ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΟΝΕΩΝ-ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ





Τελείωσε και η φετινή σχολική χρονιά με αρκετά προβλήματα σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στα σχολεία της περιοχής μας. Προβλήματα που χρονίζουν όπως το κτιριακό αλλά και προβλήματα που εμφανίζονται και σαν αποτέλεσμα της γενικής επίθεσης που δέχεται η εργατική λαϊκή οικογένεια με χαράτσια, φόρους, μείωση μισθών και συντάξεων, ανεργία που θερίζει.
Το θέατρο που παίζεται με το  10ο Δημοτικό σχολείο ανεβαίνει χρόνια τώρα και κάθε φορά οι υπεύθυνοι ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον. Γεγονός πάντως είναι ότι το σχολείο δεν λειτουργεί και αν θα λειτουργήσει από Σεπτέμβριο όπως λένε θα έχουμε ένα  προκάτ 6θέσιο σχολείο που θα στοιχίσει όσο ένα κανονικό σύγχρονο σχολείο. Καλύπτει λοιπόν τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας; Σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης τα σχολικά κτήρια δεν επαρκούν, οι μαθητές στοιβάζονται σε σχολεία με 25άρια και 27άρια τμήματα και με συνολικό αριθμό μαθητών πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που πρέπει. Όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό για την εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα μέτρα που παίρνονται και με αφορμή την καπιταλιστική οικονομική κρίση χτυπούν από κάθε
πλευρά τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. Η Ε.Ε. και οι ελληνικές κυβερνήσεις  με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τις αναδιαρθρώσεις και στην παιδεία με καταργήσεις σχολείων, με συγχωνεύσεις τμημάτων, με απολύσεις εκπαιδευτικών και διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων. Με εντατικούς ρυθμούς για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου καταργούν  συλλογικές συμβάσεις, μας ζητούν να ζήσουμε με 500 ευρώ, μας στέλνουν στην ανεργία. Με αποτέλεσμα την εξαθλίωση, την φτώχεια, τον υποσιτισμό των παιδιών στα σχολεία και χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη.
Οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονται και μέσω της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη .  Όσοι έβαλαν πλάτη να περάσει ο Καλλικράτης ήξεραν τι πολιτικές θα εφαρμόζονταν  και ποιοι καλούνται να τις υλοποιήσουν. Άρα η   Δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις που την στήριξαν δεν μπορούν να επικαλούνται τώρα τα μειωμένα έσοδα για τις ανάγκες των σχολείων .
Ρόλο σ’ αυτό και στα πλαίσια του Καλλικράτη, καλείται να παίξει και η Ένωση Γονέων που η σημερινή και η προηγούμενη πλειοψηφία της, με την λογική της, του δήθεν ακομμάτιστου χαρακτήρα της όχι μόνο δεν αντιπάλεψε αυτές τις πολιτικές αλλά διευκόλυνε  και στήριξε την εφαρμογή τους. Αναλώθηκε σε ανέξοδους διαξιφισμούς και συναντήσεις με τις Δημοτικές Αρχές και τους υπευθύνους της χωρίς να κοντράρει στην πράξη, χωρίς να αγωνιστεί για τα αυτονόητα. Δεν είναι αντίθετη με την είσοδο των ιδιωτών στα σχολεία. Δεν είναι αντίθετη με την επιχειρούμενη ιδιωτική ασφάλιση των μαθητών στα σχολεία. Δεν είναι αντίθετη με τους χορηγούς στα σχολεία, αλλά ούτε είναι αντίθετη με την ελεημοσύνη του ιδρύματος Νιάρχου που από την μία ( βιομήχανοι, εφοπλιστές και τραπεζίτες ) ευθύνονται για τους κομμένους μισθούς και τις απολύσεις και το πέταγμα των γονιών στην ανεργία και από την άλλη έρχονται ως δήθεν σωτήρες να σιτίζουν τα παιδιά μας. Όλα τα αυτά τα στηρίζουν αλλά και δεν σκαλώνουν όταν προκειμένου να εκλεγούν στην Ομοσπονδία πετάνε τον φερετζέ του απολιτίκ και στο τέλος ο Πρόεδρος της Ένωσης κατεβαίνει με ψηφοδέλτιο που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.
Όταν λοιπόν στη συνέχεια δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στα επιχειρήματά μας, καταφεύγουν σε απειλές και προκλητικές τοποθετήσεις .
Στον αντίποδα αυτής της λογικής η παράταξή μας στην Ένωση Γονέων με σταθερή και ταξικά προσανατολισμένη αντίληψη στην επίλυση των προβλημάτων στην παιδεία, αντικρούοντας τις πολιτικές αυτές και τις καταστρεπτικές τους συνέπειες,  προβάλλει τις αιτίες που απορρέουν από την Ε.Ε., τις ελληνικές κυβερνήσεις, την τοπική διοίκηση και παλεύει για την  δημιουργία ενός γονεϊκού κινήματος ικανού να απαιτήσει και να δώσει λύσεις για τις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης .
Συνεπώς εδώ δεν πιάνουν οι απειλές! Τα πάντα είναι πολιτική και από τις πολιτικές καθορίζονται τα πάντα! Το θέμα είναι  ποιόν εξυπηρετούν αυτές οι πολιτικές, το λαό και τα παιδιά του ή το κεφαλαίο και του μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους που καραδοκούν να βάλουν το πόδι τους γερά στην Δημόσια Εκπαίδευση.     


Η Αγωνιστική Ενότητα Γονέων-Κηδεμόνων Άνω Λιοσίων  παλεύει για :
·         Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και ενιαίο 12χρονο σχολείο
·         Κρατικό κονδύλι  για ένα πλήρες γεύμα ημερησίως σε όλα τα παιδιά αξιοποιώντας και τις δομές του Δήμου για να πηγαίνει στα σχολεία.
·         Δημόσιος φορέας να αναλάβει την ευθύνη εξέτασης των παιδιών και εμβολιασμού τους, είτε είναι ο ΕΟΠΥΥ είτε κάποιο νοσοκομείο ή ο Ερυθρός Σταυρός .
·         Κατάργηση των ΣΔΙΤ συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου φορέα
·         Καμία μείωση εκπαιδευτικού προσωπικού , πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με σταθερή δουλειά για την κάλυψη όλων των κενών.
·         Κάλυψη των αναγκών σε σύγχρονα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες .
·         Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για την λειτουργία των σχολείων .
·         Κατάργηση του φόρου στις σχολικές επιτροπές , του φόρου στο πετρέλαιο , μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ στα σχολεία.  


Άνω Λιόσια, 26/6/2013

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια