Τρεις άξονες για τη λειτουργία του διαβαθμιδικού για τα απορρίμματα


Τρεις άξονες για τη λειτουργία του διαβαθμιδικού για τα απορρίμματα έθεσε ο Δ. ΜπουραίμηςPDFΕκτύπωσηE-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μένη Πιρπινιά   
Πέμπτη, 24 Μάιος 2012 14:33
bouraimis epaggΤο πλαίσιο αρχών, πάνω στο οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει η νεοεκλεγείσα εκτελεστική επιτροπή του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής, αποσαφήνισε ο δήμαρχος Φυλής και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Δημήτρης Μπουραίμης. Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι οι όποιες απόψεις και προτάσεις τεθούν, θα πρέπει να κινηθούν μέσα στα πλαίσια του Περιφερειακού Σχεδιασμού και στη βάση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Μπουραίμης τόνισε ότι το σημείο από το οποίο ξεκινούν και τελειώνουν όλα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και έθεσε τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει, κατ΄ ελάχιστο, να λειτουργήσει ο Σύνδεσμος.
Πρώτος άξονας είναι ότι η εκτελεστική επιτροπή που θα εκλεγεί πρέπει
να έχει σαν πρώτο θέμα τη λύση των υποχρεωτικών και ανελαστικών λειτουργιών, διότι «δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι στον Σύνδεσμο που να μην πληρώνονται».
Δεύτερος άξονας είναι ότι δεν μπορεί στο δήμο Φυλής, που διαθέτει τον χώρο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, να μην αποδίδονται αυτά που πρέπει, με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, «ιδιαίτερα δε όταν ο προκάτοχός μου, το 2008, με την έγκριση της πολιτείας, πέρασε στον Οργανισμό του δήμου περίπου 600 άτομα, έχοντας ως σημείο αναφοράς τα αντισταθμιστικά, διότι θεωρήθηκε ότι είναι χρήματα που μπορούν να μπουν στη λειτουργία του δήμου».
Τρίτος άξονας είναι η υποχρέωση των υπευθύνων, να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μην υπάρχουν οσμές από το λειτουργία της διαχείρισης αποριμμάτων διότι, «το ελάχιστο που μπορεί ένας πολιτισμένος άνθρωπος να απαιτήσει είναι πως αυτό το πράγμα δεν πρέπει να μυρίζει».
Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Φυλής πρότεινε να κλείσει το εργοστάσιο, μέχρι να σταματήσουν να υπάρχουν οσμές, γεγονός που θα οδηγήσει και στην εξοικονόμηση χρημάτων ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να κλείσει και ο αποτεφρωτήρας, καθώς δεν μπορεί να φυλάσσονται τοξικά απόβλητα σε έναν ΧΥΤΑ που δεν είναι προορισμένος για κάτι τέτοιο.
Εξάλλου, ο κ. Μπουραίμης επιτέθηκε στην πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και στους συμβούλους της για τον τρόπο με τον οποίο θεσμοθέτησαν τις εισφορές προς τον διαβαθμιδικό, τόνισε ότι δεν έχουν δοθεί οι προϋποθέσεις να λειτουργήσει ο σύνδεσμος και επέκρινε, μεταξύ άλλων και «νοικοκυρεμένους» δήμους, οι οποίοι δεν έχουν αποδώσει στον Σύνδεσμο τα χρήματα που υποχρεούνται σε σχέση με τα απορρίμματα που παράγουν. «Περιμένουμε το φιλότιμο των δημάρχων να αποδώσουν χρήματα για να μπορέσει να λειτουργήσει ο σύνδεσμος αλλά το φιλότιμο έχει χαθεί, γιατί έχουν χαθεί και τα χρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο Δημήτρης Μπουραίμης ζήτησε από την εκτελεστική επιτροπή που θα εκλεγεί να απαντήσει, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση της, πότε θα αποδοθούν τα χρήματα στο δήμο Φυλής και χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ο δήμος που διαθέτει το χώρο να μην έχει εξ΄ οφίτσιο και εξ΄ ορισμού θέση στην Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, χωρίς να χρειάζεται να μπαίνει στην εκλογική διελκυστίνδα.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια