Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι …υποκριταί.



Η σημερινή αναφορά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υποβαθμίσει το νόημα των θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Δήμο Φυλής με την ευκαιρία την εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, την μεταφορά από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου όρους και λιτάνευση των λειψάνων των Αγίων  ,τμήματος ξύλου  του τιμίου Σταυρού του Κυρίου καθώς και τμήματος από το άραφο χιτώνα  του Κυρίου.
Σημαντικές  συνεπώς οι εκδηλώσεις τόσο οι θρησκευτικές ,στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Καλλικρατικού Δήμου Φυλής, όσο και οι Πολιτιστικές.
 Σημαντική όμως και η επέτειος:
1700 χρόνια από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων περί ανεξιθρησκίας.
Το Διάταγμα που επέτρεψε σε όλους τους ανθρώπους να πιστεύουν και να
λατρεύουν όποιον θεό θέλουν ,χωρίς να διώκονται ,χωρίς να φυλακίζονται ,χωρίς να φονεύονται.
Όπως προαναφέραμε με την ευκαιρία αυτή διοργανώνονται στον Δήμο Φυλής οκταήμερες εκδηλώσεις θρησκευτικές και πολιτιστικές.
 Πως λέμε, γιορτές και πανηγύρια.
  Όλα αυτά σε συνδυασμό  με την μεταφορά από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους ,τα λείψανα των Αγίων ,Τίμιο ξύλο από τον Σταυρό ,και τμήμα από τον άραφο χιτώνα του Κυρίου.
Όλα αυτά  σε έναν Δήμο που ,μόλις πριν λίγες ημέρες συνταράχθηκε από την άρνηση της Ηγουμένης, της  τοπικής Μονής Κλειστών ,να επιτρέψει για ένα βράδυ  την κάθοδο του « αντιγράφου της εικόνος» της Παναγίας της Ελεούσης, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Φυλής, όπως γινόταν εδώ και τρείς και πλέον αιώνες.
Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ,πλήθος πιστών από διάφορες περιοχές θα προσκυνήσει τα ιερά λείψανα ,θα αφήσει τον οβολό του στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και θα της δώσει   έτσι την δυνατότητα μεγαλύτερης προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.
Με την συμμετοχή στις  παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα τονωθεί και  η τοπική αγορά και θα δοθεί μια οικονομική ένεση στην τοπική κοινωνία.
Αλήθεια αυτό είναι κάτι το μεμπτό;
Κατά την άποψή μου όχι. 
Ποιο είναι το κύριο επιχείρημα που επικαλείται η Ηγουμένη για την άρνηση εξόδου της Ιεράς Εικόνος από την Μονή;
«Για λόγους ασφαλείας της εικόνος ,αλλά και αποφυγής δυσμενών σχολίων περί δήθεν εκμεταλλεύσεως της κλπ», σύμφωνα με την απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητρόπολις Αττικής και Μεγαρίδος της 23ης Μαρτίου του 1987, κατόπιν  εισηγήσεως του προέδρου του, Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κκ Δωροθέου.
Στην απόφαση αυτή βέβαια  αναφέρεται ρητά ότι :
Η απαγόρευση αυτή ισχύει δι΄όλους τους Ιερούς Ναούς, εκτός της Ενορίας Φυλής.
Η εξαίρεση κατά την άποψή μου, έχει να κάνει με την αναγνώριση από τον κκ Δωρόθεο της μεγάλης συνεισφοράς των κατοίκων και του τέως Δήμου Φυλής στην ανακατασκευή την ανακαίνιση και συντήρηση  της Ιεράς Μονής που την θεωρούν κομμάτι από  τον εαυτό τους.
Θα διαφωνήσω συνεπώς με την δήλωση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου κκ Αθηναγόρα  ότι «οι μοναχές παρέλαβαν ερείπια».
Ξενώνα πολυτελείας παρέλαβαν Σεβασμιώτατε και μάλιστα σε μία περιοχή, που η Φύση  την προίκισε απλόχερα με  φυσική ομορφιά.
Προς τιμή τους την διατηρούν σε αρίστη κατάσταση και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε.
Στην περίπτωση μεταφοράς της Ιεράς εικόνας από την Μονή Κλειστών  στην Δημοτική κοινότητα φυλής η των Λιοσίων κάτι τέτοιο σε μικρότερη κλίμακα δεν θα συνέβαινε;
Δεν θα αποτελούσε μία μικρή συνεισφορά της Εκκλησίας στο κοινωνικό σύνολο και μάλιστα σε μία δεινή για την πατρίδα μας και την τοπική κοινωνία εποχή ;
Είναι αυτό κάτι που αντίκειται στους Εκκλησιαστικούς κανόνες;
Οποία υποκρισία;
 «Για λόγους ασφαλείας ,αλλά και αποφυγής δυσμενών σχολίων περί δήθεν εκμεταλλεύσεως της κλπ».
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, με την μεταφορά από το Άγιο Όρος των λειψάνων, του Τιμίου ξύλου και τμήματος του Άραφου Χιτωνίου του Κυρίου,
 δεν συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι ασφαλείας αλλά και δημιουργίας δυσμενών σχολίων;
Εκτός βέβαια αν δεχθούμε ότι όλα αυτά  τα Ιερά Κειμήλια ,είναι ευτελούς αξίας  συγκρινόμενα με το « αντίγραφο της Ιεράς εικόνας  της Παναγίας»  και ότι:
 Η Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου όρους, είναι υποδεέστερη της Ιεράς Μονής Κλειστών, όπου οι εκκλησιαστικοί κανόνες εφαρμόζονται απόλυτα.
Λόγω των ημερών, όπου κυρίαρχο θέμα είναι οι οκταήμερες εκδηλώσεις ,αλλά και εν αναμονή της πρωτοβουλίας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κκ Αθηναγόρα  για την επίλυση του προβλήματος ας κάνουμε όλοι μας υπομονή.
Θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από το πουθενά θα επιλυθεί.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κκ Αθηναγόρα ,τους Ιερείς του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης καθώς και την Δημοτική Αρχή για τις εκδηλώσεις των ημερών.
Εκτός των άλλων ωφελημάτων θα βγει προς τα έξω και η άλλη όψη του Δήμου.
Όχι μόνο η όψη του Δήμου που τον συνδέει με την  χωματερή.
Βασίλης Γκόλτσιος.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια