Δήμος Σπάρτης...στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα...


Η καινοτομία στο Δήμο Σπάρτης όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων με αφορμή την Εμποροπανήγυρη του Μυστρά αρχίζει να λαμβάνει Ιστορική σπουδαιότητα και Παράδοση.
Με έκπληξη μας διαπιστώσαμε ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων του ιστορικού αυτού πανηγυριού γίνεται ακόμη με τον εξής άκρως «μοντέρνο» και γιατί όχι «Βυζαντινό» τρόπο.
Οι μαγαζάτορες πληρώνουν 15 ευρώ το τρέχον μέτρο πρόσοψης, για την αποκομιδή των απορριμμάτων τους. Κάθε μέτρο που περπατάμε, να το σεβόμαστε λοιπόν.
Κάποιος θα πει και θα σκεφθεί ότι το απορριμματοφόρο του Δήμου κάνει την συλλογή και αποκομιδή.
Κάποιος άλλος θα σκεφτόταν ότι λόγω της φύσης των υλικών που απορρίπτονται σε μια τέτοια εκδήλωση είναι κυρίως Χαρτί-χαρτόνι, πλαστικές συσκευασίες, αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες, πλαστικά μπουκάλια PET από χρήση νερού, πλαστικά ποτήρια, πιάτα
και πιρούνια και ελάχιστα ευτυχώς απόβλητα από υπολείμματα φαγητού.
Άρα συγκέντρωση όλων αυτών των υλικών με τεράστια περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική αξία στου ΜΠΛΕ κάδους και τα ελάχιστα φαγητά στον πράσινο κάδο.
Και όλα αυτά βέβαια, για να οδηγηθούν στα κατάλληλα αδειοδοτημένα σημεία με τα κατάλληλα αδειοδοτημένα οχήματα.!!
Αντί όλων αυτών όμως συνεχίζει ο Δήμος Σπάρτης να εφαρμόζει ότι είναι δυνατόν ΠΑΡΑΝΟΜΟ. Απ’ ευθείας ανάθεση σε ΙΔΙΩΤΗ το έργο της αποκομιδής και μεταφοράς.
Το όχημα του είναι μια ρυμούλκα τρακτέρ ανοικτή από όλες τις μεριές που αντί για δυο άσπρα άλογα ως κινητήρια δύναμη, ζεύεται ένας αγροτικός ελκυστήρας έτοιμος να οργώσει τα βουνά κα τα λαγκάδια ώστε να εξαφανίσει ότι παράνομο του ανέθεσαν. Τι και αν υπάρχουν ΝΟΜΙΜΕΣ αδειοδοτημένες πολυμετοχικές κοινωνικής αντίληψης εταιρείες στο Δήμο. Τι και αν υπάρχουν νόμιμα αδειοδοτημένα σημεία για διαλογή και συσκευασία των ανακυκλώσιμων υλικών εντός του Δήμου? Ο Δήμος Σπάρτης πιστός στη ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ της διαχείρισης των απορριμμάτων του με τεχνολογία του 1970 συνεχίζει πεισματικά τον αγώνα του απέναντι στο καινούργιο και το χρόνο. Το περιβάλλον μας? Ποιο περιβάλλον μας (?!!), ας είναι καλά οι φωτιές στις παράνομες ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ που όλα τα εξαφανίζουν και όλα τα μολύνουν. Ανικανότητα αρχόντων και περιφρόνηση των νόμων και της λογικής. Περιφρόνηση της επιθυμίας των πολιτών για αειφόρο διαχείριση. Περιφρόνηση και απαγόρευση σε καταστηματάρχες στην προσπάθεια τους να ανακυκλώσουν τα απορρίμματα τους –προϊόντα τους. Μόνο μαρμαρωμένος θα μπορούσε να ανεχθεί ο Κ. Παλαιολόγος αυτή την κατάντια πολιτισμού στους πρόποδες ενός παγκόσμιου μνημείου όπως ο Μυστράς, τοποθετημένος λίγα μέτρα πιο πέρα, αγέρωχος και αθάνατος στην υπεράσπιση των ιδανικών του.
Αλήθεια ο Δήμος Σπάρτης έχει νόμιμη άδεια αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων μας?? Αν ΝΑΙ ας την αναρτήσει στο Διαύγεια. Οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου στην καθαριότητα πως αντιμετωπίζουν το θέμα που τόσο άμεσα τους αφορά, εν’ όψη και των ανακοινώσεων από την περιφέρεια περί Προσωρινού Αναδόχου στη διαχείριση των σκουπιδιών. Και γράφουμε σκουπίδια γιατί έτσι θέλουν να αντιμετωπίσουν τα οικιακά προϊόντα –απορρίμματα του κάθε πολίτη. Οι απαντήσεις παρακαλώ (αν και εφόσον έρθουν) να τεκμηριώνονται με ΝΟΜΙΜΕΣ ΑΔΕΙΕΣ. Αν ΔΕΝ έρθουν, πυροδοτούνται δυσάρεστες εξελίξεις ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ, ΝΟΜΙΚΗΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ διάστασης. Αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα λέει ο λαός. Οπότε κάτι πρέπει να κάνουμε με την πόρτα.!!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια