Δήμαρχε, σου θυμίζει κάτι το πολυτεχνείο;


Άρθρο του Χρήστου Μουζακίτη

Στο δημοτικό συμβούλιο της 15-11-2013 ο κ. Σάββας Σάββας κατήγγειλε μεταξύ άλλων και την πληθώρα απευθείας αναθέσεων του δήμαρχου κ. Μπουραΐμη. Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μάλιστα ο κ. δήμαρχος τις βολές του κ. Σάββα προσκάλεσε στο βήμα τους υπηρεσιακούς παράγοντες να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα αναφέροντας το νόμο με τον οποίο γίνονται και διάφορα άλλα διαδικαστικά.

Μια από τις πολλές καταγγελίες ήταν, πως ο δήμαρχος ανέθεσε στην κόρη του συμβούλου του έναντι του ποσού των 24.000 €, να του αναφέρει τα προβλήματα του δήμου (δεν τα γνωρίζει άραγε;). Η απάντηση του δήμαρχου ήταν πως τώρα ο σύμβουλός του δεν είναι πια σύμβουλος και άρα τί έγινε; Κύριε Μπουραΐμη μου θυμίζετε κάποιον που του έδειχναν το φεγγάρι και εκείνος κοίταζε το δάκτυλο. Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους κύριε Μπουραΐμη, το νόμιμο δεν σημαίνει πως είναι και ηθικό και δεν είναι σίγουρα ηθικό να σκορπάτε αλόγιστα χρήματα τα οποία δεν είναι καν δικά σας, για έργα και υπηρεσίες που δεν προσφέρουν τίποτα στον τόπο, παρά μόνο ψήφους και υποτέλεια στο πρόσωπό σας.

Όσον αφορά τώρα τις απευθείας αναθέσεις της θητείας σας, αυτές μέχρι τώρα φτάνουν το 1,3 εκατομμύριο € σε χρηματική αξία, διότι σε αξία χρησιμότητας η αξία τους είναι μηδενική, κάτι που όλοι οι δημότες νιώθουν στο πετσί τους, μαζί με την έλλειψη έργων και την ίδια την ανυπαρξία σας.

Σε νομικό επίπεδο, για να το ξεκαθαρίσουμε κι αυτό, ο νόμος είναι σαφής. Ο νόμος 3669/2008 όπως κι ο ΕΚΠΟΤΑ (Ενιαίος Κανονισμός Προμηθειών ΟΤΑ) ξεκαθαρίζει πως απευθείας αναθέσεις γίνονται " σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε περίπτωση θεομηνίας, σοβαρού επικείμενου κινδύνου, μοναδικότητας του κατασκευαστή, συνέχισης εργασιών ύστερα από έκπτωση του αναδόχου ή διάλυσης της εργολαβικής σύμβασης, όταν πρόκειται για ερευνητικές εργασίες ή εργασίες δοκιμαστικές εφαρμογής νέων τεχνολογιών ή για έργα ειδικής φύσης, εφόσον χαρακτηριστούν έτσι με απόφαση του φορέα κατασκευής του έργου, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου".

Εσείς κ. δήμαρχε έχετε καταστήσει την ειδική περίπτωση σε κανόνα και τον κανόνα ( που είναι ο ανοικτός διαγωνισμός ) σε ειδική περίπτωση. Επίσης, σε άλλο σημείο του, ο νόμος είναι ξεκάθαρος πως όταν το ποσοστό της έκπτωσης του αναδόχου δεν υπερβαίνει το 12%, ο κύριος του έργου έχει δικαίωμα να καταστήσει το διαγωνισμό άγονο και να τον επαναλάβει ώστε να επιτύχει μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης και άρα να έχει εξοικονόμηση χρημάτων.

Εσείς σε διαγωνισμούς που είχατε έκπτωση 1% πως προστατεύσατε τα χρήματα των δημοτών; Τι κάνατε; Να ας πω εγώ. Δεν κάνατε απολύτως τίποτα, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με την θητεία σας ως δήμαρχος. Τελειώνοντας και επειδή πρόσφατα είχαμε την 40ή επέτειο από την εξέγερση του πολυτεχνείου, θα σου θυμίσω δήμαρχε, πως πέραν των άλλων, οι αξίες για τις οποίες πάλεψαν τότε οι φοιτητές ήταν η ελευθερία, η δημοκρατία, η αξιοκρατία και η ισονομία.

Σου θυμίζουν τίποτα; 

Χρήστος Μουζακίτης
Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια