Δήμοι: Φοβούνται ότι θα επιστρέψουν την «προίκα» για τους ΧΥΤΑ


Κατοχύρωσαν νομικά τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία μονάδων απορριμμάτων. Συμφωνά με το δήμαρχο Λαγκαδά Ιωάννη Αναστασιάδη η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα επηρέαζε πιθανόν και την περιοχή του όπου φιλοξενείται ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης αν προηγουμένως δεν είχε κατοχυρωθεί νομικά η καταβολή των αντισταθμιστικών για όλους τους δήμους της χώρας που φιλοξενούν τέτοιου είδους μονάδες.
Την απρόσκοπτη καταβολή των αντισταθμιστικών οφελών κατάφεραν να εξασφαλίσουν δήμοι όπως ο Λαγκαδάς στη Θεσσαλονίκη, στα γεωγραφικά όρια των οποίων λειτουργούν μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων (ΧΥΤΑ, ΣΜΑ κ.α.).
Η χρηματοδότηση τους κατοχυρώθηκε με νόμο που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή, ωστόσο οι δήμοι εκφράζουν φόβους ότι θα κληθούν να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία τα χρήματα που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια, με δεδομένο ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε προ ημερών μη νόμιμες αυτές τις δαπάνες.
Η νομοθετική ρύθμιση, την οποία κατέθεσαν από κοινού στη Βουλή την Παρασκευή 21 Ιουνίου οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, προβλέπει ότι στο εξής τα αντισταθμιστικά οφέλη θα καταβάλλονται σύννομα σε όσους δήμους φιλοξενούν ΧΥΤΑ ή άλλες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, δεδομένου ότι οι περιοχές και οι πολίτες τους επιβαρύνονται πολλά χρόνια από
τη λειτουργία των υποδομών αυτών. Ωστόσο, ανατροπές στο καθεστώς της καταβολής αντισταθμιστικών οφελών σε δήμους της Αττικής όπου λειτουργούν μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων φαίνεται ότι έφερε απόφαση κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του κλιμακίου προληπτικού ελέγχου δαπανών του VII Τμήματος, που εξέτασε τη νομιμότητα θεώρησης ενταλμάτων πληρωμής Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) εκτός Αττικής προς δήμο όπου λειτουργεί ΧΥΤΑ, η συγκεκριμένη δαπάνη κρίθηκε μη νόμιμη και επομένως τα ποσά δεν πρέπει να καταβληθούν. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον δήμο Φυλής Άνω Λιοσίων, όπου τα αντισταθμιστικά οφέλη ανέρχονται σε περισσότερα από 43 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες μέσω της ΔΕΗ ΑΕ.

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ
Η εξέλιξη με το Ελεγκτικό Συνέδριο ανησύχησε όπως ήταν αναμενόμενο τόσο τον δήμο Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, που φιλοξενεί τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης αντιμετωπίζοντας σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα από την πλημμελή λειτουργία του, όσο και άλλους ΟΤΑ στην Κεντρική Μακεδονία όπου λειτουργούν εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαγκαδά Ιωάννη Αναστασιάδη, η συγκεκριμένη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα επηρέαζε πιθανόν και την περιοχή του, αν προηγουμένως δεν είχε κατοχυρωθεί νομικά η καταβολή των αντισταθμιστικών για όλους τους δήμους της χώρας που φιλοξενούν τέτοιου είδους μονάδες. "Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίσαμε κι εμείς με το Ελεγκτικό, το οποίο δεν ενέκρινε την τελευταία δόση των αντισταθμιστικών οφελών για το 2012, επικαλούμενο ότι δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία για αυτές τις δαπάνες. Ωστόσο υποβάλαμε ένσταση και τελικώς το ένταλμα εγκρίθηκε", τόνισε ο δήμαρχος. Ταυτόχρονα, όπως είπε, με τη βοήθεια της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών πείστηκαν να καταθέσουν νομοθετική ρύθμιση που θα κατοχύρωνε την καταβολή των αντισταθμιστικών.
Αρωγός στην προσπάθεια να βρεθεί λύση για τη νομική κατοχύρωση της καταβολής των αντισταθμιστικών οφελών στάθηκε η περιφερειακή ένωση δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, η διοίκηση της οποίας είχε αλλεπάλληλες επαφές με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Καλαφάτη.
"Η επίμαχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορούσε συγκεκριμένους δήμους και ποσά που καταβλήθηκαν ως αντισταθμιστικά οφέλη τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο μένει να απαντηθεί αν τα χρήματα που καταβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε συγκεκριμένους ΟΤΑ θα πρέπει να επιστραφούν με αναδρομική ισχύ, δεδομένου ότι δεν υπήρχε η νομική ομπρέλα για την καταβολή τους", τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης.
Πρόσθεσε πάντως ότι η θέσπιση νόμου ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη από περιοχές που φιλοξενούν ΧΥΤΑ, αλλά και να αποτραπεί ο κίνδυνος αποκλεισμού των κατά τόπους ΧΥΤΑ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια