ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΕΣΔΚΝΑ(Ιστορίες από παλιά)




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ  ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
για την εκτέλεση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπονται από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Νομού Αττικής στην 1η Διαχειριστική Ενότητα αυτής.

Στην Αθήνα σήμερα ……../……./2011 τα ακόλουθα συμβαλλόμενα μέρη:
1.  Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, που εδρεύει στην οδό Κατεχάκη 56 Αθήνα Τ.Κ.11525 και εκπροσωπείται στην παρούσα από τον Γενικό Γραμματέα αυτής, κ. Ηλία Λιακόπουλο.
2. Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), που εδρεύει στην οδό  Άντερσεν 6 Αθήνα, Τ.Κ.11525 και εκπροσωπείται στην παρούσα από τον Πρόεδρο αυτού, Δήμαρχο Κηφισιάς Αττικής, κ. Νικόλαο Χιωτάκη, που ενεργεί στην παρούσα δυνάμει των υπ’ αριθμ. 349/10 και …………./11 αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής  του ΕΣΔΚΝΑ, που ενέκρινε το σχέδιο της παρούσας.
Συμφωνούν, συνομολογούν και συναποδέχονται την παρούσα προγραμματική σύμβαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 100 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 286 του
ν.3852/2010.
ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Οι εδώ συμβαλλόμενοι έχοντας υπόψη:
1.    Το άρθρο 30 παρ. 1 του ν. 3536/07 (ΦΕΚ 42 Α/23-2-2007), σύμφωνα με το  οποίο η προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας διενεργείται με ευθύνη των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), που προβλέπονται στο άρθρο 7 παρ. 2 της ΚΥΑ 50910/2727/03 (ΦΕΚ 1909Β΄/22.12.03), οι οποίοι αντιστοιχούν στις διαχειριστικές ενότητες (ΔΕ) κάθε Περιφέρειας.
2.    Την υπ’ αριθμ. Υ181(2)/25-1-2010 Απόφαση του Πρωθυπουργού (ΦΕΚ 63Β΄/27.1.2010) περί σύστασης διυπουργικής Επιτροπής με αντικείμενο  την παρακολούθηση εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη η διαχείριση των αποβλήτων και να επιτευχθεί υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Στην Επιτροπή συμμετέχουν:
α) ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ως Πρόεδρος, β) ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, γ) η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, δ) η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ε) ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
3.    Ότι, με την υπ’ αριθμ. 5373/21-2-08 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής ορίζεται ως Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων όλων των ΟΤΑ του Νομού Αττικής ό ΕΣΔΚΝΑ, πλην των νήσων Κυθήρων και Αντικυθήρων που ανήκουν στη δεύτερη Διαχειριστική Ενότητα.
4.    Τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών μη επικινδύνων Αποβλήτων, όπως ορίζεται στην ΚΥΑ 50910/2727/2003, ο οποίος υιοθετήθηκε και εξειδικεύτηκε από την Περιφέρεια Αττικής με την Απόφαση 319/Φ.περ.Σ-Α/06/22-2-2006: «Έγκριση Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΣΑ) Περιφέρειας Αττικής» του Γενικού Γραμματέας της, η οποία προβλέπει τη σταδιακή μείωση των Βιοαποδομήσιμων Αστικών Αποβλήτων (ΒΑΑ) που οδηγούνται προς τελική διάθεση σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Α.) με βάση το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:
·        Έτος 2010: μείωση στο 75% των ΒΑΑ που παράγονταν το 1995
·        Έτος 2013: μείωση στο 50% των ΒΑΑ που παράγονταν το 1995
·        Έτος 2020: μείωση στο 35% των ΒΑΑ που παράγονταν το 1995,
δια της παρούσας αποφασίζουν να προβούν σε συντονισμένες δράσεις, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο της σχετικής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε η διαχείριση των αστικών αποβλήτων να πραγματοποιείται με αποτελεσματική προστασία για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις  ενός σύγχρονου, πολιτισμένου, ευρωπαϊκού  κράτους.


Άρθρο 1
Αντικείμενο - Προϋπολογισμός
1.1.   Για την εκπλήρωση των στόχων του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων και ειδικότερα για την Περιφέρεια Αττικής, πρόκειται να διενεργηθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή τεσσάρων (4) Μονάδων Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων, δυναμικότητας 700.000, 400.000, 127.000 και 127.500 τόνων αντίστοιχα στο Ν. Αττικής, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Νομού αυτού.
1.2.   Η επίτευξη των στόχων του ΠΕΣΔΑ Αττικής αποτελεί την πλέον ουσιαστική προϋπόθεση για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας, όπως αυτές προκύπτουν από το ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, προκειμένου να εφαρμοσθεί αυτό στο Νομό Αττικής. Με δεδομένη αυτή την εθνική διάσταση αλλά και το σημαντικό κόστος και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που η υλοποίηση των εν λόγω μονάδων θα επιφέρει, το ακριβές πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας θα οριστικοποιηθεί μετά από σχετική συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατάλληλη κοινοβουλευτική διαδικασία.
1.3.   Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 365.000.000 ΕΥΡΩ . Στη σχετική δαπάνη ουδόλως θα συμμετέχει ο ΕΣΔΚΝΑ.


Άρθρο 2
Υποχρεώσεις συμβαλλομένων μερών
2.1.      Ο ΕΣΔΚΝΑ:
Θα παραδώσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δια του Προέδρου του, όλες τις υποστηρικτικές μελέτες για τα ανωτέρω έργα (όπως Τεύχη Δημοπράτησης, Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Τοπογραφικές και άλλες Υποστηρικτικές μελέτες, Μελέτες Αξιολόγησης Τεχνολογιών κ.λπ.), ακόμη και αν βρίσκονται στο στάδιο της υποβολής από το μελετητή, πριν τη θεώρηση και έγκρισή τους, με σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής.
    Σημειώνεται ότι στη φάση δημιουργίας της αιρετής Περιφέρειας δημιουργείται ειδικός διαβαθμιδικός Σύνδεσμος, ο οποίος θα είναι η διάδοχη κατάσταση του ΕΣΔΚΝΑ και ο οποίος καθίσταται καθολικός διάδοχος σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του και υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν συβάσεων έργου.
2.2.    Θα συμμετέχει στις Επιτροπές διαγωνισμού με δύο (2) μέλη υποδεικνυόμενα από αυτόν
2.3.    Θα εκτελεί χρέη Διευθύνουσας Υπηρεσίας καθ’ όλη τη διάρκεια εκτελέσεως των έργων και μέχρι την οριστική παραλαβή τους.
2.4.    Θα εκτελεί χρέη Προϊσταμένης Αρχής και Διευθύνουσας Υπηρεσίας από της οριστικής παραλαβής των έργων και καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας αυτών.
2.5.    Κατά το στάδιο εκτέλεσης των έργων, όσον και καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας τους θα αξιοποιηθεί το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό του ΕΣΔΚΝΑ, ως απολύτως εξειδικευμένο στον τομέα αυτόν.
2.6.    Θα έχει το δικαίωμα έκφρασης γνώμης επί των τευχών του ή των διαγωνισμών, με τα αρμόδια όργανά του, πριν τη δημοσίευση  των προκηρύξεων. Προς τούτο η Περιφέρεια 15 ημέρες προ της δημοσιεύσεως του διαγωνισμού οφείλει να παραδώσει στον ΕΣΔΚΝΑ προς μελέτη αντίγραφα των τευχών δημοπράτησης. Η γνώμη του ΕΣΔΚΝΑ όσον αφορά τα κύρια στοιχεία των τευχών, ως ενδεχομένως, η πηγή χρηματοδότησης των έργων, η δαπάνη λειτουργίας τους με ευθύνη του ανακηρυχθησομένου αναδόχου, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν σοβαρά από την Περιφέρεια Αττικής, δεν θα αναστέλλει όμως τις περαιτέρω διαδικασίες.
2.7.    Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής:
Παραλαμβάνει  τις ως άνω μελέτες, τις οριστικοποιεί, τις εγκρίνει υποκαθιστώντας τον ΕΣΔΚΝΑ ως κύριο των μελετών αυτών.
Αναλαμβάνει να υποβάλλει τις απαιτήσεις προς τους αρμόδιους φορείς χρηματοδότησης των έργων, ανάλογα με το χρηματοδοτικό σχήμα που θα επιλεγεί.
Συντάσσει, μετά από σχετική διαβούλευση και συζήτηση, τα τεύχη δημοπράτησης και διενεργεί τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχου ή αναδόχων για τη εκτέλεση των ως άνω έργων.
Αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της μελέτης και κατασκευής των ανωτέρω εγκαταστάσεων.


Άρθρο 3
Επιτροπή παρακολούθησης
3.1.        Για την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία μεταξύ των  συμβαλλομένων μερών και την υλοποίηση των στόχων της Προγραμματικής Σύμβασης και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 100 του ν. 3852/2010, συγκροτείται Επιτροπή Παρακολούθησης που αποτελείται από τους εξής:
·        Πρόεδρος ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
·        Δύο (2) μέλη της αιρετής Περιφέρειας Αττικής
·        Δύο (2) μέλη του ΦοΔΣΑ Αττικής.
           Χρέη γραμματέα θα εκτελεί υπάλληλος που θα ορίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
3.2.        Η Επιτροπή Παρακολούθησης θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προγράμματος και των όρων της παρούσης Προγραμματικής Σύμβασης και θα συνεδριάζει ανάλογα με τις ανάγκες των δράσεων.
3.3.        Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής τηρούνται και φυλάσσονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.


Άρθρο 4
Χρονοδιάγραμμα

4.1. Η ισχύς της προγραμματικής Σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και λήγει στις 31.12.2014. Μπορεί δε να παραταθεί, εφόσον η ανάγκη ολοκλήρωσης των ως άνω έργων το απαιτήσουν.
4.2. Το έργο της Επιτροπής Παρακολούθησης θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της παρούσας Σύμβασης. Η επιτροπή θα συνεδριάζει με την παρουσία όλων των μελών της τουλάχιστον δύο (2) φορές το χρόνο και οποτεδήποτε άλλοτε κριθεί αναγκαίο.
4.3. Ως χρόνος εκτέλεσης των έργων ορίζεται το 18μηνο από της υπογραφής της συμβάσεως ανάθεσης στον αναδειχθησόμενο Ανάδοχο.


Άρθρο 5
Ενδεχόμενες τροποποιήσεις
5.1. Κάθε μορφή τροποποίησης της παρούσας είναι δυνατόν να γίνει, εφόσον κριθεί αναγκαίο κατά την εκτέλεση του Προγράμματος, ύστερα από νεώτερη έγγραφη συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών. Καμία τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης δεν αναγνωρίζεται χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση των νομίμων εκπροσώπων των συμβαλλομένων μερών.

5.2. Η μη άσκηση δικαιωμάτων, η παράλειψη υποχρεώσεων, η ανοχή καταστάσεων αντίθετων προς τη σύμβαση αυτή ή η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων που προβλέπει η παρούσα, από οποιοδήποτε συμβαλλόμενο μέρος, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παραίτηση των συμβαλλομένων μερών από δικαιώματα ούτε απαλλαγή από υποχρέωσή τους ούτε αναγνώριση δικαιωμάτων στα συμβαλλόμενα μέρη, που δεν αναγνωρίζονται ρητά από την παρούσα σύμβαση.
ü  Τα συμβαλλόμενα μέρη βεβαιώνουν την αναγκαιότητα της υλοποίησης του συνόλου του ΠΕ.Σ.Δ.Α. Αττικής.
ü  Κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας είναι δυνατή η εισδοχή και άλλων Φορέων, με σχετική τροποποίηση, βάσει σχετικών αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων των ήδη συμβαλλομένων μερών και των νεοεισερχομένων Φορέων.


Άρθρο 6
Ρήτρες
Τα συμβαλλόμενα μέρη οφείλουν να εφαρμόζουν τους όρους της παρούσας προγραμματικής σύμβασης. Η παράβαση οποιουδήποτε από τους όρους της παρούσας προγραμματικής σύμβασης- που θεωρούνται όλοι σημαντικοί- ή η παράβαση του νόμου ή της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών από ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη, δίνει το δικαίωμα στο άλλο να ζητήσει κάθε θετική ή αποθετική ζημία. Ειδικότερα, σε περίπτωση παράβασης των όρων της σύμβασης μπορεί να επιβάλλονται με αποφάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης οι ακόλουθες ρήτρες:

Α) Σύσταση εφαρμογής των όρων της σύμβασης

Β) Αποζημίωση για τη ζημία που έχει επέλθει από τη μη εφαρμογή των όρων.


Άρθρο 7
Επίλυση διαφορών
7.1.        Οποιαδήποτε αμφισβήτηση ως προς την ερμηνεία των όρων της παρούσας σύμβασης επιλύεται από Τριμερή Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν:
1)    Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε ή ο αναπληρωτής του ως Πρόεδρος.
2)    Από ένας εκπρόσωπος για κάθε συμβαλλόμενο μέρος.
7.2.        Ρητά συμφωνείται ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής αυτής είναι υποχρεωτικές για τα συμβαλλόμενα μέρη.

Άρθρο 8

8.1.        Τα έργα μετά την κατασκευή τους και την δοκιμαστική λειτουργία τους από τον Ανάδοχο για ορισμένο χρονικό διάστημα θα περιέρχονται κατά πλήρες δικαίωμα κυριότητας, νομής, κατοχής και διοίκησής τους στον ΕΣΔΚΝΑ.
8.2.        Λόγω του κοινωνικού σκοπού του έργου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ουδεμία αμοιβή θα λάβει για τις προσφερόμενες υπηρεσίες της.

 Αυτά συμφώνησαν, συνομολόγησαν και συναποδέχθηκαν τα συμβαλλόμενα μέρη και προς απόδειξη αφού αναγνώσθηκε η σύμβαση αυτή, υπογράφεται σε τρία (3) αντίτυπα, κατά τα ακόλουθα:

Τα συμβαλλόμενα μέρη

Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής


                ΗΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ




Για τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και
Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ)


             ΝΙΚΟΣ Γ. ΧΙΩΤΑΚΗΣ
           ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια