Η ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ , Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.

του Θωμά Μπιζά*.



Η επιστολή της κυρίας Ρένας Δούρου  (Ρ.Δ) προς τους εργαζόμενους 
της περιφέρειας  δείχνει ξεκάθαρα πως η νέα περιφερειακή αρχή έχει μια διαφορετική προσέγγιση από την διοίκηση Σγουρού , στο ζήτημα των σχέσεων της διοίκησης με τους εργαζόμενους.
Η διαφορά αυτή δεν βρίσκεται στις διακηρύξεις  για συνεργασία και  εμπιστοσύνη , ούτε στο κάλεσμα για κοινή αντίσταση μαζί με τους εργαζόμενους στις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων .
 Και η προηγούμενη ηγεσία της περιφέρειας  συχνά έπινε νερό στο όνομα των δικαιωμάτων των εργαζομένων , αλλά αν επρόκειτο οι εργαζόμενοι
να εμποδίσουν το περίφημο σχέδιο της κατασκευής των νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων,  τότε καλούσε τα ΜΑΤ  και τους τουλούμιαζε στο ξύλο και στα χημικά.
Προσωπικά έχω χάσει τον λογαριασμό  των συγκρούσεων με τα ΜΑΤ και του ξυλοφορτώματος και επί διοικήσεων Σγουρού και επί διοικήσεων Χιωτάκη.
Παρ όλα αυτά αν άκουγε κανείς το κύριο Σγουρό να μιλά για τα δικαιώματα των εργαζομένων , θα νόμιζε πως ακούει μια σύγχρονη εκδοχή  των φλογερών ομιλιών των επαναστατημένων μπολσεβίκων μπροστά στα χειμερινά ανάκτορα.
Η νέα περιφερειακή αρχή με την επιστολή της Ρ.Δ  δηλώνει πως θέλει  ένα πρότυπο διακυβέρνησης που θα λειτουργεί προς  όφελος της κοινωνίας και όχι προς όφελος των ολίγων και των συμφερόντων τους. 
Η ξεκάθαρη  δήλωσή της Ρ.Δ για την  απαξίωση που οδηγεί στον εκφυλισμό του ΕΔΣΝΑ σε μηχανισμό ανάθεσης εργολαβιών και διανομής αντισταθμιστικών είναι ότι σημαντικότερο ( και ότι πιο αληθινό) έχει ακουστεί από το στόμα προέδρου στην ιστορία του ΕΔΣΝΑ. 
Αυτή κατά την γνώμη μου είναι η ουσία της επιστολής Δούρου.
Ο τέως περιφερειάρχης ήθελε (για ευνόητους λόγους)  οι εργαζόμενοι του ΕΔΣΝΑ να ψηφίζουν στις συνελεύσεις τους υπέρ των μονάδων με ΣΔΙΤ!! και να στήνουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς για να παραμένει η χωματερή ανοιχτή όταν απεργούσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Ήξερε καλά η ηγεσία της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ , πως το σοβαρότερο εμπόδιο στα σχέδια των αρχόντων των σκουπιδιών , ήταν το συνδικαλιστικό κίνημα και για αυτό το πολέμησαν λυσσασμένα. Οι μηνύσεις , τα συκοφαντικά δελτία τύπου , η απεργοσπασία, οι απειλές , ήταν η συνηθισμένη πρακτική της  προηγούμενης ηγεσίας της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ κατά του συνδικαλιστικού κινήματος.
Το συνδικαλιστικό κίνημα τους χαλούσε τα σχέδια.
Αν κάποιοι λίγοι συνδικαλιστές (κατά τον κύριο Σγουρό) δεν τους κυνηγούσαν ασταμάτητα και με κάθε δυνατό τρόπο από τον Δεκέμβριο του 2010 στις αίθουσες των ξενοδοχείων και της περιφέρειας,  σήμερα οι μονάδες με ΣΔΙΤ θα είχαν ήδη γίνει.
Εννοείται πως υπήρξαν και από την πλευρά των εργαζομένων πρόθυμοι και διαθέσιμοι να συνδράμουν τα ΜΑΤ και τον κ Σγουρό στο θεάρεστο έργο της περιφρούρησης των εργολαβικών συμφερόντων.
Μιλώντας από την πλευρά του συνδικαλιστικού κινήματος στους ΟΤΑ ,( ας μου επιτραπεί αυτή η αυθαιρεσία) , πιστεύω πως το κάλεσμα της Ρ.Δ στους εργαζόμενους για κοινό αγώνα υπέρ των συμφερόντων της κοινωνίας και όχι των ολίγων,  δείχνει πως η νέα περιφερειακή αρχή θέλει το συνδικαλιστικό κίνημα μαζί της,  γιατί έχει πλήρη επίγνωση πως η μάχη με τους άρχοντες των σκουπιδιών θα είναι σκληρή.
Οι εικόνες της ορκωμοσίας και τα δελτία τύπου μπορεί να δίνουν μια ψευδαίσθηση ύφεσης , αλλά ο πόλεμος με τα συμφέροντα στα μέτωπα των σκουπιδιών μαίνεται κανονικά και η νέα περιφερειακή αρχή δείχνει αυτό να το γνωρίζει καλά.

 Θωμάς Μπιζάς μέλος των Γ.Σ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ.
πηγή:http://andi-drasi.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια