Δελτίο Τύπου ΕΔΣΝΑ σχετικά με τη φωτιά στη χωματερή



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο Γιάννης Σγουρός για την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Φυλής – Καταθέτει μηνυτήρια αναφορά

Την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κα Παναγιώτα Φάκου επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Ο κ. Σγουρός που επισκέφθηκε την εισαγγελία μαζί με τον Αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και Δήμαρχο Κηφισιάς κ. Νίκο Χιωτάκη την ενημέρωσε για το διαχρονικό φαινόμενο της παράνομης εισόδου τρίτων στον ΧΥΤΑ και τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει με
επικίνδυνες προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την ασφάλεια των εργαζομένων. Τη Δευτέρα ο κ. Σγουρός θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων.

Αργότερα το μεσημέρι ο κ. Σγουρός επισκέφθηκε τον ΧΥΤΑ Φυλής και επέβλεψε τις εργασίες τελικής αποκατάστασης του ημερησίου μετώπου διάθεσης των απορριμμάτων όπου είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός επεσήμανε «Έχω επισημάνει κατ’ επανάληψη, προς όλους τους διατελέσαντες Υπουργούς Δημοσίας Τάξεως, αλλά και στα συναρμόδια Υπουργεία ότι στον ΧΥΤΑ καταλύεται σχεδόν σε καθημερινή βάση η νομιμότητα. Ότι επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας από διάφορα παρα-κυκλώματα που λυμαίνονται τη λειτουργία του. Η ανταπόκριση μέχρι σήμερα είναι πενιχρή και σε κάθε περίπτωση αναποτελεσματική. Εμείς θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά και περιμένουμε από την ελληνική δικαιοσύνη να διερευνήσει την υπόθεση σε βάθος. Επαναλαμβάνω όσο δεν προστατεύεται επαρκώς ο χώρος, οι εργασίες υγειονομικής ταφής δεν θα εκτελούνται. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο τη ασφάλεια των εργαζομένων».

Επισημαίνεται ότι η φωτιά στο ημερήσιο μέτωπο διάθεσης των απορριμμάτων του ΧΥΤΑ Φυλής ξεκίνησε χθες γύρω στις 20.15 και αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής, ενώ κινητοποιήθηκαν άμεσα τα επιτόπου διαθέσιμα οχήματα και μηχανήματα έργων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσε μεγάλος αριθμός μηχανημάτων προώθησης, φορτηγών μεταφοράς χώματος, υδροφόρες, jcb και φορτωτές για την επικάλυψη με χώμα των εστιών της πυρκαγιάς.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής παρέμεινε σήμερα κλειστός για να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του ημερήσιου μετώπου.

Η επαναλειτουργία του χώρου θα ξεκινήσει από το Σάββατο 21/6 υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν μέτρα ασφάλειας από την ΕΛΑΣ και δεν θα υπάρχουν εντός του χώρου ξένα με τις εργασίες της υγειονομικής ταφής άτομα.


Υπενθυμίζεται ότι για την ενίσχυση της ασφάλειας του ΧΥΤΑ ο ΕΔΣΝΑ έχει προχωρήσει καθ’ υπόδειξη της ΕΛΑΣ σε σημαντικές εργασίες ενίσχυσης ή / και κατασκευής νέας περίφραξης και στη διενέργεια διαγωνισμού για τη φύλαξή του.  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια