ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΥΛΗΣ ΠΡΟΣ ..... ΑΠΑΝΤΕΣ


Καταβολή Εισφορών από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

.
Φυλή 20-06-2012
Αριθ.Πρωτ.: 26738
ΘΕΜΑ: Καταβολή Εισφορών από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ
ΣΧΕΤ.: α. ν.3854/2010
β. ν.4071/2012
γ. ν.3254/2011
δ. Υπ΄αρ. 3/2012/Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α.
ε. Α.Π. 2624/7 Ιουν. 2012/Ε.Δ.Σ.Ν.Α./Γρ. Προέδρου Ε.Δ.Σ.Ν.Α.
στ. Α.Π. 2625/7 Ιουν. 2012/Ε.Δ.Σ.Ν.Α./Γρ. Προέδρου Ε.Δ.Σ.Ν.Α.
ζ. Α.Π. 2735/13 Ιουν. 2012/Ε.Δ.Σ.Ν.Α./ Γρ. Προέδρου Ε.Δ.Σ.Ν.Α.
η. Α.Π. 2784/15 Ιουν. 2012/Ε.Δ.Σ.Ν.Α.
1. Σύμφωνα με το (α) σχετικό ν.3854/2010 άρθ. 9 όπως αυτό τροποποιήθηκε με το σχετικό ν.4071/2012 άρθ. 17 παρα. 2:
«α. Το ποσό της αντίστοιχης εισφοράς ή του τέλους των δήμων προς τους ΦΟΔΣΑ, καλύπτεται από τα έσοδα των δήμων που προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας.
β. Το ποσό της ετήσιας εισφοράς ή του τέλους των δήμων προς τον οικείο ΦΟΔΣΑ, παρακρατείται υποχρεωτικά από τη ΔΕΗ Α.Ε. ή τον εναλλακτικό προμηθευτή από τα έσοδα του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του οικείου Δήμου και αποδίδονται στο δικαιούχο ΦΟΔΣΑ με τη διαδικασία του άρθρου 43 του ν.3979/2011 (Α΄ 138), εφόσον λάβει σχετική απόφαση το οικείο δημοτικό συμβούλιο, περί παρακράτησης και απόδοσης από τους ανωτέρω φορείς των ποσών της αντίστοιχης εισφοράς στο ΦΟΔΣΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, ο οικείος δήμος οφείλει να αποδίδει ο ίδιος το ποσό της εισφοράς ή του τέλους στον οικείο ΦΟΔΣΑ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής από δήμο τριμηνιαίας δόσης της ετήσιας εισφοράς ή του τέλους των
παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον οικείο ΦΟΔΣΑ πέραν του ενός μηνός, το οφειλόμενο ποσό παρακρατείται υποχρεωτικά από τους ανωτέρω φορείς, μετά από αίτημα του οικείου ΦΟΔΣΑ που υποβάλλεται σε αυτούς με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ή του διοικητικού συμβουλίου όταν πρόκειται για ΑΕ ή ΦΟΔΣΑ νήσων, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών τους και αποδίδεται σε αυτόν. Στην περίπτωση αυτή αν το οφειλόμενο ποσό του οικείου δήμου είναι μεγαλύτερο των αντίστοιχων εσόδων αυτού από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, τότε το αίτημα του οικείου ΦΟΔΣΑ υποβάλλεται στον Υπουργό Εσωτερικών και το οφειλόμενο ποσό παρακρατείται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους του υπόχρεου δήμου και αποδίδεται σε αυτόν με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.»
2. Με το (δ) σχετικό, ελήφθη με καθυστέρηση δύο μηνών σύμφωνα με το νόμο, η υπ΄αρ. 3/2012/Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. που αφορούσε στην υποβολή αιτήματος προς τη ΔΕΗ ή εναλλακτικού προμηθευτή για παρακράτηση της πρώτης τριμηνιαίας δόσης των ετήσιων εισφορών των Δήμων μελών του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. σύμφωνα με το ν.4071/12 άρθρο 17 παράγρ. 2β και η οποία διαβιβάστημε με το (ε) σχετικό από τον Πρόεδρο του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. προς τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους.
3. Πέραν των παραπάνω και λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος, απεστάλησαν από τον Πρόεδρο του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. τα (στ) και (ζ) σχετικά, προς τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους για την άμεση υλοποίηση της αποφάσεως.
4. Με το (η) σχετικό συνεκλήθει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., όπου πέραν των θεμάτων της ημερησίας διάταξης της 20 Ιουν. 2012, εισήχθη ως έκτακτο θέμα, η λήψη απόφασης για καθυστέρηση υλοποίησης της υπ΄αρ. 3/2012 απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. (για καταβολή των παρακρατηθέντων του πρώτου τριμήνου 2012 από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους) κατά ένα μήνα και την καταβολή από τον επόμενο μήνα των οφειλών προσαυξημένων κατά 50% για την κάλυψη των μηνών του Α΄ τριμήνου που αιτείται η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. με την προαναφερόμενη απόφαση, λόγω οικονομικών δυσκολιών των Δήμων που απαρτίζουν του Ε.Δ.Σ.Ν.Α.
5. Η λήψη της παραπάνω απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. είναι παράνομη διότι καταργεί απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., η οποία είναι το αρμόδιο όργανο σύμφωνα με το ν.4071/2012 άρθρο 17 παραγρ. 2β και όχι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Δ.Σ.Ν.Α.
6. Επιπλέον γεννά σημαντικά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. και κατά του προσώπου του Προέδρου, ο οποίος προεδρεύει και στο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και στην Εκτελεστική Επιτροπή και αποδυναμώνει τις όποιες ενέργειες στις οποίες προέβει για την άμεση καταβολή των οφειλομένων, όπως αυτές καταγράφονται στα (στ) και (ζ) σχετικά έγγραφά του.
7. Πέραν των παραπάνω και εφόσον η λήψη της απόφασης καταβολής των παρακρατηθέντων ανήκε και στην αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου και όχι μόνο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., για ποιο λόγο δεν λαμβανόταν οι ανάλογες αποφάσεις εντός του Απριλίου 2012, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση υλοποίησης του νόμου κατά τρεις μήνες, γεγονός που αποτελεί κατάφορη παραβίαση του νόμου.
8. Είναι δυνατόν να αποφασίζεται η καθυστέρηση καταβολής των τακτικών μηνιαίων οφειλομένων από τις παρακρατήσεις της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων, λόγω οικονομικής δυστοκίας των Δήμων και να αποφασίζεται η αύξηση για το επόμενο 6μηνο κατά 50% , λόγω των οφειλών του Α΄ τριμήνου 2012, αφού είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι Δήμοι έχουν εκχωρήσει τα δικαιώματα υπέρ τρίτων από τη ΔΕΗ για σύναψη δανείων;
9. Ποιος εξουσιοδοτεί τους εκπροσώπους του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. να μην καταβάλλουν παρακρατηθέντα ποσά από τους δημότες τους (μέσω ΔΕΗ), διαπράττοντας το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος;
10. Υπάρχει μήπως πρόθεση από τα μέλη του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. να μεταβιβάσουν τις συμβατικές και εισπραχθείσες οφειλές, στην κεντρική διοίκηση με κύριο σκοπό την παρακράτηση από τους Κ.Α.Π. του ΥΠ.ΕΣ., ενώ συνεχίζουν να κάνουν χρήση του ΧΥΤΑ και οι δημότες τους είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους;
11. Για πρώτη φορά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δεν διεκδικούν τις αναγκαίες για τη λειτουργία του Συνδέσμου οφειλές και ναρκοθετούν την ομαλή λειτουργία του Συνδέσμου, καθυστερούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του φορέα και δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας για τη μελλοντική λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής.
12. Με ποιο δικαίωμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. αποφασίζει για την καθυστέρηση των οφειλομένων στο Δήμο Φυλής, όπου είναι εγκατεστημένος ο ΧΥΤΑ και οι πέριξ εγκαταστάσεις του και η ως τώρα λειτουργία του έχει οδηγήσει το Δήμο Φυλής σε αδιέξοδο, οικονομικό μαρασμό και κοινωνικό ρατσισμό.
13. Στο Δήμο Φυλής σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. οφείλονται μέχρι τώρα 10.000.000 Ευρώ για το Α΄ τρίμηνο 2012 και σε 10 ημέρες οφείλεται ανάλογο ποσό και για το Β΄ τρίμηνο 2012. Ποιος εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο να παίρνει αυτές τις αποφάσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη αυτούς που βιώνουν κατά κύριο λόγο το πρόβλημα;
14. Ο αγώνας μας ως Δήμος Φυλής σ' αυτή τη φάση δεν διεκδικεί νέους πόρους, αλλά τους θεσμοθετημένους πόρους βάση των οποίων υπάρχει και λειτουργεί ο Δήμος και αφορούν στην κάλυψη των αναγκών μισθοδοσίας και ανελαστικών δαπανών και εν γένει αποκατάσταση των βλαβών από το ΧΥΤΑ. Βρισκόμαστε σε τραγική κατάσταση, διότι το κράτος δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά διεκδικεί τις υποχρεώσεις αυτού έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΦΜΥ, Φόρους, Εισφορές, κλπ.), με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με σύλληψη και δημόσια διαπόμπευση όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι αρχόμενοι από τον Δήμαρχο μέχρι και τους Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες.
15. Εμείς, ως Δήμος, επιδεικνύοντας Ιώβια υπομονή, έχουμε υποστεί τα πάνδεινα από τη λειτουργία του μεγαλύτερου ΧΥΤΑ στην Ευρώπη και κάποιοι πέραν από κάθε νόμο και λογική αποφασίζουν με βάση το «συμφέρον των δημοτών», ενώ έχουν εισπράξει τις οφειλές από τους δημότες τους, δεν τις αποδίδουν, στρέφοντας έτσι τους πολίτες του λεκανοπεδίου ενάντια στο Δήμο Φυλής.
16. Το καθήκον και η θυσία του Δήμου Φυλής και των κατοίκων του πηγάζει από το υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του κοινωνικού συνόλου και σίγουρα όχι από αδυναμία.
17. Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να εφαρμόσουν το νόμο και τις συμβατικές υποχρεώσεις ως όφειλαν από «χθες». Τέρμα πλέον η κοροϊδία, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα υψηλά αισθήματα ευθύνης και θυσίας, αλλά κυρίως με τις ζωές των κατοίκων.
18. Οι αποφάσεις από μας έχουν ληφθεί και θα υλοποιηθούν. Κάνουμε έκκληση να πρυτανεύσει η λογική σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά. Εφόσον δεν εφαρμοσθούν οι νόμοι, έχουμε καθήκον και υποχρέωση έναντι των δημοτών μας, να κλείσουμε άμεσα τον ΧΥΤΑ με καθαρή συνείδηση και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.
19. Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας και τις κατά την κρίση ενέργειές σας.
Ο Δήμαρχος Φυλής
Μπουραίμης Δημήτριος
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:
Α. ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:
1. Ε.Δ.Σ.Ν.Α.(Υπόψη Προέδρου κου Σγουρού)
2. Δήμος Αγίας Βαρβάρας (Υπόψη κου Δημάρχου)
3. Δήμος Αγίας Παρασκευής (Υπόψη κου Δημάρχου)
4. Δήμος Αγίου Δημητρίου (Υπόψη κου Δημάρχου)
5. Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού (Υπόψη κου Δημάρχου)
6. Δήμος Αγκιστρίου (Υπόψη κου Δημάρχου)
7. Δήμος Αθηναίων (Υπόψη κου Δημάρχου)
8. Δήμος Αιγάλεω (Υπόψη κου Δημάρχου)
9. Δήμος Αίγινας (Υπόψη κου Δημάρχου)
10. Δήμος Αλίμου (Υπόψη κου Δημάρχου)
11. Δήμος Αμαρουσίου (Υπόψη κου Δημάρχου)
12. Δήμος Ασπροπύργου (Υπόψη κου Δημάρχου)
13. Δήμος Αχαρνών (Υπόψη κου Δημάρχου)
14. Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (Υπόψη κου Δημάρχου)
15. Δήμος Βριλησσίων (Υπόψη κου Δημάρχου)
16. Δήμος Βύρωνα (Υπόψη κου Δημάρχου)
17. Δήμος Γαλατσίου (Υπόψη κου Δημάρχου)
18. Δήμος Γλυφάδας (Υπόψη κου Δημάρχου)
19. Δήμος Δάφνης-Υμηττού (Υπόψη κου Δημάρχου)
20. Δήμος Διονύσου (Υπόψη κου Δημάρχου)
21. Δήμος Ελευσίνας (Υπόψη κου Δημάρχου)
22. Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης (Υπόψη κου Δημάρχου)
23. Δήμος Ζωγράφου (Υπόψη κου Δημάρχου)
24. Δήμος Ηλιούπολης (Υπόψη κου Δημάρχου)
25. Δήμος Ηρακλείου (Υπόψη κου Δημάρχου)
26. Δήμος Ιλίου (Υπόψη κου Δημάρχου)
27. Δήμος Καισαριανής (Υπόψη κου Δημάρχου)
28. Δήμος Καλλιθέας (Υπόψη κου Δημάρχου)
29. Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας (Υπόψη κου Δημάρχου)
30. Δήμος Κηφισιάς (Υπόψη κου Δημάρχου)
31. Δήμος Κορυδαλλού (Υπόψη κου Δημάρχου)
32. Δήμος Κρωπίας (Υπόψη κου Δημάρχου)
33. Δήμος Λαυρεωτικής (Υπόψη κου Δημάρχου)
34. Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης (Υπόψη κου Δημάρχου)
35. Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας (Υπόψη κου Δημάρχου)
36. Δήμος Μαραθώνος (Υπόψη κου Δημάρχου)
37. Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας (Υπόψη κου Δημάρχου)
38. Δήμος Μεγαρέων (Υπόψη κου Δημάρχου)
39. Δήμος Μεταμόρφωσης (Υπόψη κου Δημάρχου)
40. Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου (Υπόψη κου Δημάρχου)
41. Δήμος Ν. Ιωνίας (Υπόψη κου Δημάρχου)
42. Δήμος Ν. Σμύρνης (Υπόψη κου Δημάρχου)
43. Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη (Υπόψη κου Δημάρχου)
44. Δήμος Παιανίας (Υπόψη κου Δημάρχου)
45. Δήμος Παλ. Φαλήρου (Υπόψη κου Δημάρχου)
46. Δήμος Παλλήνης (Υπόψη κου Δημάρχου)
47. Δήμος Παπάγου-Χολαργού (Υπόψη κου Δημάρχου)
48. Δήμος Πειραιά (Υπόψη κου Δημάρχου)
49. Δήμος Πεντέλης (Υπόψη κου Δημάρχου)
50. Δήμος Περάματος (Υπόψη κου Δημάρχου)
51. Δήμος Περιστερίου (Υπόψη κου Δημάρχου)
52. Δήμος Πετρούπολης (Υπόψη κου Δημάρχου)
53. Δήμος Πόρου (Υπόψη κου Δημάρχου)
54. Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου (Υπόψη κου Δημάρχου)
55. Δήμος Σαλαμίνας (Υπόψη κου Δημάρχου)
56. Δήμος Σαρωνικού (Υπόψη κου Δημάρχου)
57. Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος (Υπόψη κου Δημάρχου)
58. Δήμος Σπετσών (Υπόψη κου Δημάρχου)
59. Δήμος Τροιζηνίας (Υπόψη κου Δημάρχου)
60. Δήμος Ύδρας (Υπόψη κου Δημάρχου)
61. Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας (Υπόψη κου Δημάρχου)
62. Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού (Υπόψη κου Δημάρχου)
63. Δήμος Χαϊδαρίου (Υπόψη κου Δημάρχου)
64. Δήμος Χαλανδρίου (Υπόψη κου Δημάρχου)
65. Δήμος Ωρωπού (Υπόψη κου Δημάρχου)
Β. ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Γρ. Πρωθυπουργού.
2. ΥΠΕΣ (Υπόψη κου. Υπουργού)
3. ΥΠΕΚΑ (Υπόψη κου. Υπουργού)
4. Υπ. Οικονομικών (Υπόψη κου. Υπουργού)
5. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (Υπόψη κου Γενικού Γραμματέα)
6. ΚΕΔΕ (Υπόψη κου Προέδρου)
7. ΠΕΔΑ (Υπόψη κου Προέδρου)

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. πολλα λεει ρε παιδι μου,θελει μερες να το μελετησουμε,65 κοινοποιησεις και...καποιος μου φαινεται θα δωσει λυση,δεν μας τα κανεις λιγο λιανα να καταλαβουμε και μεις οι αδαεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε μας είπες δήμαρχε κ Μπουραίμη,πότε θα κλείσεις για πάντα τη χωματερή;Το μόνο που σε νοιάζει είναι οι οφειλές από άλλους δήμους,για να πετούν τις βρομιές τους στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων.Είσαι προδότης,όπως και οι προηγούμενοι δήμαρχοι.Έχετε καταδικάσει σε αργό θάνατο τους δημότες σας στο βωμό του κέρδους και των κομματικών συμφερόντων.Δήμαρχοι που αγαπούν το τόπο τους,είναι όπως ο δήμαρχος της Κερατέας.Εσύ κ Μπουραίμη κόπτεσαι μόνο για τη Χασιά.Για τα Άνω Λιόσια και τη Ζωφριά,απ' όπου περνούν εκατοντάδες απορριμματοφόρα διάφορων δήμων,από τις οδούς Αλεξάνδρου και Προμηθέως,δε σε νοιάζει,γιατί είναι μακρυά από τη πόλη σου(Χασιά).Τα Άνω Λιόσια δε κατοικούνται μόνο από αθίγγανους! Άν έχεις την ελάχιστη ευαισθησία,να νιώσεις το κακό που προκαλεί η χωματερή εδώ και πολλά χρόνια σε 'μας και τα παιδιά μας,απόδειξε πώς είσαι ο δήμαρχος μας και κλείσε τη χωματερή οριστικά!

      Διαγραφή
  2. Δε μας είπες δήμαρχε κ Μπουραίμη,πότε θα κλείσεις για πάντα τη χωματερή;Το μόνο που σε νοιάζει είναι οι οφειλές από άλλους δήμους,για να πετούν τις βρομιές τους στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων.Είσαι προδότης,όπως και οι προηγούμενοι δήμαρχοι.Έχετε καταδικάσει σε αργό θάνατο τους δημότες σας στο βωμό του κέρδους και των κομματικών συμφερόντων.Δήμαρχοι που αγαπούν το τόπο τους,είναι όπως ο δήμαρχος της Κερατέας.Εσύ κ Μπουραίμη κόπτεσαι μόνο για τη Χασιά.Για τα Άνω Λιόσια και τη Ζωφριά,απ' όπου περνούν εκατοντάδες απορριμματοφόρα διάφορων δήμων,από τις οδούς Αλεξάνδρου και Προμηθέως,δε σε νοιάζει,γιατί είναι μακρυά από τη πόλη σου(Χασιά).Τα Άνω Λιόσια δε κατοικούνται μόνο από αθίγγανους! Άν έχεις την ελάχιστη ευαισθησία,να νιώσεις το κακό που προκαλεί η χωματερή εδώ και πολλά χρόνια σε 'μας και τα παιδιά μας,απόδειξε πώς είσαι ο δήμαρχος μας και κλείσε τη χωματερή οριστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή