Αρχή με το Γραμματικό: όλος ο ... καλός κόσμος εδώ



Με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, που συνοδεύτηκε από προπηλακισμούς συνδικαλιστών τηςΠΟΕ ΟΤΑ, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της α΄ φάσης του διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου: «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων στην ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής με ΣΔΙΤ», στην περιοχή του Γραμματικού. Ο ΕΔΣΝΑ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της διεξαγωγής του υπέβαλαν φακέλους προσφορών οκτώ (8) διαγωνιζόμενοι, είτε μεμονωμένα, είτε σε κοινοπρακτικά σχήματα. Πρόκειται για:
·         Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ - ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ
·         Ένωση Προσώπων ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΔΕΗ ΑΕ
·         Ένωση Εταιρειών J&P ΑΒΑΞ ΑΕ- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ
·         Ένωση Εταιρειών ARCHIRODON GROUP NV - INTRAKAT AE - ENVITEC AE   
·         Εταιρεία NOVAERA HELLAS AE
·         Ένωση Προσώπων ΜΕΤΚΑ ΑΕ - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ
·         Ένωση Προσώπων ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ - ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ
·         Εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ

Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι ενδιαφέρον έδειξαν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας. Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή στο διαγωνισμό της ΔΕΗ, σε κοινοπρακτικό σχήμα με την ΤΕΡΝΑ. Το γεγονός επιβεβαιώνει μια σημαντική πτυχή των προωθούμενων σχεδίων, αυτή, δηλαδή, που προτάσσει σαν κυρίαρχη την επιλογή της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της διακήρυξης του διαγωνισμού, από την α΄ φάση θα προεπιλεγούν έξι (6) σχήματα, τα οποία θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη β΄ φάση του διαγωνισμού, αυτήν του επονομαζόμενου «ανταγωνιστικού διαλόγου», όπου και θα κατατεθούν οι τεχνικές λύσεις του κάθε σχήματος. Όπως έχει επισημανθεί, επανειλημμένα, η διαδικασία αυτή αντιπροσωπεύει έναν ιδιότυπο τρόπο διαμόρφωσης του σχεδιασμού της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, με καθοριστικό το ρόλο των εργολάβων, με τις υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ και της περιφέρειας σε ρόλο θεατή και, φυσικά, απούσα την κοινωνία.

Έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν πολλοί εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση, μετά από κάλεσμα της ΠΟΕ ΟΤΑ, αλλά και κάτοικοι της περιοχής Γραμματικού με την Επιτροπή αγώνα. Συνάντησαν μια πρωτοφανή αστυνομικήεπιχείρηση, που επέτρεπε τη διέλευση μόνο των εργολάβων, όχι μόνο στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, αλλά και σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο. Ανάλογα με τη φιλικότητα (περιβαλλοντική και κοινωνική) του έργου και οι συνθήκες της υλοποίησής του. Όλα αυτά, βέβαια, δεν πτοούν τον κ. Σγουρό, ο οποίος έσπευσε, για μιαν ακόμη φορά, να πανηγυρίσει για τα «κατορθώματά του.

Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί στις 24/1 για την Κερατέα, στις 29/1, για τα Α. Λιόσια και στις 5/2 για τη Φυλή, οπότε αναμένονται και νέες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.
πηγή:http://prosynat.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια