Δήμος Φυλής-Λιοσίων: Πληρώνονται οι εργαζόμενοι – παραμένει η κόντρα Σγουρού – Μπουραίμη

Δημαρχείο Φυλής
Ο αποκλεισμός στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, από τους εργαζόμενους του Δήμου Φυλής – Λιοσίων, είχε καλό αποτέλεσμα. Θα πάρουν μια προσωρινή οικονομική ανάσα αφού θα πληρωθούν μετά από 2 μήνες έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Δήμο τους και την Περιφέρεια Αττικής.
Ο περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός, δεν αποδεσμεύει τα αντισταθμιστικά τέλη που δικαιούται ο Δήμος επικαλούμενος απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Δήμο Λαγκαδά. Από την δική του πλευρά ο δήμαρχος, Δημήτρης Μπουραίμης, ισχυρίζεται ότι δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία ο κ. Σγουρός και απειλεί να κλείσει επ αόριστο τον ΧΥΤΑ και να…, πνίξει την Αθήνα στα σκουπίδια. Θύματα της αντιπαράθεσης Σγουρού – Μπουραίμη είναι οι εργαζόμενοι του Δήμου.
Η λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, ήρθε από εκεί που προέκυψε το πρόβλημα, δηλαδή από το Λαγκαδά. Ειδικότερα, ο Δήμος Λαγκαδά πέτυχε την αναστολή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, – απόφαση που επικαλείται ο κ. Σγουρός – , που απαγορεύει να πληρώνουν αντισταθμιστικά οι Φορείς που έχουν την ευθύνη της
διαχείρισης των απορριμμάτων, ανά Περιφέρεια.
Η αναστολή της εν λόγω απόφασης επέτρεψε στον Περιφερειάρχη και Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης των απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ), Γιάννη Σγουρό να υποσχεθεί ότι ο ΕΔΣΝΑ θα εκταμιεύσει, το ταχύτερο δυνατόν, 4,5 εκατ. ευρώ προς το Δήμο Φυλής, ώστε , ο τελευταίος, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Ωστόσο, παρά τις καλές προθέσεις, εκτιμάται ότι ο Δήμος δεν θα μπορέσει, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών, να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα, πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Καθώς μάλιστα, το εν λόγω ποσόν μπορεί να επαρκέσει το πολύ, για δύο μισθοδοσίες, σημαίνει ότι το αργότερο, στα μέσα Σεπτεμβρίου, το πρόβλημα αναμένεται να επανέλθει…
Φυσικά για οριστική λύση στο πρόβλημα του ύψους των αντισταθμιστικών (και των εσόδων του Δήμου Φυλής), ούτε λόγος, καθώς, παρά το γεγονός ότι υπήρξε απαρτία του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης δεν δέχθηκε να συζητηθεί το θέμα, με το σκεπτικό ότι η λήψη μιας τέτοιας απόφασης απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία, που δεν υπήρξε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, με παρόντα μόνο τα 23 από τα, συνολικά, 60 μέλη.
Μάλιστα από την παρεμπίπτουσα συζήτηση του θέματος, ο Γιάννης Σγουρός άφησε να εννοηθεί ότι εμμένει στην περικοπή του ποσού των 40 εκατ. ευρώ που δικαιούται να εισπράττει, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, ο Δήμος Φυλής.
Τόνισε ακόμα ότι το ύψος των αντισταθμιστικών θα καθορισθεί από οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία, με σημείο αναφοράς τη βιωσιμότητα του ΕΔΣΝΑ, θα καθορίσει και το ύψος των εισφορών που θα καταβάλουν οι Δήμοι της Αττικής.
Ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι η εν λόγω μελέτη θα υποβληθεί προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ, που θα συγκληθεί μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου κι ότι, προηγουμένως, σκοπεύει να ζητήσει τη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔΑ).
Ζήσε Σεπτέμβρη μου, δηλαδή…
Γ. Σπ. Π

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια