ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 11-3-12



                                   ΕΝΩΣΗ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΑΝΩ  ΛΙΟΣΙΩΝ
( Έδρα : Σχολικό κτίριο 1ου Δημ. Σχολείου  Άνω Λιοσίων
τηλ.   6977922678,  6934617981)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

          Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη  Παρασκευή  23  Μαρτίου 2012 η «Ημερίδα μέριμνας και φροντίδας για τα παιδιά» που οργάνωσε η  Ένωση Γονέων Άνω  Λιοσίων στην αίθουσα εκδηλώσεων του  1ου  Δημοτικού Σχολείου .

          Το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των ομιλητών, τα θέματα που  αναπτύχθηκαν και η  πολύ μεγάλη ανταπόκριση και προσέλευση γονέων χαρακτήρισαν την ημερίδα ως ιδιαίτερα ωφέλιμη και ουσιαστική.

          Σκοπός της ήταν  η πληροφόρηση και συμβουλευτική των γονέων, για τους τρόπους  βοήθειας των παιδιών στο διάβασμα τους, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους για τη ζωή,  καθώς και τα
θέματα υγιεινής διατροφής τους.

         Ο ομιλητής  κ.  Γεράσιμος  Ρούσος εργοθεραπευτής – ειδικός ψυχολόγος, ανέπτυξε τα θέματα που αφορούν τη βοήθεια που αναγκαιεί στα παιδιά για τη διαχείριση του τρόπου προετοιμασίας τους για το σχολείο.
         Αναφέρθηκε  ειδικότερα στα ζητήματα  της διαχείρισης του  χρόνου, καθώς και στις διαταραχές του άγχους, της διάσπασης προσοχής, της υπερκινητικότητας και  της έλλειψης προγραμματικής πειθαρχίας.
         Μίλησε ιδιαίτερα για τη συνεργασία που απαιτείται μεταξύ εκπαιδευτικών, και γονέων κυρίως για τους μαθητές με άγχος ώστε αυτή να  επηρεάζει θετικά το ενδιαφέρον των μαθητών για τη μελέτη, και να αυξάνει την πιθανότητα ολοκλήρωσης των εργασιών τους.
         Επισήμανε ότι οι γονείς πρέπει να παρέχουν  την κατάλληλη υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητή ακολουθώντας κανόνες όπως : Να μην υποκαθιστούν το παιδί τους στην πραγματοποίηση των  εργασιών, να αποφεύγουν  τις υπερβολικές διορθώσεις γιατί μειώνουν τα κίνητρα και την αυτοεκτίμηση, να δίνουν έμφαση στην επιτυχία και στην καλή προσπάθεια,  ένας καλός κανόνας είναι να παρέχουν τουλάχιστον 3 επιβραβεύσεις για κάθε διόρθωση – παρατήρηση, να ενθαρρύνουν τη σύγκριση με την προηγούμενη δουλειά του παιδιού και όχι με την δουλειά των άλλων, να συζητούν με το παιδί τα παράπονα και τις απογοητεύσεις του, να αποφεύγουν τα αντιπαραγωγικά σχόλια και να το οδηγούν σταδιακά στη πρωτοβουλία και στην ανεξαρτησία.
          Για όλα τα παραπάνω ο  κ. Ρούσσος τόνισε ότι οι γονείς οφείλουν να είναι σταθεροί σε μια προγραμματική συμφωνία με  τα παιδιά που να περιλαμβάνει κανόνες με καθήκοντα και  υποχρεώσεις, χρονικά πλαίσια καθώς και επιβραβεύσεις και ποινές ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι .
              
          Η κ. Λυδία  Αμπόνη  - Τσούρα σχολική σύμβουλος- Δρ. Ψυχολογίας, αναφέρθηκε για το πώς μπορούν οι γονείς  να βοηθήσουν  τα παιδιά να αποκτήσουν τις δεξιότητες που θα τα κάνουν να νιώθουν καλά ως άτομα και ως ομάδα.
            Ως σημαντικές δεξιότητες προσδιόρισε τη δυνατότητα  διαχείρισης  των σχέσεων που αναπτύσσει κάθε παιδί στο περιβάλλον που ζει, την ικανότητα χειρισμού των  συναισθημάτων και την αναγνώριση των  συναισθημάτων  των  άλλων,  τη  διαπροσωπική επικοινωνία μέσα στην οικογένεια και το  σχολείο, καθώς επίσης  την αυτοεκτίμηση  και  τον  αλληλοσεβασμό.
           Επιπλέον η ομιλήτρια με  αφορμή ερωτήματα αναφέρθηκε στο θέμα της σχολικής βίας και ενημέρωσε τους γονείς για τους παράγοντες που την οριοθετούν και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

          Η  κ.  Έφη  Δέδε κλινική  διατροφολόγος, αναφέρθηκε πρωτίστως στο πρόβλημα της παχυσαρκίας  που εμφανίζεται στα παιδιά και   οφείλεται σε γενετικούς  παράγοντες,  σε  διατροφικές συνήθειες, σε κοινωνικοοικονομικούς λόγους  και  στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας 
         Τόνισε ότι η παιδική παχυσαρκία είναι  αυξανόμενο πρόβλημα στις ανεπτυγμένες χώρες. π,χ στις ΗΠΑ   ανήκει το 15.5% των εφήβων (12 – 19 ετών)  και το 15.3% των παιδιών (6-12 ετών), ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν  14 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά, 3 εκατομμύρια παχύσαρκα.
          Ιδιαίτερα στην Ελλάδα το  1 στα 3 παιδιά (28,1%) ηλικίας 7-12 ετών  κρίνονται  υπέρβαρα και το 1 στα 10 (10,3%) παχύσαρκα. Τα κορίτσια έχουν γενικά υψηλότερα ποσοστά από τα αγόρια.
          Ως  ενδεικνυόμενη διατροφή περιέγραψε εκείνη που περιλαμβάνει ενδεικτικά : τα τρόφιμα ολικής άλεσης, τη καθημερινή κατανάλωση 5-7 μερίδων φρούτων – λαχανικών , τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, το άπαχο κρέας τα πουλερικά και το ψάρι.
         Ενώ  ως αποτρεπτικά χαρακτήρισε  κυρίως :
         Τις τηγανισμένες τροφές, τα fast food περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα τα  σακχαρούχα ροφήματα  τη διάθεση  φαγητού  όταν τα παιδιά δεν πεινάνε το βιαστικό φαγητό..
   Δόθηκαν πρακτικές συμβουλές  στους γονείς για να μάθει  το παιδί  να τρώει όλα τα φαγητά όπως:
         Να  παρέχονται μικρά και συχνά γεύματα, να μην ετοιμάζεται  για το παιδί ξεχωριστό φαγητό, να  επιλέγεται ένα σερβίτσιο με χαρούμενα χρώματα, να αποφεύγονται γλυκά ή αλμυρά σνακ μεταξύ των γευμάτων, να αποφεύγεται η κατανάλωση  γλυκών, ανθρακούχων  αναψυκτικών  και  τσιπς.
   Επιπλέον προτείνονται η συστηματική φυσική δραστηριότητα να  ψωνίζουν  στο σούπερ μάρκετ οι γονείς  μαζί με τα παιδιά  τους καθώς  η αγορά ειδών διατροφής μπορεί να διδάξει το παιδί πολλά πράγματα σχετικά με το φαγητό και τη διατροφή,       να αφήνονται  τα παιδιά να κάνουν μόνα τους υγιεινές επιλογές και  να ακολουθείται η ίδια διατροφή με το παιδί, καθόσον οι γονείς αποτελούν διατροφικό πρότυπο για τα παιδιά.

        Από τις  πολλές ερωτήσεις  που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι τα θέματα αυτά απασχολούν έντονα τους γονείς και δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις και  οδηγίες στη πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε.


             Με τιμή για το Διοικητικό  Συμβούλιο,




Χατζητρακόσιας   Νικόλαος                                          Παπανδρέου    Γεωργία
         Πρόεδρος                                                                Γενική  Γραμματέας 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια