ΧΥΤΑ.... Μια πονεμένη ιστορία...

Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη θέση Σκαλιστήρι Φυλής, αν και έχει αλλάξει ονόματα και φορείς διαχείρισης, φέτος συμπληρώνει 49 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.  Σήμερα τη χωματερή τη διαχειρίζεται ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων Νόμου Αττικής (ΕΣΔΝΑ), ενώ  ο Δήμος μας  λαμβάνει κατά περιόδους αντισταθμιστικά οφέλη, κυρίως σε χρήμα. 
    Διαχρονικά, μέχρι και σήμερα, οι εκάστοτε διοικήσεις των Δήμων Άνω Λιοσίων και Φυλής και εν συνεχεία ο Καλλικρατικός Δήμο Φυλής, δεν άσκησαν την απαιτούμενη και σθεναρή επιρροή, ώστε να σταματήσει η λειτουργία της χωματερής, σε μια αστική περιοχή, όπως η δική μας, που στατιστικά είναι από τις πλέον  αναπτυσσόμενες (κυρίως οικιστικά), με αποτέλεσμα όλοι μας καθημερινά να βιώνουμε  την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τις ασθένειες, τη δυσοσμία, αλλά και την προσβολή της αισθητική μας, αφού πλέον ένα νέο βουνό "φύτρωσε" στη δυτική πλευρά του Δήμου μας. 
    Φυσικά όλοι θυμόμαστε απερχόμενες και παλαιότερες διοικήσεις και τους Επικεφαλής τους, να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους και να υπόσχονται ψευδώς και προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους την άμεση κατάργηση της χωματερής, την ίδια ώρα που οι κομματικοί μηχανισμοί στους οποίους υπάγονταν έπρατταν τα αντίθετα, δηλαδή παρέτειναν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. 
     Η προσπάθεια για απομάκρυνση του ΧΥΤΑ φυσικά και  είναι πρωταρχικό στόχος, όχι όμως και αυτοσκοπός. Γιατί ακόμα και εαν σταματήσει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, τα πρόβληματα θα παραμείνουν εκεί και για αρκετές δεκαετίες και θα συνεχίζουν να μας αρρωσταίνουν και να μας απασχολούν. 
     Και αν δεν μπόρεσαν να καταργήσουν το ΧΥΤΑ γιατί δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΑ για να βελτιώσουν την άθλια αυτή κατάσταση; 
    Τόσα έξοδα έχει κάνει ο δήμος και ιδιαίτερα παλαιότερα που ήταν "παχιές οι αγελάδες" και το χρήμα "έρεε άφθονο" και κάποιοι απολάμβαναν τα πανάκριβα ταξιδάκια αναψυχής. Γιατί εκεί που σπαταλούσαν τα χρήματα των δημοτών, δεν έκαναν την πιό απλή ερώτηση; Τι κάνετε με τα σκουπίδια; Πως αντιμετωπίζετε τον όγκο και τη δυσοσμία;  Γιατί στις περισσότερες πόλεις της Ευρώπης οι περιοχές που διαχειρίζονται απορρίμματα παρέχονται στους κατοίκους τους δωρεάν ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος;
    Οι λύσεις μπορεί να φαίνονται δύσκολες και δαπανηρές, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Και εξηγώ: 
    Ο ΕΣΔΝΑ, ως υπεύθυνος και διαχειριστής του ΧΥΤΑ,  υποχρεούται από την Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία να προβαίνει σε ενέργειες αναβάθμισης του περιβάλλοντος, στεγανοποίησης και συλλογής των στραγγισμάτων,ώστε αυτά να μην εκλύονται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.
  Πρέπει επιτέλους ο ΕΣΔΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής να σταματήσουν να τάζουν χρήματα για ομάδες και γήπεδα και να ασχοληθούν με τα προβλήματα των κατοίκων.
  Στο παρελθόν ξεκίνησε σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο ένα πρόγραμμα δενδροφύτευσης, που όμως εγκαταλείφθηκε σχεδόν αμέσως. Και όμως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, στα σημεία  εναπόθεσης απορριμμάτων, έχουν δημιουργήσειπυκνή και υψηλή δενδροφύτευση και πραγματοποιούν καθημερινό ψεκασμό  των απορριμμάτων για την αποτροπή μεταφοράς αερόβιων μικροβίων
   
Πάρκο διαχείρισης απορριμμάτων 
Υπό κατασκευή εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων Νέας Υόρκης
. Η οροφή χρησιμοποιείται ως οικολογικό Πάρκο
       Φυσικά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα απορρίμματα αποτελούν ενέργεια και ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο εύκολα μπορεί να κατασκευασθεί μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξη ιδιωτών και δημοσίου), θα μπορούσε να λύσει ακόμα και το ενεργειακό πρόβλημα όλης της περιοχή μας.  
Εργοστάσιο Βιοαερίου Τσαγκαράδας. Ενέργεια για 80.000 άτομα
     Η λύση όμως δεν αφορά μόνον στο κράτος και τους φορείς του, αλλά και στη συλλογική ευθύνη των πολιτώντου.  Στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση, στο διαχωρισμό των υλικών, που και σε αυτό αρωγός πρέπει να είναι πρώτα απ΄όλα ο Δήμος και οι εκπρόσωποι του. Σκοπός η συλλογή και διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων ειδών στο σπίτι και η τοποθέτηση τους στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Πολλοί δήμοι που προχώρησαν στην υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης, είδαν άμεσα αποτελέσματα μείωσης του όγκου των απορριμμάτων τους (άρα και λιγότερα τέλη στο ΧΥΤΑ) και επιπλέον αποκόμισαν και σημαντικά κέρδη από την πώληση των ανακυκλούμενων υλικών στις εταιρείες επεξεργασίας και διαχείρισης ανακυκλώσιμων ειδών. 
 
 
     Καταλήγοντας, άμεση προτεραιότητα μας είναι η αναβάθμιση της περιοχής του ΧΥΤΑ, η εφαρμογή των υποχρεώσεων των υπευθύνων, η ανάληψη δράσεων απο πολίτες  και φυσικά τελικός στόχος η κατάργηση του ΧΥΤΑ
ΒΑΘΗΣ Ιωάννης του Ισιδώρου, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Άνω Λιοσίων.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια