Διαχείριση απορριμάτων: Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για βιώσιμη, δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση




Η φωνή του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε κινήματος, πρωτοβουλίας αλληλεγγύης, δράσης υπέρ των εργαζομένων, αντιφασιστικής παρέμβασης σε Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Χασιά  http://syrizafilis.blogspot.gr/

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση, παρουσίασαν χθες ο γραμματέας της Κ.Ο. Ν. Βούτσης, οι βουλευτές Σοφία Σακοράφα και Χαρά Καφαντάρη, καθώς και ο συντονιστής του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σπ. Τζόκας.

Μια μέρα πριν από τη δημοπρασία από τον ΕΔΣΝΑ για το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, αυτό του Γραμματικού, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της τρικομματικής συγκυβέρνησης για τεράστιες εγκαταστάσεις με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, που εξυπηρετούν μόνο τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα και ξεκαθάρισαν ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα αποδεχθεί τις όποιες παρεμβάσεις σ' αυτή την κατεύθυνση. Εξέφρασαν δε τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, που σήμερα διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 το πρωί, έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ.

Οι ομιλητές ανέλυσαν διεξοδικά τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικοοικονομικούς λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με το μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση, η οποία υιοθετεί παρωχημένους σχεδιασμούς προηγούμενων ετών και προτάσσει σε εθνικό επίπεδο τις ΣΔΙΤ με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την εγκατάσταση εισαγόμενης τεχνολογίας μονάδων μεγάλης κλίμακας, για την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην καύση. "Η πρότασή τους είναι συγκεντρωτική με ογκώδεις μονάδες, εμείς θέλουμε αποκέντρωση με μικρές μονάδες. Η πρότασή τους αποθαρρύνειτην κοινωνική συμμετοχή, η δική μας την ενθαρρύνει. Η πρότασή τους προωθεί τις ΣΔΙΤ και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, ενώ η δική μας τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων" εξήγησε ο Σπ. Τζόκας.

Για τη "μπίζνα των απορριμμάτων", στην οποία εμπλέκονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μίλησε ο Ν. Βούτσης. Αναφερόμενος ειδικά στους διαγωνισμούς του ΕΔΣΝΑ στην Αττική για τα 4 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, ανέφερε πως υπάρχει ένα επιπλέον αρνητικό. "Ο ιδιώτης έχει ίδιο συμφέρον να παραμένει μεγάλος ο όγκος των απορριμμάτων για να υπάρχει κερδοφορία στις εγκαταστάσεις αυτές. Άρα δεν θα προωθείται καμία στρατηγική για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών" παρατήρησε.

"Είναι ολοφάνερο το αρπακτικό της πρότασης της κυβέρνησης" τόνισε από την πλευρά της η Σοφία Σακοράφα. "Επιτείνει και συντηρεί όλες τις αρνητικές συμπεριφορές με μόνο στόχο την αποκόμιση εκβιαστικού κέρδους" σημείωσε. "Αύριο τα δημοτικά τέλη θα αυξηθούν εν ονόματι αυτής της λύσης και ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει γιατί δεν θα έχει άλλη διέξοδο" πρόσθεσε. Η Σοφία Σακοράφα ανέφερε ότι το ρίσκο του ιδιώτη είναι ελάχιστο, αφού το Δημόσιο εγγυάται για 25 χρόνια την ποσότητα των απορριμμάτων, ενώ μιλώντας για την Αττική είπε ότι δημιουργούνται τεράστιες μονάδες για την επεξεργασία 1,350 εκατ. τόνων σκουπιδιών τον χρόνο, στις οποίες δεν αποκλείεται να έρχονται και απορρίμματα από άλλες περιοχές.

"Οι αποφάσεις της διυπουργικής και του ΕΔΣΝΑ προαναγγέλλουν ανοικτά την καύση" υπογράμμισε η Χαρά Καφαντάρη. Σημείωσε ότι οι αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ έχουν ληφθεί από την Εκτελεστική του Επιτροπή και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτημα νομιμοποίησης. Τόνισε τέλος ότι η ιδιωτικοποίηση της επεξεργασίας των απορριμμάτων θα φέρει μείωση των θέσεων εργασίας και εκτίναξη των ανταποδοτικών τελών.



Αποκέντρωση με μικρές μονάδες

Το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον. Έχει δε ως άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων,τη μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σχηματικά οι δράσεις του διαρθρώνονται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο (κατοικίας, επιχείρησης, υπηρεσίας, δήμου) βρίσκεται η οικιακή κομποστοποίηση, η επαναχρησιμοποίηση, ένα πυκνό δίκτυο σημείων συλλογής για τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, τα ειδικά απόβλητα και τα ανακτήσιμα υλικά, τη δυνατότητα κατασκευής μικρής κλίμακας μονάδων διαλογής και κομποστοποίησης ήπιας τεχνολογίας, καθώς και διαλογή στην πηγή με σύστημα 4 κάδων.

Στο δεύτερο επίπεδο (μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων), η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει δημιουργία αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, μονάδες επεξεργασίας προσανατολισμένες στην περαιτέρω ανάκτηση και κομποστοποίηση, μονάδες επεξεργασίας αδρανών και Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμάτων. Στο τρίτο, τέλος, επίπεδο (ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας ή περιφέρειας), ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει δίκτυο αποκεντρωμένων και άρτια οργανωμένων χώρων ασφαλούς διάθεσης ή και με παράπλευρη μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων, που θα δέχονται για υγειονομική ταφή τις μικρές ποσότητες υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Τέλος, για την Αττική, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί αναθεώρηση και ριζική αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού, απόσυρση του σχεδίου για την κατασκευή των 4 εργοστασίων και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. 

Ρεπορτάζ: Μ. Γαλανοπούλου  (Αυγή)


ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ (δημότες, φορείς, οργανισμούς, τοπικό τύπο κ.α) ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για ένα ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ των ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.
πηγή:http://syrizafilis.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Την Πέμπτη 24/1 και ώρα 19:30 θα συνεδριάσει η επιτροπή τοπικής αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Δήμου Φυλής, στα γραφεία της Τοπικής Επιτροπής, στα Άνω Λιόσια (Γρ. Λαμπράκη 4 & Στρ. Λιόση, κοντά στην Πλατεία Ηρώων).

    Το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της εγκατάστασης δύο ακόμη εργοστασίων στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή μας είναι στις άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Φυλής και κάθε πολίτη που αγωνίζεται για την προστασία της υγείας των κατοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Παρακαλούνται όσοι σύντρφοι/ισσες έχουν δηλώσει συμμετοχή στην θεματική της Τοπικής αυτοδιοίκησης και όσοι/ες ακόμη ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν να δώσουν το παρόν στη μεθαυριανή κρίσιμη συνάντησή μας εν' όψει της 29ης Ιανουαρίου (και της 5ης Φεβρουαρίου) όταν και θα πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί για την κατασκευή των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή