ΑΔΕΣΠΟΤΑ: ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ



Της Μαρίας Γλυκοκαλάμου

Τα αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτες, είναι πλέον μια μάστιγα στις αστικές περιοχές της χώρας. Το πρόβλημα αυτό είναι καθημερινό και δίπλα μας γι΄αυτό και απαιτείται άμεση και προσεκτική προσέγγιση από τους Δημοτικούς Φορείς. Τα ζώα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους με αποτέλεσμα να παρατηρούμε τα εξής φαινόμενα:

1. Περιφέρονται στους δρόμους τις πλατείες και τα πάρκα είτε μόνα τους είτε σε αγέλες, με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού τους.

2. Η διατροφή τους είναι ελλειπής η ανύπαρκτη, με κύρια πηγή τα σκουπίδια και την αρωγή κάποιων φιλόζωων.


3. Τα περισσότερα από αυτά που έχουν γεννηθεί στο δρόμο και δεν έχουν δεχτεί ποτέ στη ζωή τους κάποιας μορφής κτηνιατρική πρόληψη, με αποτέλεσμα ναι είναι εκτεθειμένα σε κάθε λογής αρρώστιες που απειλούν όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και την δική μας.

Τα ζώα αυτά είναι φορείς διαφόρων μεταδοτικών επικίνδυνων ασθενειών, (λεϊσμανίαση, διροφιλαρίαση, τύφος, κορώνα ιός, ψώρα, λύσσα, AIDS της γάτας κ.α.)

4. Λόγω της κάκωσης που έχουν υποστεί αφού τα πιο πολλά έχουν εγκαταλειφθεί, κάποια από αυτά έχουν επιθετική συμπεριφορά και είναι φοβικά, πράγμα που είναι αναστρέψιμο. Με σωστούς χειρισμούς μπορούν να γίνουν και πάλι οι πιστοί μας σύντροφοι.

Η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η δράση θα πρέπει να επικεντρωθεί στους παρακάτω στόχους:

* Συλλογή των αδέσποτων ζώων σε κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο περιφραγμένο χώρο, όπου θα είναι εύκολη και δυνατή η σωστή διατροφή και περίθαλψή τους, από εξειδικευμένο προσωπικό.

* Ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τα ζώα, τα χαρακτηριστικά, τη συμπεριφορά και τους τρόπους αναπαραγωγής τους, ώστε να αποφεύγονται τα ανεπιθύμητα ζευγαρώματα και να ελαττωθεί ο αριθμός των ζώων που γεννιούνται χωρίς να το επιθυμούμε. Έτσι θα ελαττωθεί τελικά και ο αριθμός των ζώων που καταλήγουν στο δρόμο.

*Ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία σε ότι αφορά τα ζώα, για την ευαισθητοποίησή τους και την αγάπη τους προς αυτά.

* Καταγραφή των ζώων και επισήμανσή τους με αντίστοιχο τσιπ - ταυτότητα.

* Εμβολιασμός των ζώων με τα απαραίτητα εμβόλια και ταυτόχρονα άνοιγμα σχετικού βιβλιαρίου Υγείας από τον Δημοτικό κτηνίατρο.

* Στείρωση των ζώων.

*Μέριμνα για την προβολή και προώθησή τους (ανακοινώσεις στο διαδίκτυο) με σκοπό την υιοθεσία τους.

*Δημιουργία φιλοζωικού σωματείου που θα απαρτίζεται από ευαισθητοποιημένους φιλόζωους, για την διάσωση τον εντοπισμό και την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων.
Μπορούμε επί τέλους να λύσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα και να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση και στους άλλους δήμους της χώρας μας.

Το πρόβλημα είναι εδώ, είναι οξύ και είναι πρόβλημα όλων μας.

Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για να πάψει επιτέλους να υπάρχει.

 Γλυκοκαλάμου Μαρία
Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Υποψ. Δημάρχου κ. Σάββα Σάββα

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Ο κ. Σάββας ας φροντίσει τα σκυλάκια, τα οποία κρατά φυλακισμένα σε ένα πολύ όμορφο και οργανωμένο χώρο και παρόλα αυτά τα αφήνει ατάιστα κι ύστερα ας μας πουλήσει ψεμματα για τα αδέσποτα. Είναι ντροπή σας, ρώτησα και έμαθα ότι εκκρεμεί καταγγελία εις βάρος σας σε φιλοζωική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΝΑ ΨΕΜΑΤΑΚΙ ΤΕΤΟΙΟ... ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΟΡΑΙΜΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΔΕ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ... ΨΗΦΙΣΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΧΟΡΤΑΣΕΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν με ενδιαφέρει το ποιός θα βγεί κύριε μου, εμένα με ενδιαφέρει αυτά τα δύο σκυλάκια που βρίσκονται, δυστυχώς, στην κατοχή του να είναι τουλάχιστον φροντισμένα. Αλλά η αλήθεια είναι σκληρή και συγκεκριμένα εμένα με πονάει, να βλέπω την κατάσταση αυτών των δύο ζωντανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή