Εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων


ΑΤΤΙΚΗ

Πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν στόχο να δοθεί ζωτικός χώρος στα συσσωρευμένα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων για χρυσοφόρες επενδύσεις και κέρδη στο σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων, σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, αφού θα συνοδευτεί με σημαντικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας.
Υστερα από μια σειρά από ανεπιτυχείς προσπάθειες που δοκίμασαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, τελικά όλα δείχνουν πως η συγκυβέρνηση, σε συνεργασία με την πλειοψηφία της Τοπικής Διοίκησης, προχωρά ακάθεκτη στην εκχώρηση στο κεφάλαιο, με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, ολόκληρης της αρμοδιότητας της διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων της Αττικής. Ως μοχλός που θα εκχωρήσει το αντικείμενο αυτό στο μεγάλο κεφάλαιο, χρησιμοποιείται πλέον ο νεοσύστατος φορέας Ενιαίος Διαβαθμιτικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), όπως φαίνεται και από την εισήγηση του προέδρου του Γ. Σγουρού, στις δύο αποτυχημένες - μέχρι στιγμής - απόπειρες να συνεδριάσει.
Από την εισήγηση αυτή, αλλά και από την Προκαταρκτική Προκήρυξη που είχε θέσει σε διαβούλευση προηγούμενα η Περιφέρεια Αττικής, προκύπτει ότι πρόκειται να γίνει αυτό που είχε προαποφασιστεί από καιρό:

  • Προκρίνεται η πανάκριβη σήμερα για τα λαϊκά στρώματα και επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία «ενεργειακή αξιοποίηση», κοινώς καύση.
  • Η παραπέρα ανακύκλωση, με διαλογή στην πηγή, τόσο των ανακυκλώσιμων ξηρών υλικών (κύρια χαρτιών, χαρτονιών και πλαστικών), όσο και των βιοαποβλήτων (οργανικά και «πράσινα» απορρίμματα), οδηγείται στην ...πυρά!
  • Καθιερώνεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων. Τώρα πια, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αποκτούν αρμοδιότητες, όπως: Η επιλεκτική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), με βάση τα συμφέροντά τους, η μελέτη των εγκαταστάσεων, η κατασκευή τους στις θέσεις που έχουν ήδη καθοριστεί και οι οποίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι όλες ακατάλληλες, η λειτουργία τους για διάστημα 25 ετών, η χρηματοδότησή τους με δεκάδες εκατ. ευρώ από το κράτος.
Το μόνο νέο στοιχείο που προκύπτει, με βάση τα όσα ξέραμε μέχρι στιγμής, είναι το «σπάσιμο» του όλου πακέτου σε τέσσερις διαγωνισμούς, έναν για κάθε Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, (οι δύο μεγαλύτερες, εκ των οποίων θα γίνουν στο ΧΥΤΑ Φυλής στο Θριάσιο, η τρίτη στο Γραμματικό και η τέταρτη στην Κερατέα). Το «σπάσιμο» έχει να κάνει προφανώς με το καλύτερο μοίρασμα της πίτας μεταξύ των ιδιωτικών ομίλων που λυμαίνονται τον κλάδο.
Χρυσοφόρες επενδύσεις για το κεφάλαιο
Η υλοποίηση των συγκεκριμένων επιλογών του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης, σε κεντρικό και πολιτικό επίπεδο, έχουν πολλαπλά δυσμενή αποτελέσματα για τη λαϊκή οικογένεια, στους εργαζόμενους, στην υγεία και το περιβάλλον, αφού:
  • Πρώτα - πρώτα πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν στόχο να δοθεί ζωτικός χώρος στα συσσωρευμένα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων για χρυσοφόρες επενδύσεις και κέρδη στο σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων, σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, αφού θα συνοδευτεί με σημαντικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας.
  • Διαιωνίζεται η διοχέτευση του 85% - και αυτό στην καλύτερη περίπτωση - των απορριμμάτων της Αττικής, για άλλα 30 χρόνια στο βεβαρημένο Θριάσιο και τη Δυτική Αθήνα.
  • Η Ανακύκλωση οδηγείται στην πυρά, καθώς επιλέγεται, κάτω από τις ευλογίες της ΕΕ που προωθεί την καύση γενικά και ιδιαίτερα την καύση της «βιομάζας» των απορριμμάτων, ένα μείγμα, δηλαδή, πανάκριβων και αναποτελεσματικών τεχνολογιών, αφού βασίζονται στη μεγιστοποίηση του ρεύματος των σύμμεικτων απορριμμάτων: Ολα αδιακρίτως τα απορρίμματα στην καύση!
  • Με την ιδιωτικοποίηση του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής, μπαίνουν στο δρόμο της απόλυσης εκατοντάδες «συμβασιούχοι» και μόνιμοι εργαζόμενοι στον ΕΔΣΝΑ, ενώ έπονται χιλιάδες ακόμη σε όλη την Ελλάδα.
  • Καμία πρόνοια δε λαμβάνεται για τη χωροθέτηση σε κατάλληλη θέση και την κατασκευή του επόμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, αν και ομολογείται ότι η χωρητικότητα που απομένει στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ Φυλής, που έπρεπε να έχει κλείσει και να αποκατασταθεί προ πολλού, δεν υπερβαίνει τα δύο με τρία χρόνια.
Οι θέσεις των άλλων κομμάτων
Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Δημ. Συμμαχίας της Ντ. Μπακογιάννη ταυτίζονται πλήρως με αυτές της συγκυβέρνησης, που εισηγείται και ο Γ. Σγουρός. Η ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη δεν έχει διατυπώσει ακόμη, ως κόμμα, τις θέσεις της, ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι είναι «ανοιχτό σε όλα». Οι Οικολόγοι - Πράσινοι παραμένουν κατά της καύσης και προβάλλουν τη «μηδενική παραγωγή αποβλήτων», την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, την οικιακή κομποστοποίηση. Ωστόσο, δέχονται την ιδιωτικοποίηση σε όλα τα επίπεδα και είναι θερμοί υποστηριχτές της θέσης της ΕΕ «πληρώνω όσο πετάω», που είναι το άλλο πρόσωπο της αντιλαϊκής αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε αυτοδιοικητικό επίπεδο επί της ουσίας δεν έχει εκφράσει καμία δεσμευτική θέση. Παίρνει θέση μόνο επί της διαδικασίας. Στην ανακοίνωση, πάντως, της παράταξής του στο Περιφερειακό Συμβούλιο λέει σαφώς ότι προκρίνει την πολιτική που είχε αρχίσει να εφαρμόζει στην Ελευσίνα ο Γ. Αμπατζόγλου. Οπως είναι γνωστό, πρόκειται για μια πολιτική στήριξης του φορομπηχτικού «πληρώνω όσο πετάω» και μάλιστα με πρόγραμμα επιδοτούμενο με κοινοτικά κονδύλια, πολιτική προώθησης του κατακερματισμού των εγκαταστάσεων επεξεργασίας σε συνδυασμό με την αυτονόμηση από τον ενιαίο φορέα διαχείρισης.
Οι θέσεις του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ και μέσω των εκπροσώπων του της «Λαϊκής Συσπείρωσης», απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις προβάλλει ξεκάθαρη θέση. Οσον αφορά στις μεθόδους και τεχνικές επεξεργασίας των αποβλήτων, παίρνοντας υπόψη τόσο το υφιστάμενο σήμερα επίπεδο ανάπτυξης των δόκιμων τεχνολογιών και με κριτήριο πάντα τη συνδυασμένη, ισόρροπη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών επισημαίνει: Θεωρεί απαραίτητη την κατασκευή και λειτουργία χώρων υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ). Είναι, αντίθετο, με τους δαπανηρούς, υπερβολικούς στόχους των περισσότερων Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της χώρας, με πρώτο και χειρότερο αυτό της Αττικής, αφού κατά παγκόσμια πρωτοτυπία προβλέπει να υποβάλλεται σε εργασίες ανάκτησης, κυρίως σε καύση, το 100% των σύμμεικτων αποβλήτων.
Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της ευρείας εφαρμογής της διαλογής στην πηγή υλικών, περιλαμβανομένου και του οργανικού κλάσματος. Τονίζει όμως ότι το σύστημα των «μπλε κάδων» πρέπει να επεκταθεί με ευθύνη του δημόσιου φορέα διαχείρισης και όχι όπως σήμερα μέσω της ΕΕΑΑ ΑΕ, που πρέπει να καταργηθεί. Ζητά να γενικευτεί, επίσης, σε όλο το Λεκανοπέδιο το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή έντυπου χαρτιού του ΕΣΔΝΑ. Ζητά να προωθηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η κατασκευή στην Αττική μονάδων βιολογικής αερόβιας επεξεργασίας (κομποστοποίηση) προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος, όλα αυτά βέβαια με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της Αττικής να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Κρατικό Φορέα, με βάθρο το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες:
  • Την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, τη γενναία προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την ασφαλή λειτουργία των ΧΥΤΑ και την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη μηχανική ανακύκλωση ενός μέρους του υπολειπόμενου ρεύματος των σύμμεικτων απορριμμάτων, την κατάλληλη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών με ολοκληρωμένες μελέτες χωρίς «άνωθεν» παρεμβάσεις, όλα αυτά με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.
  • Η ανέγερση των απαραίτητων εγκαταστάσεων θα γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα Κατασκευών, που θα υλοποιεί όλα τα αναγκαία δημόσια έργα υποδομής.
  • Για την Αττική, προβάλλεται η ανάγκη για άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής - Α. Λιοσίων και η απαγόρευση κάθε άλλης νέας εγκατάστασης, καθώς και η αναζήτηση νέων υποψήφιων χώρων σε εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας.



ΠΗΓΗ:  

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΦΥΛΗΣ:

    ΕΡΩΤΗΣΗ:

    ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΡΕΜΠΕΣΚΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1960 ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ, ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

    ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ=ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ ΝΑ ΚΑΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΡΕΜΠΕΣΚΕΔΕΣ ΚΑΙ

    ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ=.

    ΔΗΛΑΔΗ;
    ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΑΔΑΗ:
    1) Πώς, πού και με ποιόν τρόπο π ρ ο β ά λ λ ε τ α ι η ανάγκη για άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής -Άνω Λιοσιων και τι έχετε επιτύχει μέχρι σήμερα το 2012;

    2) Πώς, πού και με ποιόν τρόπο π ρ ο β ά λ λ ε τ α ι η απαγόρευση κάθε άλλης νέας εγκατάστασης ΧΥΤΑ Φυλής - Άνω Λιοσιων και τι έχετε επιτύχει μέχρι σήμερα το 2012;

    3) Επιπλέον δεν μας λέγουν οι άνθρωποι του ΚΚΕ τι π ρ ο β ά λ λ ε τ α ι για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής - Άνω Λιοσιων, να συνεχίσουν να λειτουργούν ή να κλείσουν και αυτές μαζί με την χωματερή και τι έχετε επιτύχει μέχρι σήμερα το 2012;

    4) Πώς, πού και με ποιόν τρόπο π ρ ο β ά λ λ ε τ α ι η αναζήτηση νέων υποψήφιων χώρων σε εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας και τι έχετε επιτύχει μέχρι σήμερα το 2012;

    Και κάτι τελευταίο:

    5) Πώς, πού και με ποιόν τρόπο έχουν άραγε σκεφτεί οι άνθρωποι του ΚΚΕ να π ρ ο β ά λ λ ο υ ν την επιτακτική ανάγκη για να διενεργηθεί επιδημιολογική μελέτη και μελέτη νοσηρότητας στούς 46.000 περίπου κατοίκους του δήμου Φυλής αλλά και τους κατοίκους των γύρω δήμων προκειμένου να διευκρινισθεί πλέον με σαφήνεια πόσοι συμπολίτες μας έχουν πεθάνει από καρκίνο, πόσοι άλλοι θα πεθάνουν και πόσοι ήδη νοσούν με κάθε είδους ασθένειες και εάν για όλα αυτά ευθύνεται η παράνομη 50χρονη λειτουργία της χωματερής Άνω Λιοσιων-Φυλής και τι έχετε επιτύχει μέχρι σήμερα το 2012;

    ΜΕ ΟΣΑ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΤΟΥΣ ΡΕΜΠΕΣΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΦΥΛΗΣ:

    ΕΡΩΤΗΣΗ:

    ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΡΕΜΠΕΣΚΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1960 ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ, ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

    ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ=ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ ΝΑ ΚΑΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΡΕΜΠΕΣΚΕΔΕΣ ΚΑΙ

    ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ=.

    ΔΗΛΑΔΗ;
    ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΑΔΑΗ:
    1) Πώς, πού και με ποιόν τρόπο π ρ ο β ά λ λ ε τ α ι η ανάγκη για άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής -Άνω Λιοσιων και τι έχετε επιτύχει μέχρι σήμερα το 2012;

    2) Πώς, πού και με ποιόν τρόπο π ρ ο β ά λ λ ε τ α ι η απαγόρευση κάθε άλλης νέας εγκατάστασης ΧΥΤΑ Φυλής - Άνω Λιοσιων και τι έχετε επιτύχει μέχρι σήμερα το 2012;

    3) Επιπλέον δεν μας λέγουν οι άνθρωποι του ΚΚΕ τι π ρ ο β ά λ λ ε τ α ι για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής - Άνω Λιοσιων, να συνεχίσουν να λειτουργούν ή να κλείσουν και αυτές μαζί με την χωματερή και τι έχετε επιτύχει μέχρι σήμερα το 2012;

    4) Πώς, πού και με ποιόν τρόπο π ρ ο β ά λ λ ε τ α ι η αναζήτηση νέων υποψήφιων χώρων σε εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας και τι έχετε επιτύχει μέχρι σήμερα το 2012;

    Και κάτι τελευταίο:

    5) Πώς, πού και με ποιόν τρόπο έχουν άραγε σκεφτεί οι άνθρωποι του ΚΚΕ να π ρ ο β ά λ λ ο υ ν την επιτακτική ανάγκη για να διενεργηθεί επιδημιολογική μελέτη και μελέτη νοσηρότητας στούς 46.000 περίπου κατοίκους του δήμου Φυλής αλλά και τους κατοίκους των γύρω δήμων προκειμένου να διευκρινισθεί πλέον με σαφήνεια πόσοι συμπολίτες μας έχουν πεθάνει από καρκίνο, πόσοι άλλοι θα πεθάνουν και πόσοι ήδη νοσούν με κάθε είδους ασθένειες και εάν για όλα αυτά ευθύνεται η παράνομη 50χρονη λειτουργία της χωματερής Άνω Λιοσιων-Φυλής και τι έχετε επιτύχει μέχρι σήμερα το 2012;

    ΜΕ ΟΣΑ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΤΟΥΣ ΡΕΜΠΕΣΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή