«Πνίγεται» σε υπέρογκα χρέη ο Δήμος Φυλής

Ο Δήμος Φυλής έχει υπέρογκα χρέη, ο απερχόμενος δήμαρχος κάνει λόγο για 70 εκατ. ευρώ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Ως «άθλο» περιγράφει ο απερχόμενος δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης το ότι η μισθοδοσία των υπαλλήλων του δήμου έχει καθυστερήσει μόνο για ένα μήνα. Οπως διευκρινίζει, ο Δήμος Φυλής την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου υπέβαλε αίτημα προς την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών για ρύθμιση των χρεών του προς τo ελληνικό Δημόσιο, αλλά ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση.

Ο Δήμος Φυλής έχει υπέρογκα χρέη, ο απερχόμενος δήμαρχος κάνει λόγο για 70 εκατ. ευρώ υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν έχει γίνει ακόμα εκκαθάριση, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανεβάζει το ύψος των χρεών στα 200 εκατ. καθώς στα χρέη του κεντρικού δήμου συνυπολογίζει και τα χρέη των δημοτικών του επιχειρήσεων.

Ο δήμος προέρχεται από τη συνένωση των πρώην Δήμων Φυλής, Ζεφυρίου και Ανω Λιοσίων. Οι δύο τελευταίοι είχαν πολλά χρέη που επωμίστηκε ο νέος δήμος. Από την άλλη ο ΕΔΣΝΑ (Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος
Νομού Αττικής) που διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Αττικής αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων του δήμου στον οποίο καταβάλλονται αντισταθμιστικά οφέλη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής.

Το πρόβλημα έγινε περισσότερο έντονο καθώς ο Δήμος Φυλής έλαβε στις 23 Ιουνίου μια ακόμα -δεδομένου ότι έχουν έρθει πολλές- ειδοποίηση κατάσχεσης 9 εκατ. ευρώ για χρέη προς το Δημόσιο. Το χρέος αφορούσε την επιστροφή επιχορήγησης που είχε δοθεί το 1998 για τη δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου που ποτέ δεν έγινε στον τότε Δήμο Ανω Λιοσίων. Ο κ. Μπουραΐμης τονίζει ότι ο δήμος δεν απάντησε καθώς η οφειλή ήταν καταγεγραμμένη σε άλλο ΑΦΜ - σ.σ.: του πρώην Δήμου Ανω Λιοσίων.

Ετσι η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε σε αναγκαστική κατάσχεση στις αρχές Ιουλίου στον ΕΔΣΝΑ, τον οργανισμό από τον οποίο κυρίως προέρχονται τα έσοδα του δήμου. Σύμφωνα με τον κ. Μπουραΐμη από το σύνολο των 40 εκατ. αντισταθμιστικών που ο Σύνδεσμος οφείλει στον δήμο για το 2014 έχει αποδώσει μόνο 4,5 εκατ. «Ποσό άνω των 80 εκατ. ευρώ έχει δοθεί τα τελευταία δύο χρόνια στον Δήμο Φυλής από τον ΕΔΣΝΑ για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, προκειμένου να εξοφληθούν τα αντισταθμιστικά οφέλη των ετών 2011- 2013», απαντά ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Χθες, ωστόσο, σε επιστολή του ο κ. Σγουρός προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών ζητεί να απαντήσουν άμεσα εάν μπορεί να προχωρήσει η καταβολή αντισταθμιστικών από τον ΕΔΣΝΑ προς τον δήμο. Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο ΕΔΣΝΑ κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και ιδίως το προσωπικό και επιθυμεί την εξεύρεση λύσης υπό την προϋπόθεση της απαρέγκλιτης τήρησης της νομιμότητας.
πηγή:http://www.kathimerini.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια