ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -Για την Ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Φυλής





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Για την Ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Φυλής  
την 19 Δεκ 2012  
με Θέμα τη Λήψη απόφασης για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής

Στη συνεδρίαση της 19 Δεκ. 2012  του Δημοτικού Συμβουλίου της Φυλής,  λήφθηκε μια ιστορική απόφαση,  τόσο για την περιοχή μας, όσο και για όλη την Αττική. 
Η απόφαση αυτή, αποτελεί σταθμό για τη διαχείριση απορριμμάτων και για το μέλλον του τόπου μας, που επί 40 χρόνια, έχει υποστεί αδιαμαρτύρητα την περιβαλλοντική  καταστροφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και τον κοινωνικό ρατσισμό.
Η απόφαση αυτή, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, αλλά, αποτέλεσμα  ενεργειών που έγιναν από τη Δημοτική  Αρχή, η οποία, από την αρχή που οι δημότες την εμπιστεύθηκαν για να τους εκπροσωπήσει, έκανε κοινωνούς του προβλήματος του ΧΥΤΑ στην  κεντρική Διοίκηση (πρωθυπουργό και αρμόδιους υπουργούς) ήδη από τον Απρίλιο 2011.
Συμμετείχε, με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις στον προσυμβατικό διάλογο, τον Οκτώβριο 2011, διαχωρίζοντας και κάνοντας σαφείς τις θέσεις της.
Προσέφυγε δικαστικά για θέματα που απαιτούσαν άμεσες λύσεις, όπως οι
δυσάρεστες οσμές και την πλημμελή λειτουργία των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ,  που επικρατούσαν στην περιοχή.
Όλα βέβαια τα παραπάνω, με καθεστώς διαφάνειας, καθότι είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Δήμου, για να γίνουν γνωστά σε όλους τους δημότες, προς αποφυγή παρανοήσεων και παραποιήσεων.
Θα ήταν σημαντική παράλειψη, να μην ευχαριστήσουμε όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες παρέκαμψαν τις οποιεσδήποτε μικροπολιτικές που συνηθίζονται στα δημοτικά συμβούλια, και συνετέλεσαν στο να ληφθεί μια απόφαση σταθμός για τον τόπο.
Η απόφαση αυτή, είναι πρωτοφανής για το Δήμο και αποτελεί δέσμευση όλων όσων κλήθηκαν και θα κληθούν να αναλάβουν τη διοίκηση του τόπου, είναι δε μία απόφαση, πέρα και πάνω από πρόσωπα και χρόνο και σκοπό έχει την εξάλειψη του κοινωνικού ρατσισμού του περιβαλλοντικού «Απαρτχάιντ» που υπέστη ο τόπος μας, επί σειρά ετών.
Η ομοφωνία της απόφασης, δε δίνει κανένα περιθώριο και σε κανένα, να αποτελέσει «Δούρειο  Ίππο» για το μέλλον του τόπου, απ΄όπου αυτός και να προέρχεται και όποια συμφέροντα και να υποστηρίζει υποβολιμαία.
Αυτή η απόφαση έχει θεματοφύλακες, όχι μόνο σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τους δημότες μας, όλους δηλαδή που ζουν στον τόπο μας και  αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον τους.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ζούμε σ΄αυτόν τον υπέροχο τόπο ως ένοικοι και έχουμε την ιερή υποχρέωση να τον παραδώσουμε χωρίς τα λάθη του παρελθόντος όπως του αξίζει στους προγόνους μας.

Ακολουθεί η εισήγηση
του Δημάρχου Φυλής, Δημήτρη Μπουραΐμη,
κατά την 20η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φυλής, την 19η Δεκ. 2012.
Ι.    Ο   ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.), προκήρυξε διαγωνισμό πρόσφατα  για την κατασκευή τεσσάρων (4) Μονάδων Επεξεργασίας  Αστικών  Απορριμμάτων, εκ των οποίων , δυο(2) στην ολοκληρωμένη εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Αττικής (Φυλή) και από μία στη Βόρεια  -  Ανατολική Αττική (Γραμματικό) και Νότια - Ανατολική Αττική  (Κερατέα) , χωρίς να προσδιορίζεται η μορφή της τεχνολογίας.
Οι διαγωνισμοί αυτοί δεν πρόκειται να έχουν τύχη, τόσο για τους λόγους που εκθέτουμε σε προγενέστερες παρεμβάσεις  μας (στην κεντρική διοίκηση, ΕΣΔΝΑ και στη διαβούλευση στο προσυμβατικό διάλογο) και τους οποίους επαναφέρουμε, όσο και για τους πιο κάτω πρόσθετους λόγους :
α.  Αναφέρεται  ότι οι διαγωνισμοί θα είναι ανοικτοί και όχι υπέρ συγκεκριμένων τεχνολογικών λύσεων, με σκοπό να προκριθεί η τεχνολογική λύση που συνεπάγεται το μικρότερο τίμημα.
Η  τοποθέτηση αυτή δείχνει ότι δίνεται , πρωτίστως,  σημασία  στο  μεγαλύτερο , κατά το δυνατόν , οικονομικό αποτέλεσμα , αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις , διότι , όπως είναι καταφανές, δεν έχουν τις ίδιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλες οι τεχνολογικές λύσεις .   Είναι δε απορίας άξιον,  το ότι δεν αποκλείεται τουλάχιστον η θερμική επεξεργασία , καύση  και  πυρόλυση , οι οποίες  , πέραν του ότι ανταγωνίζονται την ανακύκλωση ,     είναι , αποδεδειγμένα ,  επικίνδυνες για το περιβάλλον, καθόσον παράγονται διοξίνες και τα κατάλοιπά τους αποτελούν επικίνδυνα απόβλητα  που απαιτούν ειδική διαχείριση.
Ο όρος που τίθεται ότι : " θα γίνουν δεκτές όλες οι δόκιμες τεχνολογίες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και ότι έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία ", είναι άνευ σημασίας και δεν παρέχει καμία απολύτως διασφάλιση, διότι είναι τόσο γενικά και αόριστα διατυπωμένος,  ώστε να επιδέχεται την οποιαδήποτε ερμηνεία.
Για παράδειγμα,, ποιά σχέση μπορεί να  έχει ένα εργοστάσιο καύσης,  που κατασκευάζεται  15-20 χιλιόμετρα έξω από μια ευρωπαϊκή πόλη και  θα έχει εξ αυτού για πρώτη φορά  περιβαλλοντική επιβάρυνση , με ένα εργοστάσιο καύσης που θα κατασκευαστεί  στη ΦΥΛΗ , η οποία δέχεται επί σαράντα (40) χρόνια  επιβαρύνσεις στο περιβάλλον της  και σε  απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές. Σημειωτέον, ότι και να εξέλειπαν οι παραπάνω λόγοι, η θέση μας σε όσα αφορούν στη περιοχή μας είναι αδιαπραγμάτευτα αρνητική, αλλά  η υλοποίηση των όρων του διαγωνισμού θα είναι καταστροφική και για όλη την Αττική.
βΠροκρίνεται  η υλοποίηση των μονάδων επεξεργασίας ως έργα ΣΔΙΤ, με τέσσερις διακριτούς παράλληλους διαγωνισμούς για διαφόρους λόγους  , μεταξύ των οποίων είναι και η " μείωση του ρίσκου εμπλοκής λόγω προσφυγών και ενστάσεων".
Διαβλέπομε ότι, πίσω από την αιτιολογία αυτή κρύπτεται η πραγματική πρόθεση , η οποία  αποβλέπει στην άμεση κατασκευή των δύο (2) μεγαλύτερων  μονάδων στο Δήμο ΦΥΛΗΣ , η ανοχή του οποίου θεωρείται δεδομένη , λόγω πρότερης συμπεριφοράς   και άρα δεν θα υπάρξουν προσφυγές και ενστάσεις, ενώ στις περιοχές Κερατέας και Γραμματικού , που ενδέχεται να υπάρξουν αντιδράσεις με προσφυγές και ενστάσεις , λόγω επίσης πρότερης συμπεριφοράς ,  δεν θα γίνουν ποτέ οι προβλεπόμενες μονάδες. Εάν δεν προϋπήρχε η υπόθεση αυτή, θα είχαν ήδη υλοποιηθεί οι αποφάσεις του περιφερειακού σχεδιασμού και θα είχαν κατασκευασθεί ΟΕΔΑ, πέραν της Φυλής και στις άλλες περιοχές, καθώς επίσης και οι σταθμοί μεταφόρτωσης στους Αστικούς Δήμους.
Επομένως , αποδεικνύεται εκείνο που ενδιαφέρει  πρωτίστως τους φορείς  της πολιτείας (Α΄ βάθμια και Β΄ βάθμια αυτοδιοίκηση, φορείς και κεντρική διοίκηση), είναι η άμεση κατασκευή των δύο (2) μεγαλύτερων μονάδων στη Φυλή , ώστε να την αποτελειώσει σαν περιοχή και για το λόγο αυτό, είμαστε απολύτως αντίθετοι.

γ. Προβλέπεται ότι ο ανάδοχος δεν θα πληρώνεται, εάν δεν εξασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία της μονάδας και ότι ο πολίτης δεν θα πληρώνει αν δεν απολαμβάνει το επίπεδο των υπηρεσιών που προσδοκά.  Πρόκειται περί γενικόλογους αφορισμούς που δεν έχουν καμία απολύτως αξία και σχέση με την πραγματικότητα. Ειδικότερα:
(1)  Εάν ο ανάδοχος δεν εξασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία της μονάδας , αυτό σημαίνει ότι η μονάδα,  είτε δεν θα λειτουργεί  είτε θα υπολειτουργεί   είτε θα προκαλεί σοβαρά προβλήματα , θέματα τα οποία δεν αντιμετωπίζονται ακόμα και αν δεν πληρωθεί ο ανάδοχος. Επομένως , δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων.
(2) Εάν η μονάδα δεν λειτουργεί ή υπολειτουργεί ή εμφανίζει προβλήματα , δεν σημαίνει ότι ο πολίτης θα παύσει να πληρώνει και ούτε σημαίνει ότι έχει άλλη εναλλακτική λύση.

δ. Προβλέπεται ότι η Αναθέτουσα Αρχή (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.), θα αναλάβει "τη διάθεση κατάλληλων χώρων για την εγκατάσταση των υποδομών".
Πού; Και με ποια από τις εν ισχύ συμβάσεις  διάθεσης χώρου προβλέπεται αυτό;  Και προ πάντων, ο Δήμος Φυλής δε διαθέτει την ιδιοκτησία του για το σκοπό αυτό.
ε.  Μεταξύ των υποχρεώσεων  του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (Ι.Φ.Σ.),δεν περιλαμβάνονται , όπως θα έπρεπε :
(1)  Τα έργα στο Δήμο Φυλής για την  αποκατάσταση  και επούλωση  των  περιβαλλοντικών  επιπτώσεων  εκ της μακροχρόνιας επιβάρυνσης του περιβάλλοντος εκ της  ασύδοτης  και ληστρικής εκμετάλλευσης του χώρου των ΧΥΤΑ.
(2) Τα συνοδά   έργα   κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης  αναπτυξιακού χαρακτήρα , που είναι απαραίτητα για το Δήμο Φυλής , πριν γίνει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα συναφής με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
(3) Οι υποχρεώσεις του ανάδοχου προς το Δήμο Φυλής, ο οποίος , εκτός των άλλων , είναι ιδιοκτήτης της ως άνω εδαφικής έκτασης.
Οι θέσεις  για την κατασκευή των Μονάδων , λαμβάνονται  ως δεδομένοι οι χώροι  Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης  Απορριμμάτων , όπως έχουν προσδιοριστεί με το άρθρο 33 του Ν. 3164/2003,  αλλά παραγνωρίζεται το πασιφανές γεγονός, ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που θεσμοθετήθηκε με την εν λόγω διάταξη είναι πια "ΝΕΚΡΟΣ" και αυτό οφείλεται στην αποκλειστική υπαιτιότητα της Κεντρικής Διοίκησης   και του αρμόδιου φορέα υλοποίησης (Ε.Σ,Δ.Κ.Ν.Α.) , που  στο μακρύ αυτό χρονικό διάστημα  (2003 έως 2012)  δεν έδωσαν λύση , είτε από έλλειψη βούλησης  είτε από ανικανότητα, παρά τις κατ΄επανάληψη  παρεμβάσεις του Δήμου σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
Η πλήρης δε  αδράνεια  που επιδείχθηκε από τους αρμόδιους φορείς κατά το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα (δεκαετία περίπου), είχε ως αποτέλεσμα την απόλυτη ανατροπή των συνθηκών και των πραγματικών δεδομένων , που υπήρχαν και ελήφθησαν υπόψη  κατά τη θεσμοθέτηση του άρθρου 33 του  Ν. 3164/2003. Με απλά λόγια  , έχει ξεπεραστεί προ πολλού  ο ως άνω Περιφερειακός Σχεδιασμός .
(4).    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ο Δήμος Φυλής επιμένει στη σύσταση αυτόνομης διαχειριστικής ενότητας, για να έχει την ευθύνη των έργων αποκατάστασης και επούλωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την υλοποίηση των συνοδών έργων κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Η δε πολιτεία θα μπορεί να απευθύνεται απευθείας στο Δήμο που βιώνει το πρόβλημα και όχι σε ενδιάμεσους φορείς, ξένους προς τα συμφέροντα του Δήμου.
Προς απόδειξη αυτού , αρκεί να αναφέρω δύο περιστατικά :
α)  Κατά τη θέσπιση της διάταξης του άρθρου 33 του Ν.3164/2003 , είχε υπολογιστεί ότι ο χώρος του ΧΥΤΑ  Φυλής είναι ικανός να δεχθεί 3.500 τόνους/ημερησίως  απορριμμάτων , ενώ ο χώρος αυτός δέχεται σήμερα περισσότερους από 7.000 τόνους / ημερησίως. Δηλαδή , υπάρχει χαώδης διαφορά μεταξύ  των υφιστάμενων σήμερα  πραγματικών δεδομένων   και εκείνων  που υπήρχαν κατά τη θεσμοθέτηση της ως άνω διάταξης.

β)  Στη προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της Μονάδας στη Νότια - Ανατολική Αττική ( Κερατέα )  αναφέρεται ότι, ο ακριβής χώρος και οι ποσότητες απορριμμάτων θα προσδιορισθούν κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ του οικείου Δήμου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος , γεγονός που σημαίνει ότι ανατρέπονται πλήρως όσα  ορίζονται στο άρθρο 33 του Ν.3164/2003.  Επειδή δε , κατά την πάγια αρχή του δικαίου ,  δεν μπορεί να γίνει επιλεκτική εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου , αλλά μόνο ενιαία εφαρμογή , ήδη ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. , με την πιο πάνω προκήρυξη , θεωρεί μη εφαρμόσιμο το άρθρο 33 του Ν.3164/2003.

II. Η Κεντρική Διοίκηση και ο αρμόδιος Φορέας (Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και ήδη Ε.Δ.Σ.Ν.Α.) δεν έλαβαν μέχρι τώρα ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία της υγείας των δημοτών μας, από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και ειδικότερα :

α) Ο ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ αποτελεί εγκατάσταση παλαιάς τεχνολογίας,    που δημιουργεί σοβαρότατα  περιβαλλοντικά  προβλήματα και έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού. Δεν υπάρχει ούτε ο στοιχειώδης έλεγχος ως προς την τήρηση  των περιβαλλοντικών όρων και   μόνο κατόπιν δικής μας μηνύσεως κατά παντός υπευθύνου για δυσοσμία που παρατηρείται και για πλημμελή λειτουργία,  καταδικάστηκε πρόσφατα ο αρμόδιος σε φυλάκιση για την παράβαση της νομοθεσίας που αφορά την αποθήκευση τοξικών αποβλήτων.
β)  Το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης - Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ)  , πέραν του ότι λειτουργεί παράνομα , διότι  στερείται των απαραίτητων αδειών, είναι εστία μόλυνσης και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, λόγω παραβιάσεων των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων,  που είναι οι εξής :

(1) Υπάρχουν  ανοικτές εγκαταστάσεις  , ενώ τα κτίρια έπρεπε να είναι πανταχόθεν κλειστά.
(2) Παρατηρείται συσσώρευση και παράνομη αποθήκευση  compost   και RDF.
(3) Παρατηρείται παραμονή  εισερχομένων απορριμμάτων εντός του χώρου υποδοχής πλέον των δύο(2) ημερών.
(4) Δεν υπάρχει καταγραφή μετρήσεων σε θόρυβο, οσμές και σκόνη, εβδομαδιαίως, και τα υπολειτουργούντα ή ουδόλως λειτουργούντα συστήματα αντιρρύπανσης, δεν έχουν τις αποδόσεις που προβλέπονται από τους περιβαλλοντικούς όρους.
(5) Η λειτουργία της μονάδας κομποστοποίησης έχει συνεχή λειτουργία, ενώ τα συστήματα καταπολέμησης των οσμών  ή δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν.
(6) Δεν υπάρχουν έρευνες  και  στοιχεία για την επικινδυνότητα του compost με το μικροβιακό φορτίο και ιδιαίτερα για  E.coli , h elmonth ova , salmonella .
(7)  Δεν υπάρχουν κατατεθειμένα , όπως επιβάλλεται από τους περιβαλλοντικούς όρους , μετρήσεις οσμών , σκόνης και  θορύβου , καθώς  και για την ποιότητα  των επεξεργασμένων υγρών και τον βιολογικό καθαρισμό και τον τρόπο διάθεσής τους.
(8) Παρατηρείται αποθήκευση του  RDF με αποτέλεσμα την δημιουργία συνθηκών σήψης.
γ).    Έχει διαπιστωθεί από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος ότι από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ υπάρχει μεγάλη διαρροή στραγγισμάτων, τα οποία έχουν δημιουργήσει λίμνη κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του «Ιερού Δέματος», ενώ σημαντικές ποσότητες διαφεύγουν μέσω του Ρέματος «Μαύρη Ώρα». Επίσης διαπιστώθηκε μέσω των αναλύσεων, ότι υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών στα στραγγίσματα, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα.
Για τον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη λειτουργία των ως άνω εγκαταστάσεων   μέχρις  την παύση της λειτουργίας τους ,  που πρέπει να γίνει σύντομα , αξιώνουμε τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου μας στα ελεγκτικά όργανα (επιθεωρητές περιβάλλοντος κλπ),  που είναι επιφορτισμένα από τον νόμο με τον έλεγχο των εγκαταστάσεων αυτών.
III. Είναι γνωστό ότι οι λόγοι που επέβαλαν τη σύσταση του Ε.Σ.Δ.Ν.Α., πριν από δεκαετίες ,  ήταν  ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός Δήμων και Κοινοτήτων ,  πολλοί από τους οποίους δεν διέθεταν την αναγκαία οργάνωση ,τα τεχνικά μέσα  και τους οικονομικούς πόρους , ώστε  να μπορούν αυτόνομα να λύσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σήμερα, μετά τη συνένωση των Δήμων  , εξέλειπε ό λόγος  ύπαρξης  τέτοιου φορέα,  γι' αυτό ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α.  πρέπει να καταργηθεί  ή να του αφαιρεθεί αυτή η αρμοδιότητα, καθόσον , όπως είναι δομημένος ,   αδυνατεί να προσφέρει  τις ενδεδειγμένες λύσεις.
Εκείνο που παρατηρείται στις συνεδριάσεις του , όσον αφορά σε θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων , είναι ότι όλα τα μέλη του  αποφασίζουν με μεγάλη προθυμία,  ότι οι ΧΥΤΑ και τα εργοστάσια  πρέπει να γίνουν σε κάποια άλλη περιοχή ( Φυλή ) , εκτός από περιοχή του δικού τους Δήμου.
Είναι  επίσης γνωστό, ότι η περιοχή του Δήμου μας προσφέρθηκε, επί δεκαετίες, για την αντιμετώπιση του θέματος των απορριμμάτων όλης της Αττικής , με πολύ βαρύ τίμημα την συνεχή υποβάθμισή της , χωρίς την εκτέλεση , παραλλήλως ,  των αναγκαίων έργων που θα μπορούσαν να αμβλύνουν κάπως,  τις δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις .
Συνεπώς , η εμμονή  της πολιτείας (Α΄ βάθμια και Β΄ βάθμια αυτοδιοίκηση, φορείς και κεντρική διοίκηση), να κατασκευάσει στην περιοχή του Δήμου μας  τις πιο πάνω δύο  Μονάδες (εργοστάσια ),που θα έχουν ζωή  25/ετίας , σημαίνει ότι αποφάσισε την μόνιμη και οριστική  καταδίκη του τόπου μας  . Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό , γι' αυτό και είμαστε κάθετα αντίθετοι στην κατασκευή των εν λόγω Μονάδων και θα ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα, ώστε να την αποτρέψουμε.
Προς οριστική  αντιμετώπιση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων , προτείνεται η εξής εφικτή, δίκαιη και ρεαλιστική λύση : Ο κάθε Δήμος ή ομάδες  Δήμων, να επεξεργαστούν προγράμματα ανακύκλωσης και τελικής διαχείρισης , σε τοπικό επίπεδο , ώστε ο κάθε Δήμος να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Φυλής θα είναι μια αυτόνομη διαχειριστική ενότητα, ενταγμένη βέβαια σε ένα περιφερειακό ή διαπεριφερειακό σχεδιασμό,  ο οποίος θα είναι μέρος ενός εθνικού σχεδιασμού , με τον οποίο θα καθορίζονται επακριβώς οι χώροι , οι εγκαταστάσεις και ο τρόπος επεξεργασίας των αποβλήτων , για κάθε είδος και τύπο αποβλήτων ξεχωριστά (αστικά στερεά απόβλητα , βιομηχανικά , βιοτεχνικά , επικίνδυνα κ.ά.),  έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν τους χώρους και τις διαδικασίες επεξεργασίας των αποβλήτων. Αυτό , με την υπάρχουσα σήμερα τεχνολογία , είναι απολύτως εφικτό.
Ο Δήμος μας , ως αυτόνομη Διαχειριστική Ενότητα , θα μπορούσε ,  για εύλογο μεταβατικό χρονικό  διάστημα και ως έσχατη λύση, υπό την προϋπόθεση ότι θα καθοριστεί άμεσα από την Πολιτεία, εκ των προτέρων, σύντομο και ακριβές χρονοδιάγραμμα  οριστικού  τερματισμού όλων των δραστηριοτήτων της περιοχής μας , που έχουν σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων  των άλλων ,  να αναλάβει την όλη διαχείριση των απορριμμάτων εντός των υφιστάμενων συνθηκών και καταστάσεων και χωρίς τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, πέραν του θεσμοθετημένου ήδη χώρου, εξασφαλίζοντας,  κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα , τον περιορισμό των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δίνοντας  το χρονικό περιθώριο  στους άλλους Δήμους να προγραμματίσουν τη δική του Διαχειριστική Ενότητα.

IV.   Μετά από τα παραπάνω, προτείνω να αποφασισθεί ότι :
α)     Ο Δήμος μας είναι κάθετα αντίθετος με την κατασκευή στην περιοχή μας των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων και θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για να την αποτρέψει.
β)     Ο Δήμος μας αξιώνει την απομάκρυνση ή την παύση λειτουργίας  του ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑ και του ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ - ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ  (Ε.Μ.Α.Κ.). Μέχρις ότου συντελεστούν αυτά , αξιώνει τη συμμετοχή εκπροσώπων του στα όργανα,  που είναι αρμόδια κατά νόμο να τα ελέγχουν (επιθεωρητές περιβάλλοντος κλπ).
γ) Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.),  αδυνατεί να προσφέρει λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα πρέπει να καταργηθεί ή να του  αφαιρεθεί  αυτή η αρμοδιότητα.
δ). Για την οριστική λύση του θέματος διαχείρισης των απορριμμάτων , η πρόταση του Δήμου μας είναι :
(1)    Ο κάθε Δήμος ή ομάδες  Δήμων, πρέπει να επεξεργαστούν προγράμματα ανακύκλωσης και τελικής διαχείρισης , σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Φυλής θα είναι μια αυτόνομη διαχειριστική ενότητα, ενταγμένη βέβαια σε ένα περιφερειακό ή διαπεριφερειακό σχεδιασμό  , ο οποίος θα είναι μέρος ενός εθνικού σχεδιασμού , με τον οποίο θα καθορίζονται επακριβώς οι χώροι , οι εγκαταστάσεις και ο τρόπος επεξεργασίας των, για κάθε είδος και τύπο αποβλήτων ξεχωριστά (αστικά στερεά απόβλητα , βιομηχανικά , βιοτεχνικά , επικίνδυνα κ.ά. ), έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν τους χώρους και τις διαδικασίες επεξεργασίας των αποβλήτων.  Αυτό , με την υπάρχουσα σήμερα τεχνολογία , είναι απολύτως εφικτό.
(2).     Ο Δήμος μας , ως αυτόνομη Διαχειριστική Ενότητα , θα μπορούσε ,  για εύλογο μεταβατικό χρονικό  διάστημα και ως έσχατη λύση και υπό την προϋπόθεση ότι θα καθοριστεί άμεσα από την Πολιτεία εκ των προτέρων σύντομο και ακριβές χρονοδιάγραμμα  οριστικού  τερματισμού όλων των δραστηριοτήτων στην περιοχή μας , που έχουν σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων , να αναλάβει την όλη διαχείριση των απορριμμάτων εντός των υφιστάμενων συνθηκών και καταστάσεων και χωρίς τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ πέραν του θεσμοθετημένου ήδη χώρου, εξασφαλίζοντας,  κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα , τον περιορισμό των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δίνοντας το χρονικό περιθώριο  στους άλλους Δήμους να προγραμματίσουν τη δική τους Διαχειριστική Ενότητα.
(3).    Ο Δήμος Φυλής να αναλάβει , κατόπιν αναθέσεως από την πολιτεία , την εκτέλεση των έργων «μεταφροντίδας», δηλαδή των έργων αποκατάστασης των χώρων που λειτουργούν οι εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ στην πρότερη μορφή τους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την ισχύουσα  νομοθεσία,  δεδομένου ότι μέχρι τώρα έχουν εγκαταλειφθεί τα έργα αυτά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια