Στον ΕΔΣΝΑ προτιμούν να κλείνουν τα μάτια για το ΧΥΤΑ Γραμματικού και κάνουν λάθος !


ΧΥΤΑ Γραμματικού :το ρέμα που δεν είδαν ...
Κλιμάκιο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφτηκε χτες το μεσημέρι, 18/9, το ΧΥΤΑ Γραμματικού. Είχε προηγηθεί συνάντηση με  εκπροσώπους των κατοίκων, των  Υπουργείων και της Περιφέρειας Αττικής.
Το κλιμάκιο  βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου, λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων και της πίεσης που ασκήθηκε, να εξετάσει, επιτόπου, τα δεδομένα των αναφορών που έχουν υποβληθεί για μια σειρά έργα διαχείρισης απορριμμάτων*.
Θα πραγματοποιήσει παρόμοιες επισκέψεις στον ΧΥΤΑ Μεγαλόπολης και Λευκίμης. Πιθανή επίσκεψη και στο ΧΥΤΑ Φυλής, σήμερα το μεσημέρι.
Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ιδιαίτερης σημασίας είναι η περίπτωση του Γραμματικού. Τη σχετική αναφορά την έχουν υπογράψει, περίπου, 2.250 κάτοικοι της περιοχής.

Η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ είναι έτοιμη  για διάλογο με τους επενδυτές, αλλά δεν ΘΕΛΕΙ το διάλογο με τους πολίτες !

Μια μέρα πριν την  επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών, 17/9, πραγματοποιήθηκε
συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ., κατά την οποία, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε ο κατάλογος των 5 επενδυτικών σχημάτων που θα συνεχίσουν στο διαγωνισμό  της  ΣΔΙΤ για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό.   

Εκδόθηκε πάραυτα  δελτίο τύπου με τις δηλώσεις του Προέδρου Γ.Σγουρού. Δεν λέει ούτε μία κουβέντα για τη προγραμματισμένη επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Γραμματικό και για τα ζητήματα που έχουν αναφερθεί. Αντί αυτού  υπενθυμίζει για πολλοστή φορά ότι η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Γραμματικού εντάσσεται στον ψηφισμένο εδώ και μια δεκαετία (2003) από το ελληνικό κοινοβούλιο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής που επικαιροποιήθηκε το 2006.
Στον ΕΔΣΝΑ προτιμούν να κλείνουν τα μάτια για το ΧΥΤΑ Γραμματικού και κάνουν λάθος !
Όχι μόνο επειδή υπάρχει πλέον αρμοδιότητα του ΕΔΣΝΑ για όλα τα έργα του ΠΕΣΔΑ, άρα και για το ΧΥΤΑ Γραμματικού αλλά γιατί τελικά...
ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γ. Σγουρός φαίνεται να δείχνει ως αρμόδιο τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό...!!

Χαρακτηριστική η απάντηση  σε αίτημα πολίτη για το ΧΥΤΑ Γραμματικού:




Παραπέμπονται οι πολίτες απο τον Αννα στον Καϊφα και  σε   ανευθυνοϋπεύθυνους. Αν αυτό δεν είναι αποκλεισμός των πολιτών και άρνηση διαλόγου, τότε τί είναι;;;

Ίδια  είναι η στάση απέναντι στα αιτήματα πολιτών που αφορούν στην  ΟΕΔΑ -  ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής.Δυστυχώς!

Γ. Ασημακοπούλου




*Η Επιτόπια επίσκεψη  στο ΧΥΤΑ Γραμματικού έγινε με βάση τις αναφορές του 2007 και 2011:
- Αναφορά 0078/07 του Μαυρουδή Βορίδη, σχετικά με την κατασκευή χώρου διάθεσης απορριμμάτων σε τοποθεσία της Ανατολικής Αττικής
- Αναφορά 0573/2011 του Κωνσταντίνος Παπαδιγενόπουλου, που φέρει 2220 υπογραφές, σχετικά με σοβαρά λάθη και παραλείψεις κατά την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον προτεινόμενο ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού και η σχετική παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια