ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-Οδηγίες και Μέτρα Αντιμετώπισης και Προφύλαξης από τον ιό της Λύσσασ.


Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δ/νση : Βυζαντίου κ Μιαούλη 1
Ταχ.Κώδικας : 13351, Φυλή
Email : doianapt@fyli.gr
Τηλ. : 210 2410700
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα: «Οδηγίες και Μέτρα Αντιμετώπισης και Προφύλαξης από τον ιό της Λύσσας»
Σας ενημερώνουμε  ότι μετά την επανεμφάνιση της Λύσσας στη χώρα μας, το Υπουργείο Υγείας και άλλοι αρμόδιοι φορείς εξέδωσαν οδηγίες για την επιτήρηση και καταπολέμηση του ιού.
Τα μέτρα αφορούν και τους:
Α) Κτηνοτρόφους και  κυνηγούς για άμεσο εμβολιασμό των ποιμενικών και των κυνηγετικών σκύλων.
Β) Πολίτες  για άμεσο εμβολιασμό των ζώων συντροφιάς.
Οι οδηγίες  προφύλαξης κι αντιμετώπισης της λύσσας  που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, συνοψίζονται στις εξής:

Μέτρα για να αποφύγουμε δάγκωμα
Καθώς η αποφυγή της έκθεσης στον ιό της λύσσας έχει ένα μόνο τρόπο, την αποφυγή του δαγκώματος, το υπουργείο Υγείας συμβουλεύει:
• Αποφύγετε την επαφή με τα ζώα της άγριας πανίδας ή με ζώα που δείχνουν κατά κοινή αντίληψη άρρωστα ή συμπεριφέρονται με ασυνήθιστο τρόπο. Σε τυχόν εντόπιση τέτοιων ζώων, να ειδοποιείτε το οικείο τμήμα Κτηνιατρικής, ή Θηροφυλακή ή Δασική υπηρεσία της περιοχής.
• Εμβολιάζετε τα κατοικίδιά σας κατά της λύσσας (σκύλοι, γάτες ή άλλα κατοικίδια ζώα), σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας. Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας στα ζώα συντροφιάς είναι υποχρεωτικός.
• Αποφύγετε την επαφή των κατοικίδιων ζώων σας με ζώα της άγριας πανίδας. Τα δεσποζόμενα ζώα θα πρέπει να περιορίζονται σε προστατευμένο χώρο (π.χ αυλή). Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε λουρί με περιορισμένο μήκος κατά τη διάρκεια της βόλτας. Εάν ένα κατοικίδιο ζώο δαγκωθεί ή δεχθεί επίθεση από ζώο της άγριας πανίδας ή ζώο με υπερβολικά επιθετική συμπεριφορά ή με εμφανή ασθένεια, θα πρέπει να αναφερθεί το συμβάν στον κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζώο και στο τοπικό τμήμα Κτηνιατρικής.
• Μην αφήνετε εκτεθειμένα σκουπίδια ή ζωοτροφή, ιδιαίτερα αν υπάρχει παρουσία άγριων ζώων στην περιοχή, μπορεί να προσελκύσουν ζώα της άγριας πανίδας.
• Τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης λόγω παρακινδυνευμένης συμπεριφοράς. Δυνητική έκθεσή τους σε ζώο αν δεν παρατηρηθεί άμεσα μπορεί να μη γίνει αντιληπτή εγκαίρως.
Μέτρα μετά από πιθανή έκθεση στον ιό
Αν παρά τις προσπάθειες προφύλαξης δεν τα καταφέρουμε και κάποιο ζώο μας δαγκώσει, τότε πρέπει να εντοπισθούν όλες οι πληγές, να πλυθούν καλά με άφθονο νερό και σαπούνι επί 15 λεπτά ή έστω με νερό. Αφού ξεπλυθούν, πρέπει να γίνει καλή εφαρμογή οινοπνεύματος ή ιωδίου και να σπεύσουμε το συντομότερο σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας για άμεση ιατρική βοήθεια.
Επίσης:
• Για το συμβάν οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ενημερώνουν την οικεία Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
• Συγκρατείστε στη μνήμη σας και περιγράψτε στον θεράποντα και τους επαγγελματίες υγείας τα χαρακτηριστικά του ζώου (είδος, μέγεθος, χρώμα κλπ.), τη συμπεριφορά του, αν πρόκειται για προκλητική επίθεση- φυσιολογική αντίδραση του ζώου σε εξωτερικό ερέθισμα (π.χ. σε ενόχληση, απειλή, αίσθηση εισβολής στην περιοχή του, σε προσπάθεια να το ταΐσουν ή να το χαϊδέψουν μη επαρκώς γνωστά του πρόσωπα), αν έχει εκδηλώσει και στο παρελθόν επιθετική συμπεριφορά, την τοποθεσία όπου έγινε το συμβάν και που κατευθύνθηκε το ζώο μετά
• Πάρτε τα στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη του ζώου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), και ενδεχομένως του κτηνίατρου που το παρακολουθεί, σε περίπτωση που είναι δεσποζόμενο, Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη αν παρατήρησε τις τελευταίες ημέρες ενδείξεις ασθένειας ή αλλαγής συμπεριφοράς του ζώου.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις κάτωθι ελληνικές ιστοσελίδες :
Υπουργείο Υγείας – ΚΕΕΛΠΝΟ
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Δασαρχείο
Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος
πηγή:http://www.fyli.gr/%CE%9D%CE%AD%CE%B1-%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/901-%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%9C%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%8E%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B9%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%9B%CF%8D%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια