Συζητώντας για την ανάπτυξη και τους ρομα,με τον κ. Κώστα Λουμιώτη(Συνασπισμού)



Με κύριο Κώστα Λουμιώτη  προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ.
1)Κύριε  Κώστα όπως εγώ, έτσι πιστεύω και οι περισσότεροι ψηφοφόροι της γειτονιάς ξέρουν λίγα για το βιογραφικός σας. Θα μας πείτε κάτι για την πορεία σας και για τα πεπραγμένα στην θητεία σας στην εργασία και στα κοινά?
- Δεν είμαι γνωστός γιατί η μόνη μου σχέση με την περιοχή είναι αυτή του εκπαιδευτικού, Γίνομαι τώρα γνωστός στην τοπική κοινωνία,κατάγομαι από ένα χωριό της  Ηλίας τα άσπρα σπίτια ,οι γονείς μου ήταν επίσης εκπαιδευτικοί, ανήκω σε αυτούς που επηρεάστηκαν από τα γεγονότα του πολυτεχνείου, έτσι σε πολύ μικρή ηλικία από 15 χρ. οργανώθηκα στο ΚΚΕ εσωτερικού στον Ρήγα Φεραίο μέχρι την
αυτοδιάλυση του. Μετά ακολούθησα το ΚΚΕ Εσωτερικού ανανεωτική αριστερά, με τον Γιάννη τον Μπανιά, στην πορεία πήγα στον συνασπισμό, και σήμερα είμαι στον σύριζα πρόεδρος του συντονιστικού της οργάνωσης νεολαίων, και μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του σύριχα δυτικής Αττικής. .Επαγγελματικά ασχολούμαι με ένα αριστερό σχήμα τοπικό που κατεβαίνουνε στην περιοχή μας, ήμουνα αντιπρόεδρος, τώρα είμαι απλά μέλος του διοικητικού συμβουλίου, γιατί εκλέχτηκα  και αιρετός στο υπηρεσιακό συμβούλιο όλης της Δυτικής Αττικής
2)Μέσω του διαδικτύου ,πρότεινα στον νυν Δήμαρχο να στηρίξει ένα ΜΚΟ μη κερδοσκοπικό που θα με ενδιέφερε και εμένα να δραστηριοποιηθώ,  στην μετατροπή των κλαδεμάτων σε ρεύμα, και ιδιαίτερα με την παιδεία των Ρομα, εσείς θα εμπιστευόσαστε ένα τέτοιο ΜΚΟ.
-Εμείς  η τοποθέτηση μας είναι ότι ο Δήμος πρέπει να ανταποδίδει τα χρήματα τα οποία εισπράττει  μέσα από τα δημοτικά τέλη, ήτοι μέσα από τα αναπτυξιακά έργα,και να  ανταποδίδει τα οφέλη στον Δήμο. Είμαστε υπέρ του εθελοντισμού που θα ενδιαφέρει τους πολίτες να προσφέρουν στον ελεύθερο χρόνο τους, προσφέροντας τους ο δήμος μόνο τα μέσα, όπως για παράδειγμα τα δένδρα για δενδροφύτευση.Δεν μπορούμε να φανταστούμε έναν επιχειρηματία να βάζει τα χρήματά του χωρίς όφελος.Επίσης παρατήρησε ότι, και για το νοσοκομείο Ελπίδα που χειρίζεται η κ. Βαρδιλογιάννη ενώ σπαταλιούνται χρήματα του Ελληνικού λαού, εκείνη εισπράττει την Δόξα. Εμείς σε αυτή την πολιτική είμαστε αντίθετοι, γιατί με αυτήν την λογική και ο Μπόμπολας θα μπορούσε  να θεωρηθεί ότι προσφέρει έργο θέσεις εργασίας κλπ

3)Εξω, εννοώ στο εξωτερικό λειτουργεί με επιτυχία ο θεσμός ΜΚΟ (κοινωνική επιχείρηση) στην Ελλάδα και αυτό υστερεί, προσωπικά εσείς το εμπιστευόσαστε, σαν έναν πιο αποκεντρωμένο οργανισμό, που μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα με εθελοντισμό?
- Παρατηρήθηκε ότι είχε ήδη απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση προσθέτοντας ότι,
Παρακολουθούμε ότι αυτές οι οργανώσεις παίρνουν χρήματα από το Ελληνικό Δημόσιο..

4)Τελευταία παρακολουθώντας τα δρώμενα της γειτονιάς, βλέπω τις παρουσίες και δαπάνες των δημάρχων, μόνο σε πολιτιστικά  εκκλησιαστικά, η αθλητικά θέματα, και καμιά αναφορά σε αναπτυξιακά θέματα. Εσάς  πόσο σας ενδιαφέρει η ανάπτυξη?.
-Εμείς θεωρούμε ότι ένα από τα κορυφαία ζητήματα είναι να αρχίσει η ανάπτυξη στην περιοχή. Πολλά έργα θα επέστρεφαν δυνατότητες όπως τα πάρκο πόλης,η ανάπτυξη του Βιοπα η όπως εμείς προτείνουμε το ΜΑΚ να γίνει ένα πάρκο αναψυχής, αυτά θα ήταν χρήματα με ανταποδοτικότητα προς τον Δήμο …..Επίσης σύμφωνα με τις μελέτες του πανεπιστημίου Αιγίου, και του πολυτεχνείου, η παρουσία της χωματερής έχει υποβαθμίσει όχι μόνο την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, αλλά και την αξία της γης στην περιοχή.
5) Στην γειτονιά από χρόνια έχει αποφασιστεί να γίνει ένα ΒΙΟΠΑ στο οποίο δίνονται άδειες από το υπουργείο βιομηχανίας, χωρίς να έχει συσταθεί ο ανάλογος φορέας και είναι στον αέρα, πως σκεφτόσαστε να το αντιμετωπίσετε αν εκλεγείτε?
-Κατ’αρχήν εμείς είμαστε υπέρ του ΒΙΟΠΑ, οι άδειες θα έπρεπε να δίδονται
 κατόπιν περιβαλλοντικής μελέτης, στην πορεία κάλεσε τον κ.  Βάβουλα ο οποίος μπήκε στο γραφείο και παρεναίβει να μας πει.-Το πρώτο που θα κάνουμε είναι ότι όλα τα  τα προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης  που έρχονται για τον ΒΙΟΠΑ, να γίνονται έργα  για τον ΒΙΟΠΑ επίσης  να δώσουμε το ΟΔΥ  σαν επέκταση του ΒΙΟΠΑ..  Θα έπρεπε ήδη  να λειτουργεί ο φορέας και πολλά πράγματα έπρεπε να είχανε γίνει,αλλά δεν  ενδιέφερε τις διοικήσεις, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να δώσουν τα καλύτερα κομμάτια στην δομή και στον Άκτορα, ο οποίος Άκτορας πουλάει τα οικόπεδα τώρα για να γίνει τι?να γίνει καύση μέσα στον ΒΙΟΠΑ εργοστάσιο καύσης.
6)Την μεγάλη Δευτέρα του 1997, σε μια ομιλία μου στον δήμο πρότεινα να γίνει μια δημοτική τράπεζα, με ασφάλειες, και με μια μινι κεφαλαιαγορά, που θα μπορούσε να προσφέρει στην ανάπτυξη, πως εκτιμάται  την πρόταση μου?
-Εμείς κατ'αρχήν για όλο το τραπεζιτικό σύστημα έχουμε μια κεντρική άποψη ως  Σύριζα, είμαστε και εμείς υπέρ αυτής της άποψης, θεωρούμε ότι κατ'αρχήν οι τράπεζες έχουν αγοραστεί όχι μια, αλλά εκατόν μία φορές από το Ελληνικό Δημόσιο, ο σκοπός των τραπεζών θα έπρεπε να είναι πρωτίστως αναπτυξιακός, δεν  νοείται τράπεζα η οποία να κάνει χρηματιστηριακά παιχνίδια.   Για μας η τράπεζα έπρεπε να δίνει χρήματα μόνο για αναπτυξιακούς σκοπούς, και ότι ο δήμος μάλλον δεν θα μπορούσε μόνος του να δημιουργήσει τράπεζα.Ο κ. Βάβουλας παρενέβει επίσης να μας πει ότι, υπάρχει το παρακαταθηκών και δανείων, το οποίο είναι μια συνολική Τράπεζα των δήμων και κοινοτήτων και αυτή την διαλύουν σήμερα.
7)πρόσφατα με επιστολή μου, στον νυν δήμαρχο πρότεινα να ξεκινήσει τον φορέα ΒΙΟΠΑ ,που θα μπορούσε αντί για ένα πολυτελές κτήριο διοικητήριο, να ξεκινήσει με ένα δημοτικό κεφάλαιο σε μια προεξοφλητική θυρίδα ,της οποίας τα θετικά αποτελέσματα (αν υπήρχαν) θα πήγαιναν σε έργα υποδομής που λείπουν από το ΒΙΟΠΑ, και το ουσιαστικότερο θα είχε μια λεπτομερή εικόνα των δυνατοτήτων των βιοτεχνών, εσείς πως το εκτιμάτε?
-Νομίζω οτι αυτό το έχουμε απαντήσει στο θέμα για το ΒΙΟΠΑ που θα μπορούσε να γίνει με την προσθήκη του ΟΔΥ
8)Σε σχέση με την παιδεία των Ρομα έγινε ένα σχολείο για τους Ρομα με ένα πολυτελές κτήριο, που δεν λειτούργησε ποτέ, και αντ’αυτού καταστράφηκε, Εσείς τι έχετε κατά νου να κάνετε?
- Εμείς  ΔΕΝ θέλουμε να κάνουμε σχολεία ειδικά για τους Ρομα, ειδικά για τους Αλβανούς, η ειδικά για τους Ρώσους, εμείς θέλουμε σχολεία με ολιγάριθμα τμήματα, να γίνεται πιο εύκολα η μεταφορά της γνώσης, και η κοινωνική ένταξη των παιδιών.Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει γιατί έχουμε σχολεία που στοιβάζονται από παιδιά, επίσης στην περιοχή μας έχουμε και  πολλά πρόσθετα  προβλήματα.
9)προτείναμε στον Δήμαρχο άμεσα αφού κλείσει η τροφοδοσία βόθρου στον χώρο του σχολείου, να δαπανηθεί ένα μικρό ποσό για την τοποθεσία κάδου, να δοκιμάσουμε ένα μεικτό εθελοντισμό για τον καθαρισμό του σχολείου ΕΔΩ καιΤΩΡΑ, το στηρίζετε?

-Βεβαίως, σας είπα ότι ο εθελοντισμός είναι μέσα στις προτεραιότητες μας, και για οποιαδήποτε εθελοντική δράση θα συνεργαστούμε, αλλά εκτιμούμε ότι ο καθαρισμός πρέπει να είναι του Δήμου.
10)Έχω εκτιμήσει ότι το μεγάλο πρόβλημα για την μη παιδεία, και την κάποια παραβατικότητα των νεαρών Ρομα είναι η κουλτούρα της υπεργεννητικότητας, συμφωνείτε? και αν ναι πως σκεφτόσαστε να το 
αντιμετωπίσετε?
                                         
                                                 στο βάθος δεξιά ο κ. Βάβουλας

Ζήτησε την παρεμβολή του κ. Βάβουλα ο οποίος παρατήρησε ότι το πρόβλημα των ρομα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά απο τους θεσμούς δηλ. τον δήμο την εκκλησία και το κράτος, μας ανέφερε κάποιος δημήτρης  μπουρίκος(αν άκουσα καλλά το όνομα)  ο οποίος είναι ειδικός σε αυτά τα θέματα και θα είναι υποψήφιος, πρέπει να υπάρξουν κοινωνικές δομές και παρεμβάσεις παρατήρησε

11) Ο πρόεδρος του συλλόγου ρομα <<Μέγας Αλέξανδρος>> κ.Μαρίνος Λιακόπουλος έδειξε να συμφώνησε, σε μια πρόταση μου για ένα μεικτό ΜΚΟ, και για ένα κοινό μεικτό γλέντι στην αυλή του σπιτιού του, που είναι κοντά στο σχολείο θα ερχόσαστε να πείτε κάτι σε αυτούς τους πολίτες, και να συνδιασκεδάσουμε?

-Στο γλέντι και να συνδιασκεδάσουμε ναι, για μη κερδοσκοπικές οργανώσεις εκφράσαμε την διαφορετική θέση μας  
12)Μετά τον καθαρισμό του σχολείου και την μερική του επισκευή θα μπορούσε στο χώρο τις Κυριακές το πρωί να γίνονται κάποιες συζητήσεις με τους πολίτες Ρομα, σε ένα μεικτό πάνελ, για τα θέματα της παραβατικότητας, της παιδείας και της κουλτούρας, πως το βλέπετε?
Θέλουμε να έχουμε επαφή.Σαν δήμαρχος το πρώτο πράγμα που θα κάνω αν μας τιμήσουν οι πολίτες είναι να έρθουμε σε επαφή με όλον αυτόν τον κόσμο κατ'αρχήν η λέξη Ρομα είναι μια λέξη που εγώ την αμφισβητώ είναι μια λέξη που δηλώνει ρίζες, οι ρομα είναι ινδι..οευρωπαίοι 
δηλ.οι ρίζες τους είναι απο την Ασία ,εμείς εδώ δεν έχουμε μόνο ρομα έχουμε και γύφτους, αυτοί που προέρχεται απο την Αίγυπτο.....Το ζητούμενο μας είναι να έχουμε επαφή με κάθε κοινωνική ομάδα, δεν πρόκειται να έχουμε καμία συναλλαγή κάτω από το τραπέζι για λόγους ψηφοθηρικούς, γιατί με αυτόν τον τρόπο τους νομιμοποιούμε την όποια παραβατικότητα....
13)Προτείναμε στον Δήμαρχο αντί ακριβής επισκευής στο σχολείο να γίνει μια πρόχειρη επισκευή να αρχίσουν σε δύο αίθουσες στην μια παιδεία για νήπια και στην άλλη για τις μητέρες τους. Το υπόλοιπο δε της εγκριθείσας δαπάνης να γίνει μετατροπή κλαδεμάτων σε ρεύμα που τα εισοδήματα του, να πηγαίνουν  στην παιδεία και επικοινωνία με τους Ρομα εμείς το βλέπουμε μέσω ενός ΜΚΟ. Πως το εκτιμάται?
Εμείς το βλέπουμε ότι όλες αυτές τις δουλειές πρέπει να τις κάνει ο δήμος, ο οποίος πρέπει να οργανώσει τις υπηρεσίες του ούτως ώστε να φτιάξει και τα ρέματα, τα οποία είναι μπαζωμένα. Προχθές ήμουνα στο πανόραμα και είδα μπαζωμένα ρέματα όλα αυτά θα πνίξουν τον κόσμο
 κάποτε, αυτήν την δουλειά πρέπει να την κάνουν οι υπηρεσίες του δήμου, και όποιος εθελοντής θέλει να συμμετέχει .Για την συμμετοχή των ιδιωτών έχω να πω ότι, αν έλθει ένας ιδιώτης και μου πει βάζω χρήματα, θα του πω καλώς να έλθει, αν όμως έλθει και ζητήσει χρήματα να κάνει δουλειά, θα του πω γεια.

                   Ενα διαφημιστικό του κόμματος 
  

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας οι σκέψεις σας θα μεταφερθούν στους πολίτες ,
Ελπίζω να μας δώσετε μια άλλη συνέντευξη στο μέλλον για ερωτήσεις μου στο που δαπανιούνται αυτά τα τεράστια ποσά των εκατομμυρίων ευρό, που ακούγονται, που εγώ ένας μικρός επιχειρηματίας με πείρα, αδυνατώ να αντιληφθώ, πόσο μάλλον πιο άπειροι συμπολίτες μας, και είναι πολύ χρήσιμο να ξέρουμε οι πολίτες πως αναλώνονται οι θυσίες μας.
-Θα σας πω ένα τελευταίο οτι η προσωπική μας αντίληψη είναι ότι όλα πρέπει να είναι κάτω από το φως, και οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι.Και αναρωτήθηκε αν είναι ενημερωμένος ο πολίτης πόσα χρήματα χρωστάει σήμερα ο Δήμος, και γιατί τα χρωστάει, αν δεν είναι ενημερωμένος πως θα πάει να ψηφίσει, και τι θα ψηφίσει..τον συγγενή η τον φίλο του αναρωτήθηκε . 

      παλιοί γνώριμοι υπ. δημ. σύμβουλοι


πηγή:http://www.thatlight.org/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια