Ο Πολιτισμός είναι δικαίωμα της κοινωνίας μας. Ας τον προστατέψουμε



Άρθρο του Παναγιώτη Παπανικολάου

"Επιστροφή στην Παράδοση", ένα σύνθημα, που ακούγεται σαν προτροπή τα τελευταία χρόνια. 

Αρκετοί από τους δημότες στο Δήμο Φυλής, έχουν μεταφέρει από τους τόπους τους, στοιχεία..ήθη και έθιμα απ’ τις πατρίδες τους και προσπαθούν να μπολιάσουν τις καινούριες γενιές με αυτά, με στόχο να μεταλαμπαδεύσουν τις ιερές, πολιτιστικές αξίες του παρελθόντος.

Όμως η παράδοση, δεν σημαίνει οπισθοδρόμηση. Ούτε αποσυνδέεται από την πρόοδο. Η παράδοση ζει μέσα από εμάς και εξελίσσεται.

Ας δείξει λοιπόν, κάποια στιγμή σε αυτόν τον τόπο, ο Δήμος Φυλής την έννοια της συνέχειας των στοιχείων εκείνων, που έχουν τη δυνατότητα να επιζήσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά!

Επειδή η ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ , αποτελεί, τον κυριότερο κρίκο που συνδέεται με τις προηγούμενες γενιές, αλλά ταυτόχρονα σχετίζεται άμεσα και με εκείνες που θα έρθουν, ΟΦΕΙΛΕΙ, να δώσει νέο χώρο ,να αναδειχτούν και ενδεικτικά αναφέρω: 

Tα τόσα έγγραφα που φυλάσσονται στον Ιστορικό, για τα Α. Λιόσια Σύλλογο, "Η Γρίζα"... Δημιουργώντας το Λιοσώτικο σπίτι, ένα μακροχρόνιο ζήτημα-αίτημα,όπου εκεί πλέον να σώζεται και να διατηρείται, το ΠΛΟΥΣΙΟ λαογραφικό υλικό, του συλλόγου . Αφού θα είναι για εκείνους, μια νέα πνοή συνέχειας της παράδοσης τους, και όχι αποτροπή προς αυτήν όπως γίνεται μέχρι σήμερα, φτάνοντας τις ελπίδες τους σε ένα τέλμα χωρίς κανείς να μπορεί να παρηγορήσει όλες αυτές τις δυσκολίες στέγασης, αφήνοντας τους στο δρόμο να ψάχνουν χώρο για να συνεχίσουν να αναδείξουν τα ήθη και τα έθιμα τους.

Πόσο μάλλον ας αφουγκραστούμε ΕΜΕΙΣ, το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον σύλλογο Θεσσαλών Ρήγας Φεραίος ..με τις στολές τους να έχουν υποστεί, από τις πλημύρες του κτιρίου που στεγάζονταν, ζημιά αρκετών χιλιάδων ευρώ..και παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα, αν για αυτές τις στολές, που έχουν υποστεί φθορά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, θα βοηθήσει η τωρινή διοίκηση ή θα συνεχίσει να τους γυρνάει την πλάτη ρίχνοντας για παρηγοριά προεκλογικά την παρόλα αυτά σπουδαία προτομή του Ρήγα Φεραίου στο 2ο Λύκειο απλά και μόνο για να καθησυχάσουν τα πνεύματα.

Τέλος, ας αξιοποιηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Καλλικρατικού δήμου Φυλής, το δυναμικό του λαϊκού μας πολιτισμού. ΑΣ ΔΕΙΞΕΙ για μια φορά σεβασμό, σε αυτά τα ουκ ολίγα άτομα, που με τον προσωπικό τους μόχθο την αγάπη τους και το μεράκι τους ,προσφέρουν τις ιδέες τους και την ψυχή τους στην υπόθεση του Πολιτισμού.

Ως λάτρης της παράδοσης ασχολούμαι με την πολιτιστική μας κληρονομιά πολλά χρόνια τώρα, θεωρώ το λιθαράκι του κάθε συλλόγου σημαντικό για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στους χρόνους. Στέγη για όλους εδώ και τώρα και ταυτόχρονα ισότητα, φυλάσσοντας έτσι την ιστορία μας στο ακέραιο και προπαντός τιμώντας τους προγόνους μας.

Παπανικολάου Παναγιώτης 

Δημοσιογράφος 
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής με την «Ενότητα Πολιτών»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια