ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-Μαυροειδάκος Ιωαννης


                ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
            ΣΤΟ 3ο Εσ. Ε.Π.Α.Λ. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ



Η ανακύκλωση αποτελεί ένα από τα στάδια της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
Το πρώτο και σημαντικό βήμα πριν την ανακύκλωση είναι η πρόληψη που σημαίνει ότι παίρνουμε μέτρα για να μην έχουμε και για να μην παράγουμε σκουπίδια.
Και τι μπορούμε να κάνουμε; Είναι πολύ εύκολο! Σκεφτείτε:
. Μειώνουμε και περιορίζουμε τα σκουπίδια μας όσο το δυνατόν περισσότερο.
. Χρησιμοποιούμε ξανά και δεν πετάμε απερίσκεπτα στα σκουπίδια.
. Χαρίζουμε ότι δεν μας είναι χρήσιμο ή δεν χρειαζόμαστε πια.
Το μυστικό για να μειώσουμε τις συσκευασίες είναι να χρησιμοποιούμε προϊόντα μακράς διάρκειας και να διαβάζουμε τις ταμπέλες των προϊόντων για επικίνδυνες ουσίες που βλάπτουν το περιβάλλον.

Μετά την πρόληψη συνεχίζουμε με τη μείωση προσπαθώντας να περιορίσουμε τα σκουπίδια που μαζεύουμε. Το επόμενο στάδιο είναι να ξαναχρησιμοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο ότι με την πρώτη ματιά μας φαίνεται άχρηστο και το τελευταίο στάδιο είναι η ανακύκλωση , η κομποστοποίηση ή η λιπασματοποίηση.
Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι μόνο τα σκουπίδια που θα απομένουν στο τέλος αυτού του κύκλου θα φτάσουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) που σήμερα ονομάζονται Χ.Υ.Τ.Υ. αλλά και θα πρέπει κάποια στιγμή πραγματικά να είναι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.  
Για πάρα πολλά  χρόνια ο άνθρωπος έζησε σε αρμονία με το φυσικό του περιβάλλον που του πρόσφερε όλα  όσα χρειαζόταν για να ζήσει. Αυτό το περιβάλλον ποτέ δεν είχε από μόνο του σκουπίδια. Όλα όσα υπάρχουν σ’ αυτό μετά από κάποια χρόνια ζωής και κάποιες διεργασίες γίνονται χρήσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται και πάλι. 
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι ανθρώπινες κοινωνίες λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο και η έννοια «σκουπίδια» ήταν σχεδόν άγνωστη. Τα αποφάγια δεν ήταν σκουπίδια, αλλά τροφή για τα ζώα. Τα αγαθά ήταν κατασκευασμένα από φυσικά υλικά και μπορούσαν εύκολα να επανενταχθούν στη φύση μετά από το τέλος της χρήσιμης ζωής τους. 
Οι συσκευασίες των προϊόντων ήταν τότε πιο απλές από τις σημερινές, ενώ τα πλαστικά ήταν σχεδόν άγνωστα. Οι γυάλινες και πήλινες συσκευασίες ήταν οι πιο συνηθισμένες συσκευασίας, ενώ οι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν υφασμάτινες τσάντες, δίχτυα ή καλάθια για να μεταφέρουν τα ψώνια τους. 
Παλιότερα δεν υπήρχε η καταναλωτική μανία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια (πριν την οικονομική κρίση), ενώ πολλά αντικείμενα επιδιορθώνονταν ή μετατρέπονταν σε κάτι άλλο πριν καταλήξουν στα άχρηστα. Αυτό βέβαια είναι κάτι που σε έναν βαθμό συμβαίνει και σήμερα σε αγροτικές περιοχές. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις αστικές περιοχές και τις μεγάλες πόλεις όπου επί σειρά ετών  συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. 
Με τη συγκέντρωση του πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις και την τεχνολογική ανάπτυξη δημιουργήθηκαν χιλιάδες νέα προϊόντα και έγινε δυνατή η μαζική παραγωγή τους. Η αλλαγή αυτή είναι πολύ πιο ορατή τα τελευταία χρόνια στις αναπτυγμένες χώρες, όπου και μέχρι πριν λίγους μήνες (δηλαδή προ της οικονομικής κρίσης)  αυξανόταν  διαρκώς η ποσότητα των απορριμμάτων με αποτέλεσμα να γίνεται με αμείωτη ένταση υπέρμετρη χρήση των φυσικών πόρων και ταυτόχρονα να ρυπαίνετε με σκουπίδια το περιβάλλον.
Σήμερα λοιπόν περισσότερο από ποτέ επιβάλετε όλοι μας να πάρουμε την υπόθεση ανακύκλωση κυριολεκτικά και μεταφορικά στα χέρια μας ,  γιατί η ζημιά που κάνουμε στο περιβάλλον όταν εμείς δεν ανακυκλώνουμε στην πηγή (σπίτι , εργασία ,γραφείο) δυστυχώς επιστρέφει σε εμάς και τις οικογένειες μας με την χειρότερη μορφή (καταστροφή περιβάλλοντος – μόλυνση αέρα και νερού κ.α.)
Τα στοιχεία που έχω αυτή τη στιγμή για το δήμο μας αλλά και στους περισσοτέρους δήμους σε σχέση με την ανακύκλωση υλικών είναι τραγικά.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι από τον δήμο μας για τον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής μεταφέρουμε καθημερινά περίπου 100 τόνους <<οικιακών απορριμμάτων-ογκωδών αντικειμένων-κλαδιών-οικοδομικών υλικών κ.α.>> ενώ για το εργοστάσιο ανακύκλωσης κάτω από 10 τόνους.
Αυτό και μόνο το στοιχείο είναι αποκαρδιωτικό γιατί δεν είναι δυνατόν να ανακυκλώνουμε μόνο το 8% και το υπόλοιπο 92% να
καταλήγει στον Χ.Υ.Τ.Α. ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Τα αίτια του παραπάνω φαινόμενου είναι μεταξύ άλλων , η απουσία <<οικολογικής παιδείας>> από τα σχολεία , η ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη και τη σημασία της ανακύκλωσης , οι σπασμωδικές και μη συστηματικές και μόνιμα οργανωμένες συνθήκες ανακύκλωσης για όλα τα υλικά που μπορούν και πρέπει να ανακυκλωθούν , κ.α.
Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι τα παρακάτω:
 .Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
 .Η ανακύκλωση αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων.
 .Τα ανακυκλώσιμα υλικά, μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των δημόσιων υπηρεσιών και των βιομηχανιών. Περιλαμβάνουν το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται όχι μόνον γιατί η τοποθέτηση τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτει την υγεία μας.
Η ανακύκλωση υλικών είναι σημαντική γιατί :
. Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους
. Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση.
 Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων (ελαφρύνεται, έτσι, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος).
. Εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή όλων των προαναφερθέντων αντικειμένων.
. Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης.
. Σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών.
. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη.
.Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για τη συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής.
Μερικά από τα ανακυκλώσιμα προϊόντα είναι : Μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια κλπ.), μικροσυσκευές που διευκολύνουν τη ζωή (κλιματιστικά, φωτιστικά είδη, συσκευές τηλεπικοινωνίας κλπ.),προϊόντα εικόνας και ήχου, εξοπλισμός πληροφορικής ,ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία και παιχνίδια, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου, συσκευές αυτόματης διανομής , ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καταλύτες εξάτμισης οχημάτων, φαγητά (λίπασμα) χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί, ελαστικά Αυτοκινήτων, μπαταρίες κ.α.
Από τα παραπάνω εύκολα κανείς βγάζει το συμπέρασμα ότι η υπόθεση ανακύκλωση είναι πολύ σοβαρή  γιατί αφορά άμεσα την υγεία όλων μας.
Πρέπει ο κάθε ένας από εμάς  να κάνει τον δικό του αγώνα για την ανακύκλωση και να ευαισθητοποιήσει όσους περισσότερους μπορεί γιατί το περιβάλλον δεν αντέχει άλλο και αυτό φαίνεται κάθε ημέρα που περνάει όλο και ποιο έντονα.



                          Μαυροειδάκος Ιωαννης
 
                             Διεύθυνση  Περιβάλλοντος
                      Δήμου Αγ. Αναργύρων-Καματερού

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια