Πρόγραμμα Σχολικής Υγιεινής από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό


ΕΝΩΣΗ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΑΝΩ  ΛΙΟΣΙΩΝ
( Έδρα : Σχολικό κτίριο 3ου ΓΕΛ, Λεωφ. Φυλής 38
τηλ.   6977922678,  6934617981)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

« Για το πρόγραμμα Σχολικής Υγιεινής από τον  Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό»

        Τον Υγειονομικό  Σταθμό Άνω Λιοσίων επισκέφθηκε το Διοικητικό  Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων  προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη υλοποίησης  του προγράμματος σχολικής υγιεινής, όπως αυτό εγκρίθηκε με το Αρ.Πρωτ.10342/Γ7/08-02-2012 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας.

        Με  δεδομένη την ευαισθησία όλων για το υπόψη θέμα,  κρίθηκε  σκόπιμη η ενημέρωση,  σε μια χρονική περίοδο  όπου λόγω οικονομικών προβλημάτων  πολλοί αδυνατούν ακόμη και στοιχειώδεις ιατρικές ανάγκες  των  παιδιών τους να καλύψουν.

         Το  υπόψη  πρόγραμμα προέβλεπε για το  τρέχον  σχολικό έτος να πραγματοποιηθούν στις μονάδες Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης  παιδιατρική εξέταση, σωματομετρικός   έλεγχος, συμπλήρωση του Δελτίου Υγείας στις τάξεις Δημοτικού που προτείνονται από το Υπουργείο Υγείας, έλεγχο της φυματίωσης με test Mantoux και εμβολιασμό BCG, στοματολογικό και οφθαλμολογικό  έλεγχο, εκπαίδευση σε  Πρώτες Βοήθειες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, καθώς και οργάνωση του  σχολικού  φαρμακείου.


         Όπως ενημέρωσε αναλυτικά η Διευθύντρια του Υγειονομικού Σταθμού κ. Μαρία Τσανούκα – Αλεξοπούλου, με μέριμνα και οικονομική  κάλυψη από τον  Ερυθρό  Σταυρό πραγματοποιήθηκε σε όλους τους μαθητές η παιδιατρική  εξέταση καθώς και ο έλεγχος  της φυματίωσης με test Mantoux στους μαθητές των Α΄- Β΄και  Γ΄ τάξεων του Δημοτικού. Επίσης παραδόθηκαν μαθήματα Πρώτων  Βοηθειών στους μαθητές της ΣΤ’ τάξης σε  τρία σχολεία,  ενώ πραγματοποιήθηκε  οφθαλμολογικός και στοματολογικός έλεγχος. Επιπλέον  αναφέρθηκε  ότι  στο 2ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων εφαρμόστηκε πιλοτικά το πρόγραμμα «Νοιάζομαι για την υγεία μου».

          Η  κ. Τσανούκα ενημέρωσε τα μέλη της Ένωσης Γονέων ότι ενώ για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  καταβλήθηκε κάθε δυνατή  προσπάθεια να υλοποιηθεί  το υπόψη πρόγραμμα, δεν  συνέβη το ανάλογο και για τους  μαθητές της  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  λόγω μη ύπαρξης ιατρού παθολόγου.  

          Για τη παρουσία του υπόψη ιατρού ανέφερε ότι  αυτή εξασφαλίζονταν  με  μέριμνα της Δημοτικής Αρχής στα πλαίσια της χρόνιας συμφωνημένης συνεργασίας της με τον   Ερυθρό  Σταυρό, γεγονός που φέτος δεν  υλοποιήθηκε. Τονίστηκε  δε ότι  ενόψει των  πανελλήνιων εξετάσεων προβλέπεται  και έχει ζητηθεί εκ νέου από το Δήμο  Φυλής η  παρουσία του  ιατρού – παθολόγου ώστε  να συνδράμει στο υγειονομικό έργο που έχει αναλάβει ο  σταθμός.

          Το  Δ.Σ.  της Ένωσης Γονέων εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη  Διευθύντρια  αλλά και προς  το  σύνολο των εργαζομένων  στον υγειονομικό σταθμό για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και ζήτησε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την  ολοκλήρωση του  προγράμματος σχολικής υγιεινής για το  σύνολο των  μαθητών. 

         Επιπλέον τονίστηκε ότι θα πρέπει να επιλυθεί  άμεσα το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης παθολόγου,  ενώ ζητήθηκε να υπάρξει  περαιτέρω μέριμνα για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και γονέων σε θέματα που  αφορούν την ασφάλεια και υγιεινή των  μαθητών, καθώς και την έγκαιρη προετοιμασία και πρόβλεψη ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
     

    
             Με τιμή για το Διοικητικό  Συμβούλιο,




Χατζητρακόσιας   Νικόλαος                                          Παπανδρέου    Γεωργία
         Πρόεδρος                                                                   Γενική  Γραμματέας


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια