Παπα-Δημήτρη.Η Φυλή σου χρωστάει πολλά.


Δεν ξέρω τι μεσολάβησε σε διάστημα δύο εβδομάδων  και από εκεί που υποδεχθήκαμε τον πατέρα Νικόλαο, σαν συνλειτουργό στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Φυλής ,ο πατέρας Δημήτριος ανακοίνωσε ότι ,κατόπιν δικής του επιθυμίας αποχωρεί από την Φυλή και τοποθετείται στον Ιερό Ναό Αγ. Βαρβάρας Ιλίου.
Κατά άλλους η τοποθέτηση του είναι τιμητική .Λόγω των πολλών χρόνων που υπηρέτησε στην Φυλή την δικαιούτο  και ο Σεβασμιότατος ικανοποίησε την επιθυμία του.
Τώρα κατά την δική μου εκτίμηση πως γίνεται από προϊστάμενος Ναού στην Φυλή να τοποθετείσαι  δεύτερος ,τρίτος η τέταρτος Ιερέας στον Ιερό Ναό της Αγ. Βαρβάρας Ιλίου και να είναι και τιμητική τοποθέτηση, ειλικρινά δεν μπορώ να το αντιληφθώ.
Βέβαια εγώ έχω μείνει ακόμη στο χωριό μου και στο χωριό μου έλεγαν.
 «Κάλλιο πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη».
Ίσως λοιπόν να είμαι επηρεασμένος από αυτό.
Ο παπα-Δημήτρης όμως, για τους δικούς του λόγους που είναι και σεβαστοί, επέλεξε το
«δεύτερος στην πόλη».
Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να πιστέψω αυτά που διαδίδονται ότι δηλ. η μετακίνηση του παπα- Δημήτρη έχει να κάνει με κάποια ψυχρότητα στις σχέσεις του με τον Δήμαρχο, ο οποίος μόλις πριν λίγο καιρό του απένειμε τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στην πόλη μας.
 Λέτε να είχε τον συμβολισμό ότι, σε τιμώ έν όψει της αποχώρησή σου;
 Πραγματικά δεν περνάει κάτι τέτοιο από το μυαλό μου αλλά,
 ούτε είναι στην δικαιοδοσία των Δημάρχων η τοποθέτηση εφημερίων στους Ιερούς Ναούς.
Ούτε επίσης μπορώ να διανοηθώ ότι η μετακίνησή του έχει να κάνει με τα περσινά γεγονότα με την Ιερά Εικόνα της Παναγίας από την Μονή Κλειστών.
 Θα το θεωρούσα μεγάλη μικροψυχία αν συνέβαινε κάτι τέτοιο.
 Ο πυροσβεστικός ρόλος του παπα-Δημήτρη ήταν καθοριστικός και ελπίζουμε  βέβαια να μη επαναληφθούν  φέτος και ουδέποτε στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι προς όφελος κανενός ,ούτε της Εκκλησίας ούτε των ενοριτών .
Άλλωστε  εδώ και αρκετό καιρό ο Σεβασμιότατος έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
 Ο Σεβασμιότατος έχει την ευθύνη για την καλή λειτουργία των Ιερών Ναών  την μετακίνηση και  αξιοποίηση των Ιερέων της Μητροπόλεως .
Αυτό σημαίνει ότι, μετά την μετακίνηση  του παπα-Δημήτρη, θα διασφαλισθεί η καλή λειτουργία της ενορίας Του Ιερού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου Φυλής και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχισθεί το πλούσιο έργο που εδώ και 30 χρόνια άρχισε και  επιτέλεσε μέχρι σήμερα ο παπα-Δημήτρης.
 Θέλουμε και πρέπει να θυμόμαστε τον παπα-Δημήτρη αλλά να μη φθάσουμε στο σημείο να πούμε : Που είσαι παπα-Δημήτρη;
Στην Φυλή ο παπα-Δημήτρης τοποθετήθηκε αμέσως μετά την χειροτονία του.
 Η θέση χήρευε λόγω του θανάτου του τότε Ιερέα της φυλής του παπα- Βασίλη.
Η υποδοχή από τους κατοίκους δεν ήταν ιδιαίτερα φιλική γιατί επιθυμία τους ήταν κάποιος τοπικός Ιερέας να τον διαδεχθεί και όχι κάποιος νεαρός και ξένος.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του με την υπομονή την μεθοδικότητα και την ωριμότητά του κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων.
Σαν νέος πλησίασε την νεολαία και την έφερε στην εκκλησία.
 Οργάνωσε πολλές δραστηριότητες (μουσική ,ζωγραφική, πληροφορική, σκάκι ,αθλητικές δραστηριότητες κλπ).
 Δραστηριότητες που τότε  και για πολλά χρόνια ήταν άγνωστες στην πόλη μας.
Ο Ιερός Ναός που κατασκευάσθηκε κατά την διάρκεια της θητείας του,
 έγινε ένα δημιουργικό εργαστήρι μάθησης για την νεολαία μας.
Μπήκε σε κάθε σπίτι και διακριτικά και αθόρυβα πρόσφερε βοήθεια σε όποιον την είχε ανάγκη .Το φιλανθρωπικό του έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Διοργάνωσε εκδρομές για τους γεροντότερους, τις γυναίκες και πάντοτε ήταν επικεφαλής  συνοδός για την ασφαλή επιστροφή τους.
Επισκεύασε  συντήρησε και ανέδειξε όλα τα εξωκκλήσια της περιοχής, μια σημαντική Εκκλησιαστική και  Πολιτιστική κληρονομιά για τον τόπο μας.
Θα μπορούσα να αναφέρω ένα σωρό άλλες δραστηριότητες αλλά δεν είναι κάτι που ο παπα-Δημήτρης το  έχει ανάγκη.

Με λίγα λόγια ο παπα-Δημήτρης έβαλε πολύ ψηλά τον πήχυ στην Εκκλησιαστική ενορία της Φυλής και η Φυλή ,οι κάτοικοί της και κυρίως η νεολαία ,
Όλοι μας  του χρωστάμε  πολλά.
Εμείς από την καρδιά μας, αφού αυτή ήταν η επιλογή του , ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.
 Είμαστε βέβαιοι ότι σαν καλός ποιμενάρχης που είναι θα συνεχίσει με την ίδια αφοσίωση το έργο του που τόσο ανάγκη έχει σήμερα ,περισσότερο  από κάθε άλλη φορά ,η Ελληνική κοινωνία.

Βασίλης Γκόλτσιος




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια