Νέο μοντέλο για απορρίμματ​α Αττικής ζητά η ΕΕ


του Φώτη Κόλλια
Την ίδια ώρα που κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητούν το μοντέλο δημιουργίας τριών μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική και συστήνονται μικρότερες μονάδες σε επίπεδο δήμων, η κατάσταση στη χωματερή της Φυλής θυμίζει Τρίτο Κόσμο.
Μετά την περυσινή επιδρομή τσιγγάνων στη Φυλή και την πυρπόληση πανάκριβων μηχανημάτων του διαδημοτικού συνδέσμου που διαχειρίζεται τη χωματερή (ΕΣΔΚΝΑ), η αστυνομία είχε περιορίσει τη δράση συμμοριών που «ανακυκλώνουν» σκουπίδια.
Τον τελευταίο καιρό, όμως, επανήλθαν οι συμμορίες τσιγγάνων, αλλά και ομάδες Πακιστανών, με αποτέλεσμα
χθες να υπάρξει παρέμβαση του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια

Ο Γ. Σγουρός υποστηρίζει σε επιστολή προς τον κ. Δένδια: «Η παρουσία των ατόμων αυτών στους χώρους του ΧΥΤΑ Φυλής έχει ως αντικείμενο την παράνομη δραστηριότητα διαλογής και συλλογής μετάλλων εκ μέρους τους από τα σκουπίδια (σίδερα, αλουμίνια, χαλκός κ.λπ.) και, παράλληλα, καταστροφές και κλοπές υλικών και μηχανημάτων του ΧΥΤΑ Φυλής. Επίσης, πολλές φορές προβαίνουν και σε εμπρησμούς στα μέτωπα των απορριμμάτων, προκαλώντας ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στον ΕΣΔΚΝΑ».

Η κυβέρνηση έχει παγώσει τον διαγωνισμό για τις τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κυρίως εξαιτίας των αντιδράσεων από συνδικαλιστές της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και δημάρχους. 

Το ενδιαφέρον είναι πως, μολονότι ο σχεδιασμός για τα τρία εργοστάσια είναι γνωστός εδώ και περίπου 4 -5 χρόνια, στελέχη της Κομισιόν παρενέβησαν προ ημερών για να ζητήσουν την κατασκευή μικρότερων μονάδων σε επίπεδο δήμου. 

Στην υπόλοιπη Ελλάδα Η προώθηση των διαγωνισμών για την κατασκευή έξι μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Πάτρα, Ηλεία, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία, συνολικού ύψους άνω των 500.000.000 ευρώ, είναι κύρια προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών. 

Η Ελλάδα απειλείται με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας των πολυετών καθυστερήσεων στο κλείσιμο - αποκατάσταση παράνομων χωματερών και στην ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος διαχείρισης των σκουπιδιών. Η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε επίσης την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αστικών στερεών απορριμμάτων στο νομό Αχαΐας, επένδυση 60.000.000 ευρώ. 

Η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης, μολονότι στελεχώνεται από μόλις τέσσερις ανθρώπους, έχει προχωρήσει αρκετά έργα με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα,αλλά οι αναθέσεις καθυστερούν λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. 

Για να ξεπεραστούν εν μέρει τα προβλήματα προβλέπεται η αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ (πόροι του ταμείου Jessica) και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων(ΕΤΕπ). Οι ανάδοχοι θα κατασκευάσουν τις μονάδες επεξεργασίας και θα αμείβονται μέσω των δημοτικών τελών με προσυμφωνημένο τίμημα ανά τόνο απορριμμάτων. 

Ο πλέον προχωρημένος από τους πέντε διαγωνισμούς είναι αυτός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος προχωρά στο τελικό στάδιο για την ανακήρυξη αναδόχου.Παράλληλα, το έργο βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Η διαγωνιστική διαδικασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου 2011 και έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των υποψηφίων. Στα τέλη Ιουλίου ξεκίνησε η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, ενώ προηγήθηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί προσφυγής υποψηφίου, που δικαίωσε την απόφαση προεπιλογής της αναθέτουσας αρχής. 

Για τον διαγωνισμό του Νομού Ηλείας, που ξεκίνησε τον Μάιο, ολοκληρώθηκε στις 7 Αυγούστου η προεπιλογή των υποψηφίων. Εάν δεν υπάρξουν προσφυγές, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
 
Αναφορικά με τους Νομούς Σερρών και Αιτωλοακαρνανίας, η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε τον Απρίλιο και τον Μάιο αντίστοιχα και αναμένεται η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων υποψηφίων μέχρι το τέλος Αυγούστου. Εφόσον δεν υπάρξουν προσφυγές, η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
ΠΗΓΗ:http://www.euro2day.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια