Προκλητικών αναθέσεων συνέχεια...


Άρθρο του Χρήστου Μουζακίτη 

Στην αρχαία Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Σωκράτης δίδασκε γενικά στους Αθηναίους για την αυτογνωσία (το γνώθι σ αυτόν) και ιδιαιτέρως στους κυβερνήτες για την ευπραξία, την ποιοτική δηλαδή κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν οι πράξεις των κυβερνητών της εποχής. Μάλιστα, ως εφαρμογή των όσων δίδασκε, δεν δέχτηκε τότε τη πρόταση του Κρίτωνα να δραπετεύσει από τη φυλακή, διότι όπως πίστευε, το μέγιστο αγαθό (το αναμφιλογώτατον όπως το έλεγε) δεν ήταν η διάσωση με κάθε τρόπο της ζωής του αλλά η ποιοτική πράξη του.

Δυστυχώς όμως, η διδασκαλία του Σωκράτη δεν ακολουθείται από την παρούσα διοίκηση.

Στο Δήμο Φυλής του 21ου αιώνα η διοίκηση Μπουραΐμη συνεχίζει την παλαιοπολιτική τακτική της να μοιράζει απευθείας αναθέσεις και μαζί με αυτές χρήματα χωρίς αντίκρισμα. Απευθείας αναθέσεις οι οποίες έχουν κύριο χαρακτηριστικό τους τη προχειρότητα, την επιπολαιότητα αλλά κυρίως την μη χρησιμότητα για το δημότη, με σκοπό την με κάθε τρόπο επανεκλογή της. Κι αυτό, διότι ο άρχων της πόλης έχει ξεχάσει πως ο προορισμός της εκάστοτε διοίκησης είναι να εξυπηρετεί τους δημότες της και όχι να έχει αποκλειστικό σκοπό της να επανεκλεγεί με οποιοδήποτε τίμημα.


Για του λόγου το αληθές, προσφάτως, ο κύριος Μπουραΐμης ανέθεσε απευθείας με την Α.Δ.Α. ΒΛΛΡΩΗΤ-ΧΘ3, την ανάκτηση κατεστραμμένων δεδομένων από υπολογιστή του Δήμου με τίμημα 15.000 €. Για τους γνώστες γύρω από θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν χρειάζεται να αναφέρω τίποτε άλλο… 15.000 € για ανάκτηση δεδομένων!!!

Όμως, οι δύσκολοι καιροί που ζούμε, επιτάσσουν τη διοίκηση να πρέπει να φανεί επιτέλους και λίγο χρήσιμη για τους δημότες της.

 Θα μπορούσε λοιπόν ο κύριος δήμαρχος, να δώσει τα χρήματα αυτά για άλλες πράξεις, πολύ πιο χρήσιμες. Και για να τον βοηθήσω προς αυτή τη κατεύθυνση ως παράδειγμα αναφέρω το parking του προαστιακού, αυτό που βρίσκεται εκατέρωθεν της Λεωφόρου Φυλής, στον σταθμό του προαστιακού.

Η κατάσταση του εν λόγω χώρου στάθμευσης είναι επιεικώς απαράδεκτη, το καλοκαίρι σκόνη, το χειμώνα λάσπη από τη βροχή και τα βράδια πίσσα σκοτάδι. Δύο φορτηγά πίσσα, δέκα κιλά χρώμα για διαγράμμιση, πέντε έξι ιστοί για ηλεκτροφωτισμό και μια σκάλα από το parking προς το σταθμό, για να μην κάνουν τον γύρο οι άνθρωποι, είναι πράγματα υπεραρκετά αλλά κυρίως πολύ χρήσιμα, για να γίνει ο χώρος ασφαλής και λειτουργικός. Όσο για το κόστος, 10.000€ αρκούν. Απλά πράγματα, που διευκολύνουν τη καθημερινότητα των δημοτών.

Όμως είπαμε, άλλα πράγματα έχουν προτεραιότητα… 15.000 € για ανάκτηση δεδομένων. Γιατί τελικά όλα είναι θέμα παιδείας και όπως είπε ο σπουδαίος Αριστοτέλης «Παιδεία και έθη ταύτα σχεδόν τα ποιούντα σπουδαίον άνδρα, και τα ποιούντα πολιτικόν και βασιλικόν», δηλαδή «Η παιδεία και η ηθική είναι που κάνουν τον άνθρωπο σπουδαίο αλλά και δημιουργούν τον (έξοχο) πολιτικό και τον (καλό) ηγεμόνα».

Χρήστος Μουζακίτης
Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ψαξτε και την ανάθεση static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛΛΗΩΗΤ-ΥΜΨ,
    μια εταιρεία με ασχετο παρελθόν. αλλά πολύ σχετικό παρόν.
    Με την ίδια εταιρεία δόθηκαν πάμπολες αναθέσεις, όχι μόνο από τη Φυλή.
    Το έργο το ίδιο, μελέτες και μελέτες και μελέτες.
    Η συνταγή γνωστή, copy kai paste μια μελετούλα και πώληση όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος.
    Άλλωστε ο νομοθέτης ήξερε όταν άφηνε το όριο απευθείας ανάθεσης.
    Ίδιο πρόσωπο, γνώστότατο, πίσω από όλες αυτές τις αναθέσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή