Ξεκάθαρο "ΟΧΙ" του δήμου Φυλής σε νέες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων



Συντάχθηκε απο τον/την Μένη Πιρπινιά   
Αποφασισμένος να βάλει τέλος στην τεχνητή πολιτική εκκρεμότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή του δήμου Φυλής, εξαντλώντας, παράλληλα, όλα τα ένδικα και άλλα μέσα, εμφανίζεται ο δήμος Φυλής, που εξέφρασε για άλλη μια φορά, την απόλυτη αντίθεσή του με την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων στις περιοχές Άνω Λιοσίων – Φυλής. Επιπλέον, με ομόφωνη απόφασή του, ζητά την απομάκρυνση ή την παύση λειτουργίας του αποτεφρωτήρα και του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης- κομποστοποίησης.
Στην εισήγησή του, κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φυλής, ο δήμαρχος Δημήτρης Μπουραίμης εξέφρασε τους λόγους για τους οποίους, οι
διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν πρόσφατα για την κατασκευή των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, δεν πρόκειται να έχουν τύχη, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία, προβληματική. Διευκρίνισε, ωστόσο, «για να μην υπάρχει καμία σκιά ότι και να εξέλιπαν όλοι οι λόγοι, η θέση μας όσο αφορά στην περιοχή μας είτε σε θεσμικό επίπεδο είτε στο οποιοδήποτε επίπεδο είναι απόλυτα αρνητική».
Ο κ. Μπουραίμης εξαπέλυσε επίθεση κατά της πολιτείας για την εμμονή της να κατασκευάσει στην περιοχή του δήμου Φυλής τις δύο μονάδες, «αποφασίζοντας την μόνιμη και οριστική καταδίκη του τόπου, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» και στηλίτευσε το γεγονός ότι η εμμονή αυτή οφείλεται στο ότι θεωρείται δεδομένη η ανοχή του δήμου, λόγω πρότερης συμπεριφοράς, ώστε να την αποτελειώσει σαν περιοχή. Επιπλέον, έβαλλε κατά του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) καθώς, «αδυνατεί να προσφέρει λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα πρέπει να καταργηθεί ή να του αφαιρεθεί αυτή η αρμοδιότητα».
Αναφερόμενος στην οριστική λύση του θέματος διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Μπουραίμης πρότεινε ο κάθε δήμος ή ομάδες δήμων να επεξεργαστούν προγράμματα ανακύκλωσης και τελικής διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο, ενταγμένη σε ένα περιφερειακό ή διαπεριφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα είναι μέρος ενός εθνικού σχεδιασμού, όπου θα καθορίζονται επακριβώς οι χώροι, οι εγκαταστάσεις και ο τρόπος επεξεργασίας των, για κάθε είδος και τύπο, αποβλήτων, ξεχωριστά.
Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι ο δήμος Φυλής, ως αυτόνομη διαχειριστική ενότητα, θα μπορούσε για εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα και ως έσχατη λύση και υπό την προϋπόθεση ότι θα καθοριστεί άμεσα από την πολιτεία, εκ των προτέρων σύντομο και ακριβές χρονοδιάγραμμα οριστικού τερματισμού όλων των δραστηριοτήτων στην περιοχή μας, που έχουν σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, να αναλάβει την όλη διαχείριση των απορριμμάτων εντός των υφιστάμενων συνθηκών και καταστάσεων και χωρίς τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, πέραν του θεσμοθετημένου ήδη χώρου.
Προυπόθεση δε, είναι κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα να περιοριστούν οι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να δοθεί το χρονικό περιθώριο στους άλλους δήμους να προγραμματίσουν τη δική τους διαχειριστική ενότητα.
Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε ο Δήμος Φυλής να αναλάβει, κατόπιν αναθέσεως από την πολιτεία, την εκτέλεση των έργων «μεταφροντίδας», δηλαδή των έργων αποκατάστασης των χώρων που λειτουργούν οι εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ στην πρότερη μορφή τους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, δεδομένου ότι μέχρι τώρα έχουν εγκαταλειφθεί τα έργα αυτά.
Χρήστος Παππούς
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χωματερή πρέπει να πάψει να λειτουργεί και δεν πρέπει να δημιουργηθεί κανένα νέο εργοστάσιο. Αν πούμε ότι πατάμε ένα κουμπί και φεύγει η χωματερή, σημαίνει ότι κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Να βάλουμε χρονοδιάγραμμα. Να βάλουμε, ακόμα, μέσα στην απόφαση, ότι στο δήμο η πολιτεία χρωστά εκατομμύρια ευρώ. Το θέμα έχει μπει στη σωστή βάση. Να μας διδάξει το παρελθόν, για να μην την πατήσουμε στο μέλλον».
Δημήτρης Τσιουμπρής
«Στη περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες έχει συντελεστεί περιβαλλοντολογικό έγκλημα. Υπάρχουν ευθύνες σε όλα τα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση το ΚΚΕ. Τις συνέπειες τις δέχεται το Θριάσιο στο σύνολό του.
Κώστας Βάβουλας
«Με προσφυγές δεν γίνεται τίποτα. Μόνο με αντίσταση από τους κατοίκους της περιοχής θα ξεπεραστεί το πρόβλημα. Θεωρώ θετικό ότι δεν μπήκε στην εισήγηση το θέμα του πως θα επιβιώσει η περιοχή χωρίς τα απορρίμματα, δεν τίθεται τέτοιο δίλημμα. Θα ψηφίσω την εισήγηση. Όλοι οι δήμοι να βρουν τρόπο να κάνουν τη δική τους διαχείριση».
πηγή:http://www.doxthi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια