Οι πρώτες μέρες στο σχολείο!

                               

ΕΝΩΣΗ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΑΝΩ  ΛΙΟΣΙΩΝ
  
   Προς:   τους Γονείς των μαθητών Δημοτικού Α΄ Τάξης  
      
               «  Οι πρώτες μέρες στο σχολείο!»
Οδηγίες – Συμβουλές για την ομαλή προσαρμογή των παιδιών 

Σας παρέχουμε τις παρακάτω χρήσιμες οδηγίες και πρακτικές συμβουλές έγκριτων παιδοψυχολόγων που θα βοηθήσουν εσάς και τα παιδιά σας ώστε να έχουν  ένα καλό ξεκίνημα στη νέα σχολική ζωή τους:
      
• Για να αποφύγετε τους γνωστούς πανικούς της τελευταίας στιγμής, σηκωθείτε πολύ νωρίτερα από ότι συνήθως, για την καλύτερη και άνετη προετοιμασία  για το σχολείο.

• Με ηρεμία, καλή διάθεση και χωρίς άγχος, βοηθήστε το παιδί σας να ετοιμαστεί. Ετοιμάστε ένα καλό πρωινό, ώστε να αποφύγετε διαμαρτυρίες, γκρίνιες και αρνήσεις.

•Αφήστε το μικρό σας να διαλέξει μόνο του τα ρούχα του (όσο αταίριαστα κι αν είναι). Το να φοράει
τα ρούχα που το κάνουν να νιώθει άνετα και ωραία, θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και θα μειώσει την αμηχανία του πώς θα φανεί στα άλλα παιδιά.

 •Η αγαπημένη του τσάντα -εκτός από τα απαραίτητα σχολικά είδη-, καλό είναι να περιέχει και κάποιο σνάκ και ένα μπουκαλάκι νερό για κάποιο από τα διαλείμματα των επόμενων ωρών στο προαύλιο.

 Εάν κάποιος συμμαθητής ή συμμαθήτρια του παιδιού σας μένει κοντά, μπορείτε να έχετε κανονίσει να συναντηθείτε όλοι μαζί για να πάτε στο σχολείο. Έτσι, θα μειωθεί η αμηχανία του να περνά την πόρτα του σχολείου νιώθοντας μόνο του.

• Εάν είστε εργαζόμενη/ος γονέας, φροντίστε ώστε να έχετε ώρα στη διάθεσή σας κατά την πρωινή άφιξη στο σχολείο ώστε να «αποχαιρετήσετε» το παιδί σας σωστά και όχι απλά να το αφήσετε και να φύγετε βιαστικά. Επίσης καλό θα ήταν κατά την περίοδο του αποχωρισμού να πηγαίνουν και οι δυο γονείς εναλλάξ ή αλλά μέλη της οικογένειας.

• Στο σχόλασμα το να είστε λίγο νωρίτερα από την ώρα που θα τελειώσει είναι το ιδανικότερο, καθώς ακόμα και 5 λεπτά καθυστέρησής σας είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ένα δυσάρεστο συναίσθημα φόβου και εγκατάλειψης στο παιδί.

Να εμμένετε σταθεροί στη στάση σας ώστε να αντιληφθεί ποια είναι τα όρια του σχετικά με την υποχρεωτική καθημερινή συμμετοχή του στο σχολείο και  το πρόγραμμα που θα ακολουθεί.

• Μη δείξετε ποτέ αρνητικά συναισθήματα (θυμό, απογοήτευση) για το σχολείο, τους δασκάλους και τους φίλους του. Αν είστε θετικοί για το νέο του περιβάλλον θα το βοηθήσετε να αισθανθεί ασφάλεια.
                                                
• Να έχετε καλή επαφή και επικοινωνία με τους δασκάλους του παιδιού. Είναι καλό να ξέρετε ότι έχετε ένα σύμμαχο που θα σας βοηθήσει ουσιαστικά στη προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο.  

• Βοηθήστε το παιδί να προσαρμοστεί γνωρίζοντας μαζί του και άλλα πρωτάκια, ή στο σχολείο ή στην παιδική χαρά της γειτονιάς. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει μερικά γνωστά πρόσωπα από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

•  Αγοράστε τον σχολικό εξοπλισμό μαζί του! Πηγαίνετε μαζί στα καταστήματα να διαλέξει το ίδιο ανάμεσα σε κάποιες επιλογές που έχετε κάνει…εκ των προτέρων! Το παιδί σας μπορεί να έχει γνώμη για την σάκα του ή την κασετίνα του και αυτό μπορεί να το βοηθήσει να ξεκινήσει την χρονιά του με περισσότερο κέφι.

• Θυμηθείτε τα …δικά σας! Πείτε στο παιδί σας για τις  δικές σας εμπειρίες από το σχολείο, κυρίως τις ευχάριστες. Μην διστάσετε όμως να του μιλήσετε για το άγχος και την αγωνία που είχατε και εσείς τις  πρώτες  μέρες, εξηγήστε του όμως ότι αυτό είναι φυσιολογικό και ότι  γρήγορα το ξεπεράσατε.

• Μιλήστε στο παιδί με ειλικρίνεια! Καλό θα είναι να δώσετε στο παιδί σας μια ρεαλιστική εικόνα του σχολείου. Ότι δηλαδή θα πρέπει να κάθετε στο θρανίο μέσα στη τάξη, μιλήστε για την υπακοή και τον σεβασμό απέναντι στη δασκάλα για τα μαθήματα  που θα κάνει εκεί και τα διαλείμματα.

• Δώστε έμφαση στα θετικά! Εκτός από υποχρεώσεις και διάβασμα το σχολείο έχει πολλά θετικά στοιχεία για το παιδί: θα μάθει να διαβάζει μόνο του τις αγαπημένες του ιστορίες, θα κάνει καινούργιους φίλους, θα παίζει ομαδικά παιχνίδια και άλλα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
                                                      

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια