Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής



Από το Γραφείο Τύπου
Υπό έλεγχο ετέθη λίγο μετά τις 18:00 η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα, Κυριακή 1 Ιουλίου 2012, περίπου στις...15:00 το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής.

Συγκεκριμένα:

Η απόθεση των απορριμμάτων ολοκληρώθηκε στη 13:00 οπότε και αποσύρθηκαν τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την υγειονομική ταφή.

Στις 14:45 εργαζόμενος της ιδιωτικής εταιρείας που βρισκόταν στο χώρο, αντιλήφθηκε ομάδα αθιγγάνων η οποία αφού ανέσυρε χρήσιμα υλικά (καλώδια, σύρματα, κλπ) ,στη συνέχεια έβαλε φωτιά την οποία διέσπειρε στο ανοιχτό μέτωπο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η φωτιά εξαπλώθηκε σε μέτωπο 300 μέτρων σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, μέλη του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής και οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής εταιρείας οι οποίοι διέθεσαν :

4 μπουλντόζες 2 GSB, 12 φορτηγά , 2 φορτωτές και 1 υδροφόρα , προκειμένου να καλυφθούν με ειδικό υλικό άμεσα τα απορρίμματα, καθώς αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο υπάρχων εξοπλισμός και το αντίστοιχο προσωπικό θα συνεχίσουν την κατάσβεση των επιμέρους εστιών προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΕΔΣΝΑ, Γιάννη Σγουρού, ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή θα παραμείνει κλειστός μέχρι αύριο , Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012, σύμφωνα με την οδηγία για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών στην Αττική (κατηγορία κινδύνου 4) που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης των καμένων περιοχών στο χώρο του ΧΥΤΑ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ δήλωσε:

“Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται εμπρηστικές ενέργειες στις εγκαταστάσεις του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή, είτε αυτές γίνονται από ανθρώπινο λάθος είτε εσκεμμένα.

Το φαινόμενο της κλοπής και καύσης καλωδίων και άλλων υλικών από ομάδες αθιγγάνων είναι σύνηθες , γνωστό και εξαιρετικά επικίνδυνο για τη ζωή εργαζομένων και πολιτών.

Καλώ το Υπουργείο Εσωτερικών ,το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να αναλάβουν άμεσα όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες πρωτοβουλίες και δράσεις προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, των εργαζομένων του και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, και να διασφαλίσουν την προστασία του περιβάλλοντος που επιβαρύνεται δραματικά από παρόμοια περιστατικά”.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια