - διαπλάτυνσης της Ν.Ε.Ο.Α.Κ. από το Σκαραμαγκά μέχρι τα ΕΛ.ΠΕ (περίπου 1χλμ), διότι το τμήμα αυτό της Εθνικής Οδού δε συμπεριλαμβάνεται στην ήδη εκπονούμενη μελέτη μετατροπής της Ν.Ε.Ο.Α.Κ. σε αυτοκινητόδρομο από τα ΕΛ.ΠΕ μέχρι τον κόμβο Μάνδρας.
Μια ακόμα σημαντική επιτυχία για την περιοχή της Δυτικής Αττικής είναι ότι λήφθηκε η απόφαση οι 8 κόμβοι που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας θα κατασκευαστούν ή θα μετατραπούν – όπου χρειάζεται – πριν την ολοκλήρωση της μελέτης αναβάθμισης του προαναφερόμενου αυτοκινητοδρόμου, στην οποία είναι ενταγμένοι και η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2013. Αυτά τα σημαντικά έργα που θα ανακουφίσουν τον αστικό ιστό μιας ευρείας περιοχής, θα κατασκευαστούν άμεσα στα πλαίσια δράσεων οδικής ασφάλειας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.
Ακόμα το ΥΠΟΜΕΔΙ ανέλαβε να συντάξει τη μελέτη ενός ακόμα έργου ζωτικής σημασίας για το αστικό οδικό δίκτυο της περιοχής. Πρόκειται για προτεινόμενη λεωφόρο αστικού τύπου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά ρεύμα και νησίδα, που θα συνδέσει το Νέο Αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Κορίνθου, (από ύψος της Χαλυβουργικής), με την Αττική Οδό (στον κόμβο του Αγίου Λουκά). Μετά την παράδοση της μελέτης από το ΥΠΟΜΕΔΙ, η Περιφέρεια θα προτείνει την ένταξη του αντιστοίχου έργου στο ΕΣΠΑ.
Τέλος ο κ. Μαγκριώτης διαβεβαίωσε ότι τα αιτήματα που έχουν γίνει από την πλευρά της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα από την κα Δήμου, προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις σε περιοχές κόμβων της Αττικής Οδού, καθώς και σε περιοχές που δεν έχει ολοκληρωθεί ή δεν υπάρχει παράπλευρο δίκτυο, θα συγκεντρωθούν και θα συζητηθούν με την αρμόδια Δ/νση των παραχωρήσεων (ΕΥΔΕ/ΛΣΕΠ) και με την Αττική Οδό Α.Ε., ώστε να βρεθούν λύσεις και να προχωρήσει η υλοποίησή τους.
«Η Δυτική Αττική γίνεται ένας εμπορικός, αλλά και τουριστικός κόμβος. Θα αποτελεί το μεγάλο «σταυροδρόμι» της Αττικής, τη διέξοδο του λεκανοπεδίου. Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοί της δε θα ζουν πλέον στο περιθώριο του νομού, αλλά θα αποκτήσουν εύκολη πρόσβαση, χωρίς να πληρώνουν διόδια, σε κάθε σημείο ενδιαφέροντος και μαζί τους όλοι οι πολίτες της Αττικής. Η μεγάλη επιτυχία είναι ότι τα προαναφερθέντα έργα και οι μελέτες έχουν εξασφαλισμένους πόρους και μάλιστα σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας. Στη Δυτική Αττική θα γίνουν έργα που άδικα της έχουν στερηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Τις δεκαετίες της ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Δήμου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια