"Παιχνίδι" στην πλάτη των υπαλλήλων του Δήμου Φυλής

"Παιχνίδι" στην πλάτη των υπαλλήλων του Δήμου Φυλής

Φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποίηση των υπαλλήλων του Δήμου Φυλής

Σε 48ωρη απεργία βρίσκονται από χθες οι 645 εργαζόμενοι του Δήμου Φυλής, καθώς δεν τους έχει καταβληθεί η μισθοδοσία ενός μήνα. Το ζήτημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, με τους εργαζόμενους να καταγγέλουν την απερχόμενη δημοτική αρχή Μπουραΐμη ότι δεν έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή της μισθοδοσίας, καθώς αυτή είναι συνδεδεμένη με την εκταμίευση των αντισταθμιστικών οφελών για την χρήση του ΧΥΤΑ από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Ν. Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που γίνεται με καθυστέρηση. Την ίδια στιγμή, ο ΔημΜπουραΐμης καταγγέλλει τον απερχόμενο περιφερειάρχη και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, Γ. Σγουρό για "κωλυσιεργία" στην εκταμίευση των αντισταθμιστικών οφελών, γιατί όπως υποστηρίζει "οι πόροι είναι δυνάμει διαθέσιμοι", αφού έχουν αποδοθεί
από τους δημότες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο δε Σγουρός με επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών ζητά να του απαντήσουν "εάν μπορεί να προχωρήσει η καταβολή αντισταθμιστικών από τον ΕΔΣΝΑ προς τον δήμο καθώς παρά την αρνητική δήλωση που έκανε ο ΕΔΣΝΑ, το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει ένδικα μέσα κατά της δήλωσης αυτής".
Σημειωτέον ότι η αρνητική δήλωση που έκανε ο ΕΔΣΝΑ, αφορά σε υπόθεση του 1998, που κατά δήλωση του κ. Μπουραΐμη, ο Δήμος Άνω Λιοσίων εφέρετο να χρωστά στο ελληνικό Δημόσιο 3 εκατ. ευρώ για την κατασκευή Βιομηχανικού Πάρκου, τα οποία είχε καταχωρήσει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, αλλά ο δήμος δεν επέστρεψε. Το ελληνικό δημόσιο με δίκη ζήτησε την καταβολή του ποσού, που με τις προσαυξήσεις έφθασε το 2014 τα 9 εκατ. ευρώ και ζήτησε την κατάσχεση του ποσού από τον ΕΔΣΝΑ, που επρόκειτο να δώσει αυτό το ποσόν στον Δήμο Φυλής. Η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ με πρόεδρο τον Γ. Σγουρό έκανε αρνητική δήλωση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν εκταμιευθεί από τα αντισταθμιστικά οφέλη για το 2014 μόλις 4,5 εκατ. ευρώ από 28 εκατ. που έχουν προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος. "Τα προσκόμματα που θέτει αυτή την φορά ο Γ. Σγουρός δεν έχουν καμία έδραση", σχολίασε στην "Αυγή" ο Δημ. Μπουραΐμης, αναγνωρίζοντας όμως ότι τα προβλήματα της μισθοδοσίας προς τους υπαλλήλους προκύπτουν από τη σύνδεσή τους από τα αντισταθμιστικά οφέλη και τη σταθερή καταβολή τους από το 2011 και έπειτα, καθώς η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ κάνει χρήση μιας "ευνοϊκής" διάταξης νόμου του 2011 επί υπουργίας Τ. Μπιρμπίλη , που δίνει την ευχέρεια στον ΕΔΣΝΑ να επιμηκύνει έως και 6 μήνες την καταβολή των αντισταθμιστικών οφελών.

Κ. Λουμιώτης: Υπέρογκο το χρέος, ανεξέλεγκτη η διοίκηση του δήμου

Πάντως, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν μέχρι αύριο την απεργία τους έχοντας και την στήριξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Διεκδικούν την άμεση καταβολή του μισθού τους, αλλά και την αποσύνδεση του από τα αντισταθμιστικά οφέλη και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν την απερχόμενη και τη νέα δημοτική αρχή. Την έντονη διαφωνία του στον τρόπο απόδοσης της μισθοδοσίας εκφράζει και ο Κώστας Λουμιώτης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Ριζοσπαστική Κίνηση Φυλής. "Δεν μπορεί να καταστρέφεται η περιοχή μας, να σκορπίζεται ο θάνατος και από τον θάνατο να δίνεται ο μισθός", τονίζει φωτίζοντας και μια άλλη πτυχή: "Επανειλημμένα έχουμε πει ότι το σύστημα των αντισταθμιστικών οφελών είναι αδιαφανές, καθώς από έλεγχο που κάναμε στις δημοτικές επιχειρήσεις τα χρέη ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ περίπου είναι προς την εφορία. Αυτό το χρέος είναι υπέρογκο και δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει ο δήμος, όσες χωματερές και αν ανοίξουν", για να καταλήξει: "Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα είναι ότι η διοίκηση του δήμου λειτουργεί με την πλήρη κάλυψη της κεντρικής διοίκησης και δεν της έχει ασκηθεί έλεγχος, για το ύψος του μέχρι τώρα χρέους και για το ότι δεν έχει κάνει οικονομικό απολογισμό, πράγμα που έχουμε επανειλημμένα ζητήσει".
πηγή:http://www.avgi.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια