Δυστυχώς…είμαστε άξιοι της τύχης μας.



Με αφορμή τον  πρόσφατο εορτασμό  της Παναγίας στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Φυλή ,οι συντάκτες του Φύλαρχου έφεραν για δεύτερο συνεχή χρόνο στην επιφάνεια την οικτρή πράγματι κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο παλαιός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλής, που είναι ακριβώς πίσω από τον νέο Ναό.
Δυστυχώς ένα μνημείο μεγάλης Ιστορικής αξίας που είναι συνδεδεμένο με την ύπαρξη της πόλης κινδυνεύει όχι να υποστεί πρόσθετες φθορές. Κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Πράγματι όχι μόνο το 2010 και αλλά και σε προηγούμενα χρόνια είχαν ληφθεί ομόφωνες αποφάσεις για την αναστήλωση και αναπαλαίωση του Ιερού Ναού και για τον σκοπό αυτό σε όλους τους
προϋπολογισμούς αναγράφετε η απαιτούμενη δαπάνη .Με την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής συμφωνίας με το Υπουργείο Πολιτισμού ο Δήμος ανέλαβε να καλύψει την σχετική δαπάνη.
Μέχρι  σήμερα όμως μείναμε μόνο στη απόφαση και τα αποτελέσματα τα περιγράφει πολύ σωστά ο Φύλαρχος.
Από πλευράς του Δήμου δεν είναι η μοναδική απόφαση που δεν έχει υλοποιηθεί.
Υπάρχει ομόφωνη απόφαση να επισκευασθεί το Δημαρχείο της  Φυλής που  μετά την αποτροπή της κατεδάφισής του παραμένει με τις ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας και τις πρόσθετες φθορές  από την πολυκαιρία . Καμία συντήρηση δεν έγινε  τα τελευταία 15 χρόνια .
Σχετική δαπάνη έχει προβλεφθεί και φιγουράρει σε όλους τους τελευταίους προϋπολογισμούς.
Υπάρχει ομόφωνη απόφαση  για την δημιουργία Πάρκου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης  στην περιοχή του  φρουρίου και την πηγή της Φυλής για την αξιοποίηση της άφθονης Περιβαλλοντικής περιούσιας με την οποία απλόχερα η Φύση  προίκισε την Φυλή.
 Υπάρχει και πρόβλεψη σχετικής δαπάνης σε όλους τους τελευταίους προϋπολογισμούς.
 Έχετε ακούσει τίποτε;
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε έναν κατάλογο χωρίς τελειωμό  από παρόμοιες περιπτώσεις και για ορισμένες δεν θα αργήσουμε να επανέλθουμε γιατί είναι καθοριστικές για την ζωή  των  κατοίκων της Φυλής.
Οι μόνες αποφάσεις που υλοποιούντο με καταπληκτική ταχύτητα ήταν οι αποφάσεις που αφορούσαν  την σύγχρονη μορφή του πολιτισμού .Το ποδόσφαιρο .
Εκεί όλοι υπερέβαλλαν εαυτόν.
Ακόμη και έργα που είχαν ανατεθεί και είχαν αρχίσει να υλοποιούνται ,σταμάτησαν παντελώς.
Η οικονομική κρίση είναι μία αξιόπιστη δικαιολογία που καλύπτει και όλες τις αδράνειες αλλά και τις ανικανότητες  των πάντων.
Ποιος λοιπόν κάτω από αυτές τις συνθήκες  να ασχοληθεί με τον Ιερό Ναό  Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τι να περιμένει από αυτό;
Η καταδίκη ,αν μπορούμε να το πούμε έτσι του παλαιού Ναού, υπογράφηκε με την ανέγερση πλησίον του νέου Ναού που σχεδόν επικάλυψε τον παλαιό.
 Να ληφθεί δε υπόψιν ότι η εκκλησία διέθετε κατάλληλο  και μεγάλο οικόπεδο σε κεντρικό σημείο της πόλης για την ανέγερση νέου Ναού αλλά δυστυχώς επικράτησε το… παράλογο.
Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι.
Σε ότι αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού καλύτερα να μη το συζητάμε. Ίσως άλλο όνομα θα έπρεπε να του έχει δοθεί.
Όποιος έχει την τύχει να εμπλακεί στα αραχνιασμένα μυαλά κάποιων εφόρων  ,που δεν διαφέρουν σε τίποτε από τους αραχνιασμένους φακέλους που είναι στοιβαγμένοι στους διαδρόμους του προαναφερόμενου Υπουργείου ,δεν έχει δει τίποτε στην ζωή του.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ευημερεί μόνο από τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.
Αν δούμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες μάλλον έχουν δίκιο.
Για ποιόν όμως πολιτισμό μιλάμε;
 Για τον πολιτισμό που για να παρθεί μία απόφαση πρέπει πρώτα να καταστραφεί  το μνημείο και στην συνέχεια ν α ληφθεί απόφαση διαπιστωτική της κατάρρευσης του;
Ολόκληρο φρούριο, το αρχαίο Φρούριο  Της Φυλής, για το οποίο έχουν γίνει μελέτες επί μελετών  , έχουν ξοδευθεί χρήματα χωρίς κανένα αποτέλεσμα , κινδυνεύει με ολοσχερή κατάρρευση και έχει γίνει απολύτως επικίνδυνο.
έχει  ιδρώσει το αυτί κανενός από  τους απασχολούμενους με τον πολιτισμό;
Η περίπτωση βέβαια  δεν είναι μοναδική. Σε όλο τον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν πλήθος  εγκαταλειμμένα  και αναξιοποίητα  μνημεία .
Το Υπουργείο Πολιτισμού τα θυμάται μόνο αν είναι να γίνει καμία δραστηριότητα στην περιοχή .Τότε παρεμβαίνει αποτρεπτικά  να μη γίνει τίποτε και  να μη διαταραχθεί ο…ύπνος των προγόνων μας.
Εκεί και αν χειάζεται…τρόϊκα.
Θα μου πείτε τώρα και πολύ σωστά γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Εδώ  δεν είμαστε σε θέση να βάλουμε έναν κάδο σκουπιδιών ,ο πολιτισμός μας μάρανε;
Δυστυχώς φίλες και φίλοι, είμαστε άξιοι της τύχης μας.
Βασίλης Γκόλτσιος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια