ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ στην Μύκονο


Επίσημη αναγνώριση του συνεταιρισμού ΜοίκοΝΟΣ

Δημοσιοποιούμε δελτίο τύπου του αστικού μη κερδοσκοπικού συνεταιρισμού «ΜοίκοΝΟΣ», που δραστηριοποιείται στη Μύκονο στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών - αστικών αποβλήτων. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς, για πρώτη φορά ένα αντίστοιχο εγχείρημα αναγνωρίζεται επίσημα, τίθεται υπό την αιγίδα του δήμου και παροτρύνονται οι πολίτες να συμμετέχουν στο έργο του συνεταιρισμού και να συνεργάζονται μαζί του. Σκοπός του συνεταιρισμού, γεγονός που τον διαφοροποιεί από πολλά άλλα συνεταιριστικά εγχειρήματα, είναι αυτός που υπάρχει και στην κατακλείδα της ανακοίνωσης:ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Αντιμάχεται την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, αγωνίζεται να δημιουργήσει ο δήμος το δικό του δημοτικό σύστημα ανακύκλωσης και δεν αποσκοπεί σε κέρδος.

Η τριμερής συνεργασία, εκτός από την αναγνώριση της δράσης του συνεταιρισμού, προβλέπει την επιδότησή του με ποσοστό από το τέλος ανακύκλωσης, που αντιστοιχεί στις επιδόσεις του. Πέρα από τα έσοδα που έχει από την εμπορική διάθεση των υλικών.

Θα σημειώσουμε την εξής πληροφορία:
Η ΕΕΑΑ προσπάθησε αρχικά να απαξιώσει και να αποθαρρύνει τη δραστηριότητα του συνεταιρισμού. Όταν είδε ότι δεν είχε αποτέλεσμα και αφού δεν μπορούσε να λειτουργήσει ούτε το σύστημα του μπλε κάδου, απευθύνθηκε στο συνεταιρισμό και του ζήτησε να γίνει ο τοπικός εργολάβος της. Ο συνεταιρισμός, προς τιμή του, αρνήθηκε, εξηγώντας ότι:
- δεν τον ενδιαφέρει να γίνει εργολάβος και ότι αποσκοπεί στη δημιουργία δημοτικού συστήματος ανακύκλωσης
- δεν συμφωνεί με την αντίληψη του ενός και μοναδικού μπλε κάδου, επιμένοντας στην ξεχωριστή προδιαλογή πολλών κατηγοριών ανακυκλώσιμων υλικών.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μια προσωρινή ρύθμιση, μέχρι το τέλος του 2014: η διαχείριση του μπλε κάδου ανατέθηκε σε ιδιώτη εργολάβο (με ένα υποτιθέμενο ΚΔΑΥ, που λειτουργεί σε άθλιες συνθήκες) και ο συνεταιρισμός ΜοίκοΝΟΣ έχει τη δική του αυτόνομη δράση. Έχουμε, με άλλα λόγια, ένα δυαδικό σύστημα διαχείρισης, μέσα στο οποίο ο συνεταιρισμός δίνει τη δική του μάχη για να αποδείξει την υπεροχή και την ωφελιμότητα της αντίληψης που υπερασπίζεται. Στόχος είναι, από την αρχή του 2015, ο δήμος να λειτουργήσει το δικό του σύστημα ανακύκλωσης, με τη βοήθεια και τη συνεργασία του συνεταιρισμού.   

Στο ερώτημα γιατί συνεργασία με την ΕΕΑΑ, η απάντηση είναι η εξής:
- επειδή είναι υποχρεωτική η δραστηριότητα να έχει την κάλυψη ενός αναγνωρισμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης, διαφορετικά θα έπρεπε να δημιουργήσει δικό του (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο) και
- επειδή η ΕΕΑΑ, καλώς ή κακώς, διαχειρίζεται τους πόρους από το τέλος ανακύκλωσης.
ΠΗΓΉ:http://prosynat.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια