ΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΛΑΒΟΙ , ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΔΣΝΑ.




Τα ρεπορτάζ  από τον χώρο της αυτοδιοίκησης λένε πως υπάρχει έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα  από τους σκουπιδοεργολάβους  προκειμένου να μην εξασφαλίσει η Δούρου πλειοψηφία στο Δ.Σ και την Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ .
Οι σκουπιδοεργολάβοι βέβαια  κάνουν την δουλειά τους . Ενδιαφέρονται προκειμένου να υπάρξει  στον ΕΔΣΝΑ πλειοψηφία φιλική προς  τα εργολαβικά συμφέροντα,  προκειμένου να μην αποφασίσει το νέο Δ.Σ  την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις μονάδες επεξεργασίας .
Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούν για την συγκρότηση ενός αντί- Δούρου μετώπου  που θα ελέγξει τον ΕΔΣΝΑ.
Το θέμα όμως δεν είναι οι σκουπιδοεργολάβοι αλλά οι δήμαρχοι. Οι δήμαρχοι που θα προθυμοποιηθούν να βάλουν πλάτη για να μην ακυρωθούν οι διαγωνισμοί,   θα πρέπει να ξέρουν πως ενεργούν σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών τους .
Το παράδειγμα  των διοδίων στις εθνικές οδούς το ξέρει πλέον και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης. Για χάρη των εργολάβων η παραμικρή μετακίνηση στις εθνικές οδούς στοιχίζει πανάκριβα.
Το ίδιο και σε πολύ χειρότερο βαθμό θα συμβεί και με τα δημοτικά τέλη όλων των δήμων της Αττικής αν γίνουν οι μονάδες επεξεργασίας των σκουπιδιών των μεγαλοεργολάβων.
Τα δημοτικά τέλη κυριολεκτικά θα εκτοξευθούν .
Το μοντέλο των μονάδων,  δεν είναι μόνο αναχρονιστικό και το λιγότερο φιλικό στο περιβάλλον. Είναι και πανάκριβο.
 Αν γίνουν οι μονάδες,  οι δημότες θα πληρώνουν τα σκουπίδια πιο ακριβά από το ρεύμα και τότε οι δήμαρχοι που θα έχουν βάλει πλάτη για τις μονάδες των εργολάβων δεν θα έχουν καμιά δικαιολογία απέναντί τους.
Η Ρένα Δούρου με την δική της πρόταση δίνει την ευκαιρία στους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια να αλλάξουν την εικόνα στους δήμους τους. Να κάνουν τοπικά σχέδια διαχείρισης με βάση τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά των δικών τους δήμων.
Να κάνουν τοπική διαχείριση και να μειώσουν τον όγκο των σύμμεικτων σκουπιδιών με προγράμματα διαλογής στην πηγή , με ανακύκλωση , ανάκτηση,  κομποστοποίηση.
Η επιλογή και η απόφαση είναι στο χέρι των δημοτικών συμβουλίων.
Στα δημοτικά συμβούλια οι πιέσεις , οι παραινέσεις και οι υποσχέσεις των σκουπιδοεργολάβων δεν περνάνε. 
Θωμάς Μπιζάς.  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια