31 Μαρτίου λήγει η τρίτη παράτασή του, ενώ δεν έχει προχωρήσει η μετεξέλιξή του στο νέο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων».


voitheia_spiti


By  on Μαρτίου 17, 2013
0
Καθώς στις 31 Μαρτίου λήγει η τρίτη παράτασή του, ενώ δεν έχει προχωρήσει η μετεξέλιξή του στο νέο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων».
Άρα αυτή τη στιγμή, η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο κινδυνεύοντας να διακοπεί ένα από τα πιο πετυχημένα Κοινωνικά προγράμματα της Αυτοδιοίκησης, ενώ οι χιλιάδες εξυπηρετούμενοι ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες θα αντιμετωπίσουν κινδύνους απομόνωσης, αποκλεισμού και θα κινδυνεύσουν να κάνουν χρήση ιδρυματικής φροντίδας.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το πρόγραμμα «Βοήθεια
στο Σπίτι» προσκλήθηκε η ΕΣΑμεΑ, την οποία και εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Χρήστος Νάστας, την Τρίτη 12 Μαρτίου. Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ είχαν κληθεί να συμμετάσχουν οι Κωνσταντίνος Ασκούνης, πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, και πρόεδροι σωματείων εργαζομένων στο πρόγραμμα.
Από την πλευρά της Συνομοσπονδίας ο κ. Νάστας τόνισε ότι το «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» δεν έχει καμία σχέση με το «Βοήθεια στο Σπίτι», για το οποίο η ΕΣΑμεΑ ζητά επίμονα να συνεχιστεί και να διευρυνθεί. Αντιθέτως το «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» αφήνει εκτός μια τεράστια μερίδα των ατόμων με αναπηρία!
Αφήνει εκτός: 
- τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και κάτω,
- τα άτομα με αναπηρία που είναι ανασφάλιστα,
- τα άτομα με αναπηρία που είναι έμμεσα ασφαλισμένα,
- τα άτομα με αναπηρία που ο/η σύζυγος ή άλλο πρόσωπο με το οποίο διαβιούν δεν πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο Πρόγραμμα (για π.χ. δεν έχει ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω κ.λπ.),
- τα άτομα με αναπηρία που το συνολικό ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα των ωφελουμένων υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ,
- τα άτομα που λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα είτε το εξωϊδρυματικό επίδομα είτε το επίδομα απολύτου αναπηρίας είτε οποιοδήποτε άλλο βοήθημα συμπαράστασης.
Απευθυνόμενος στον υπουργό ο κ. Νάστας τόνισε: «Αντί να μεταβούμε σε ένα Εθνικό Δίκτυο Προστασίας σε επίπεδο Δήμων και Πολιτείας, αυτή την τραγική οικονομική περίοδο για τη χώρα, συρρικνώνονται οι παροχές των υπηρεσιών φροντίδας, με τραγικά αποτελέσματα για τους ωφελούμενους. Αλήθεια, τι θα γίνουν οι χιλιάδες θέσεις εργασίες και ο πλούτος της γνώσης και της εμπειρίας των φροντιστών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας που ανέδειξαν το πρόγραμμα ως το κορυφαίο από πλευράς κοινωνικής παροχής στην ελληνική κοινωνία; Πιστεύετε ότι ιδιώτες και επιχειρηματίες μπορούν να αναλάβουν την κοινωνική φροντίδα της χώρας χωρίς την προστασία που παρέχει η Πολιτεία»;
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής να πιέσουν ώστε η Βουλή να προστατεύσει από τον οικονομικό Καιάδα τους πολίτες που υφίστανται την μεγαλύτερη ταλαιπωρία, μεταξύ των οποίων 60.000 άτομα με αναπηρία σε αναμονή εδώ και ένα χρόνο στα ΚΕΠΑ, αλλά και να πιέσει ώστε το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στη αναμόρφωση και επικαιροποίηση του ΚΕΒΑ καθώς και για καλύτερες παροχές από τον ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, υπηρεσίες και αποκατάσταση. «Βρισκόμαστε σε μια διαρκή οπισθοδρόμηση, στη φάση χάραξης μιας νέας παρακαμπτηρίου οδού που οδηγεί στον Καιάδα τα άτομα με αναπηρία».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια