Βασίλης Γκόλτσιος.:Εμείς πάντως κρατήσαμε… μικρό καλάθι κ. Δούρου.


Σε πανηγυρικό  κλίμα  έγινε στο κλειστό των Άνω Λιοσίων η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με επικεφαλής την Κ Δούρου .
Σύσσωμος Ο ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκε  και δικαιολογημένα στην ορκωμοσία αφού ,είναι η σημαντικότερη  θέση ευθύνης που κερδίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
“Την πρωθυπουργία στην Περιφέρεια Αττικής όπου κατοικούν οι μισοί κάτοικοι της Ελλάδος και που ασκείται σχεδόν το 60% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.”
Η πρόκληση συνεπώς είναι μεγάλη .
 Η επιτυχία της θα είναι ένα πρώτο δείγμα για τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ να
κυβερνήσει την χώρα.
Τυχόν αποτυχία θα δώσει επιχειρήματα σε αυτούς που λένε ότι ακόμη δεν είναι κόμμα ώριμο να κυβερνήσει.
Ο όρκος ,θρησκευτικός η πολιτικός , είναι ένα πράγμα αυτονόητο για κάθε Δημόσιο λειτουργό ότι θα ασκήσει με πίστη και αφοσίωση τα καθήκοντά του.
Τι είναι όμως ο όρκος;
Όρκος είναι η υπόσχεση ή βεβαίωση που δίνεται µε επίκληση ιερού προσώπου ή πράγµατος ως µάρτυρα για την αλήθεια ή όχι κάποιου γεγονότος. Η επίκληση του Θεού έχει την έννοια ότι παραβίαση της υπόσχεσης ή ψεύτικη επιβεβαίωση επισύρει τη θεία τιµωρία. ∆εσµεύειάµεσα ή έµµεσα την τιµή και την προσωπικότητα του προσώπου που το δίνει.
Προέρχεται από το αρχ. Έρκος = φραγµός<είργω).
Έχει τη προέλευσή του στη θρησκευτική πίστη και έχει νόηµα,
µόνο όταν ο άνθρωπος που επικαλείται το Θεό πιστεύει σε αυτόν και
στο ότι, αν τον παραβεί, θα τιµωρηθεί. Ο όρκος µπροστά στα θεϊκά
σύµβολα υπάρχει από τα πανάρχαια χρόνια και αναφέρεται σε πολλές γραπτές µαρτυρίες (Αιγύπτιοι, Ινδοί, αρχαίοι Έλληνες, Ρωµαίοι, Εβραίοι κ.ά).(Καθηγητής Νομικήςκ.. Ανδρέας Δημητρόπουλος).
Στην προκειμένη περίπτωση ο όρκος της κ. Δούρου ήταν πολιτικός. Έγινε δε  με πολύ έπαρση , με πολύ στόμφο, που θύμιζε μαθήτρια σε σχολικές  θεατρικές παραστάσεις.
Κατά την ομιλία της μετά την  τελετή της ορκωμοσίας, η νέα Περιφερειάρχης Αττικής, κ.   Δούρου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δημοκρατικά και συλλογικά ξεκινάμε για να γράψουμε, όχι απλά ένα νέο κεφάλαιο. Αλλά ένα νέο βιβλίο στην Περιφέρεια. Ένα βιβλίο με επίκεντρο τον πολίτη και το περιβάλλον».
 Οι πολίτες «θα έχουν, από δω και στο εξής, τον πρώτο λόγο στην Περιφέρεια Αττικής, για να γίνει η Αττική χώρος αντάξιος της μακράς της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσής της, χώρος ευημερίας και ανάπτυξης».
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο, που ορκίζεται σήμερα, μπορεί και
οφείλει να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης και εμβάθυνσης της Δημοκρατίαςκαιτηςαλληλεγγύης».
«Ο δύσκολος δρόμος μπροστά μας είναι ο δρόμος της ευθύνης.
 Εμείς σήμερα δεν αναλαμβάνουμε την άσκηση εξουσίας στην Περιφέρεια Αττικής.
 Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας»,
παρατήρησε, κλείνοντας την
 ομιλία της η Περιφερειάρχης Αττικής.
"Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται από τον λαό
Κατά καιρούς η κ. Δούρου έκανε διάφορες δηλώσεις.
Προς  τους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι:
 «Δεν θα καλέσει ποτέ  αστυνομικές δυνάμεις για να συνομιλήσει μαζί τους».
Απευθυνόμενη στον απελθόντα  περιφερειάρχη κ Γιάννη Σγουρό,  ότι: «Δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα γεγονότα.
Σε σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο  Επίτροπο για την περιφερειακή πολιτική κ.johanesHahn στις 24 Ιουλίου 2014, σχετικά με την κατάθεση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την περίοδο 2014 – 2020  η κ.  Δούρου τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι οι πολίτες εξέλεξαν τη «Δύναμη Ζωής» στην Περιφέρεια Αττικής στη βάση «ενός νέου μοντέλουανάπτυξης» με έμφαση στη «δημιουργία απασχόλησης, τον αγώνα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, την κοινωνική προστασία, την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την καινοτομία και την έρευνα με κοινωνικούς στόχους, μια νέα μεταναστευτική πολιτική, την οικολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, έναν νέο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων».
«Ένα μοντέλο που βρίσκεται στον αντίποδα της μέχρι σήμερα διαχείρισης των πόρων από την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή, που δεν επέφερε τα αναμενόμενα αναπτυξιακά αποτελέσματα» .


 Ανοικτή πληγή και για την Αττική και για την Ελλάδα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.
 Η χώρα βρίσκεται εκτεθειμένη έναντι των ευρωπαϊκών της δεσμεύσεων.
 Πρόσφατο παράδειγμα είναι η καταδικαστική για τη χώρα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο, που λειτουργεί σε περιοχή Natura, δίπλα σε προστατευόμενη περιοχή της Καρέτα-Καρέτα!
Είναι άμεση η ανάγκη ριζικής αλλαγής της φιλοσοφίας της διαχείρισης των απορριμμάτων, η μείωση του όγκου τους, μέσα από τη διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, την ανάκτηση, την κομποστοποίηση.
 Χωρίς φαραωνικές εγκαταστάσεις και ΣΔΙΤ.Με συμμετοχή των δήμων και των πολιτών
 Ειδάλλως θα συνεχιστεί το σημερινό, επώδυνο οικονομικά και οικολογικά αδιέξοδο.Απόσχετικήσυνέντευξη στην κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
Η «εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Περιφερειακή Αρχή, όπως ήδηφάνηκε από την προεκλογική περίοδο».
Τόνισε την ανάγκη, για το σκοπό αυτό «συγκρότησης ενός όσο το δυνατόν πιο διευρυμένου μετώπου δυνάμεων», θέτοντας ως «πρώτη προτεραιότητα τη ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ» και την οργάνωση του «δημόσιου διαλόγου» για τον σκοπό αυτό, «έχοντας απορρίψει το σχέδιο των φαραωνικών μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και έχοντας καταθέσειεναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης».
Η κ. Δούρου επεσήμανε ότι «η ποσοτικοποίηση των στόχων και τα χρονοδιαγράμματα για τη δραστική μείωση του όγκου τωναπορριμμάτων, για την επεξεργασία των βιοαποδομήσιμων , της ανακύκλωσης , για την διαλογή στην πηγή σε όλη την περιφέρεια, κ.α. απαιτούνται μελέτες , προτάσεις και οργανωμένος διάλογος».
«Η νέα περιφερειακή αρχή δεν θα υιοθετήσει τον εύκολο δρόμο των αυθαίρετων χωροθετήσεων και των χωροθετήσεων με ταξικά κριτήρια που γινόταν μέχρι σήμερα», υπογραμμίζοντας τον «δημόσιο χαρακτήρα του σχεδίου», του οποίου η υλοποίηση θα απαιτήσει «επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας
«Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Δημοτικού κώδικα δεν θα δεχτούμε περιορισμό της δυνατότητας των ΟΤΑ να υλοποιούν τοπικά σχέδια διαχείρισης γιατί η δική μας εναλλακτική πρόταση σε αυτήνακριβώς την δυνατότητα των ΟΤΑ στηρίζεται». Από την  συνάντηση με τον πρόεδρο, και τα μέλη της Εκτελεστικής Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α)
Η επιλογή του κλειστού Δροσούπολης του Δήμου Φυλής για την ορκωμοσία του νέου περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής σίγουρα δεν είναι τυχαία από την κ. Δούρου.
Ο Δήμος  είναι από τους πλέον προβληματικούς και υπερχρεωμένους Δήμους της χώρας για λόγους που είναι λιγότερο η περισσότερο γνωστοί σε όλους.
Ο Δήμος Φυλής εδώ και 50 σχεδόν χρόνια είναι  η επίσημη  χωματερή της Ελλάδος
Αν δε  εφαρμοσθεί και ο περιφερειακός σχεδιασμός  που με νύχια και με δόντια προσπάθησε να ολοκληρώσει ο απελθών Περιφερειάρχης, τότε οι «φαραωνικές» μονάδες που προωθούσε, και που η διαδικασία κατασκευής τους δεν έχει σταματήσει ,τότε ο Δήμος φυλής θα είναι ο σκουπιδότοπος της χώρας για πάντα.
Αυτόν λοιπόν τον Δήμο επέλεξε η κ. Δούρου να ορκισθεί.
Ίσως να αποδείξει ότι της αρέσουν τα δύσκολα.
 Ίσως να στείλει το μήνυμα ότι θα αρχίσει η ανατροπή των… τετελεσμένων του πρώην Περιφερειάρχη.
Κάτι τέτοιο περιμέναμε να ακούσουμε.
Την ανατροπή του περιφερειακού σχεδιασμού  και την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας σε ότι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων  που δεν συνιστά ούτε καν επανάσταση.
Την επικράτηση της κοινής λογικής συνιστά.
Την τήρηση των προεκλογικών της υποσχέσεων συνιστά.
Αντί αυτών ακούσαμε για την επανάσταση ,σε ότι αφορά τον όρκο, που δεν θα είναι θρησκευτικός αλλά πολιτικός.
Ακούσαμε ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται από τον λαό. Παραπομπές στην Γαλλική επανάσταση κλπ κλπ.
Προεκλογικά μας είπε ότι διαφέρει ο μνημονιακός και αντιμνημονιακός τρόπος συλλογής των σκουπιδιών.
 Ελπίζω μετεκλογικά να μη μας ξεφουρνίσει ότι διαφέρει και ο θρησκευτικός από τον πολιτικό τρόπο συλλογής.
Ασφαλώς δεν ξέρω τι στα αλήθεια έχει κατά νου η κ. Δούρου  καιούτε υποτιμούμε την μεγάλη της νίκη στις εκλογές
 Στο τέλος από το έργο της θα την κρίνουμε και ευχόμαστε να μας εκπλήξει …ευχάριστα γατί κατά τον  Δημοσθένη ,«πιο δύσκολο είναι να διατηρήσεις τα αγαθά παρά να τα αποκτήσεις».
 Καλή επιτυχία και με το …δεξί κ. Δούρου.
Με όλα αυτά όμως που έχουμε ακούσει και διαβάσει μέχρι σήμερα και είναι πάρα πολλά, εμείς θα ακολουθήσουμε την ρήση  του θυμόσοφου λαού μας.
«Όπου ακούς πολλά κεράσια …κράτα και μικρό καλάθι».
Μακάρι να διαψευσθούμε.
Βασίλης Γκόλτσιος.

Ο Βασίλης Γκόλτσιος ήταν αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στον τ. Δήμο Φυλής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια