ΒΙΡΒΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΑΠΟΨΕΙΣ: ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ



                                                      ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Έχουν λεχθεί είναι γεγονός πολλά και έχει ασκηθεί δριμεία κριτική τις τελευταίες ημέρες στον διάσημο πια φόρο περιουσίας. Μάλλον θα στεναχωρήσω με αυτά που θα γράψω για άλλη μια φορά κάποιους από τους φίλους μου και όσους έχουν την καλοσύνη να διαβάζουν τα κείμενα μου. Βλέπετε δεν είμαι πολιτικός, μου αρέσουν οι αλήθειες και δεν αντέχω άλλο την υποκρισία και το ψέμα που τόσα χρόνια μας ταΐζουν τα συστημικά κόμματα.
Η φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας είναι θεσμός σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου ακόμα και στο λίκνο του καπιταλισμού που δεν φορολογεί τόσο εύκολα, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Θεωρείται δε “προοδευτικός” φόρος. Δηλαδή, φόρος που προτιμούν οι αριστερές και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Αποτελεί δε, καθαρό έσοδο των Δήμων, για τις περισσότερες χώρες.
Τις τελευταίες ώρες ζούμε ένα “delirium” υποκρισίας. Τήλε-αστέρες δημοσιογραφίσκοι, πρωταθλητές της υποκρισίας, λαϊκιστές πολιτικοί της συγκυβέρνησης και εγκλωβισμένοι αριστεροί πολιτικοί που μιμούνται τον παρωχημένο αντιπολιτευτικό λόγο του Αντρέα Παπανδρέου (όχι σε όλα) τρομοκρατούν τον ζαλισμένο από την υπέρ φορολόγηση  Έλληνα πολίτη καθημερινά. Θα σου πάρουν το σπίτι, θα σου φορολογήσουν την στάνη.
Μια από τις πρώτες ιστορικές κωλοτούμπες του Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν που έπαυσε μέσα από το αεροπλάνο τον υπουργό των οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Δρεττάκη υποκύπτοντας, λόγω της αντίδρασης που είχε ξεσπάσει εναντίον του ιδίου φόρου, από τα ίδια συμφέροντα, που κινούσαν τα νήματα της εξουσίας και τότε. Οι ίδιοι Εθνικοί νταβατζήδες τότε και τώρα.
Πως αλλιώς θα φορολογηθεί επιτέλους το μαύρο χρήμα το οποίο έχει γίνει ακίνητα για να ξεπλυθεί; Πως Θα ομαλοποιηθεί η αγορά των ενοικίων για τα εμπορικά ακίνητα; Οι μεγάλο-ιδιοκτήτες κρατούν χρόνια τώρα, επίτηδες κλειστά τα εμπορικά καταστήματα χωρίς να μειώνουν τις τιμές των ενοικίων που ζητούν, στρεβλώνοντας έτσι την αγορά. Να ξεφουσκώσουν επιτέλους, οι τιμές των ακινήτων που από γεννήσεως του Ελληνικού κράτους κρατούνται υψηλές λόγω στρεβλώσεων που δημιούργησαν οι φοροφυγάδες αγοραστές που αγόραζαν τα πάντα σε αυτό τον τόπο, ξεπλένοντας μαύρο χρήμα. 
Θα φορολογηθούν επίσης αγρότες με 4000 και 5000 και 20000 στρέμματα χωράφια οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν πληρώσει ποτέ τους φόρο. Αντίθετα, έχουν επιδοτηθεί χρόνια ολόκληρα και έχουν συμμετάσχει και στην λαθρεμπορία του πετρελαίου, καταναλώνοντας πετρέλαιο θέρμανσης για κίνηση. Για αυτούς τους "φτωχούς αγρότες" κόπτονται οι βουλευτές της επαρχίας, ξεχνώντας και καταδικάζοντας όλους εμάς τους μισθοσυντήρητους μικροαστούς, να κουβαλάμε στις πλάτες μας την φορολογική επιβάρυνση όλων.    
Τι κατά την γνώμη μου, πρέπει να γίνει. Α) Να δοθούν τα έσοδα από τον φόρο αυτό στους Δήμους. Β) Την βάση υπολογισμού να την καθορίζει ο Δήμος με απλή και κατανοητή μέθοδο, γιατί μόνο αυτός γνωρίζει τις πραγματικές αξίες γης. Γ) Να προβλεφθούν γενναίες μειώσεις για τους συνταξιούχους και τους ευρισκόμενους σε οικονομική αδυναμία συμπολίτες μας Δ) Να εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία και μέχρι ενός λογικού ποσού τετραγωνικών. 
Την μέθοδο υπολογισμού του φόρου με τον ισχύοντα νόμο Ε.Ν.Φ.Ι.Α 4223/2013, μόνο διεστραμμένα μυαλά θα μπορούσαν να την είχαν σκεφθεί.

Πέτρος Γεωργίου Βιρβίλης
Οικονομολόγος

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. κ. Βιρβίλη δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που ένα κράτος καταστρέφει τους πολίτες του. Που όντως φορολογεί για να κατάσχει. Πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την φορολόγηση άμεση ή έμμεση των ακινήτων. Ξέρει κανείς πόσες φορές πληρώνουν για το " παλιάμπελο";
    11 φορές!!!
    ΝΑΙ 11 ΦΟΡΕΣ. Στην κληρονομία ή αγορά ή στη μεταβίβαση, στο υποθηκοφυλάκειο, στην άδεια οικοδομής, στο κτηματολόγιο, στο δάνειο, στον ετήσιο φόρο διαβίωσης, στο ΕΝΦΙΑ, στο πιστοποιητικό ενεργειακής κατάταξης και μετά στη γονική παροχή, στην κληρονομία και στο τέλος για ένα σπίτι 100τμ κατασκευαστικής αξίας 80.000 ευρώ έχεις πληρώσει μέσα σε 50 χρόνια για τα κερατιάτικα τους 240.000 και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή.

    Από 1/1/15 θα πληρώνουμε έναν ακόμα έμμεσο φόρο, αυτόν της ταυτότητας κτιρίου... ΔΗΛΑΔΗ 12 ΦΟΡΕΣ ΚΕΡΑΤΟ.

    Όχι αυτό δεν ισχύει σε ΚΑΜΙΑ χώρα ΠΟΥΘΕΝΑ στο κόσμο. Όλα (ακόμα και τα αυτοκίνητα) φορολογούνται ΜΙΑ φορά στην αγορά ή κατ΄έτος, ΩΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ και όχι ως φορολόγηση, που σημαίνει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ για δρόμους, φωτισμό, αστυνόμευση, πάρκα, παιδικές χαρές κλπ...

    Τέλος συμφωνώ 1000% με την άποψη σας και φυσικά με το συμπέρασμα της τελευταίας σας παραγράφου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή