Δούρου :Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική ή θα αλλάξει ριζικά φιλοσοφία ή ...........


1. Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Realnews”, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, με τίτλο «Με ανησυχεί η ανικανότητα της κυβέρνησης. Έτσι θα αντιμετωπίσει μια κρίση στο Αιγαίο», τόνισε μεταξύ άλλων:
·                «Είναι χαρακτηριστικό, σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την Περιφέρεια, ότι εμείς εκλεγήκαμε χωρίς να έχουμε λειτουργήσει ψηφοθηρικά. Αντιθέτως. Ζητήσαμε από τους πολίτες να αλλάξουν για να αλλάξει και η εξουσία. Γιατί αυτό είναι σήμερα το ζητούμενο : οι νέες αξίες, η αντίληψη ότι πρέπει να κουραστούμε για να αλλάξουμε όλοι μας. Με δύο προτάγματα: την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών και την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας».
·                «Η νέα Περιφερειακή Αρχή Αττικής δεν έχει πάρει καμία απόφαση για ανάθεση εργολαβίας
καθαριότητας. Βρήκε μια διαδικασία της προηγούμενης διοίκησης σε εξέλιξη, την οποία ουδέποτε επρόκειτο να υπογράψει. Αλλά το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Απευθύνουμε πολιτικό και δημόσιο αίτημα, αναπάντητο ως τώρα, από την κυβέρνηση την άμεση πρόσληψη τακτικού προσωπικού για την κάλυψη πιεστικών αναγκών της Περιφέρειας. Ιδού η Ρόδος λοιπόν για τους φωνασκούντες στα τηλεπαράθυρα υπουργούς».
·                «Αναμορφώσαμε τον προϋπολογισμό με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εξαπλασιάζοντας τα χρήματα, από 2 στα 13 εκατομμύρια και εντάσσοντας νέα αντιπλημμυρικά έργα συνολικού κόστους 28 εκατομμυρίων στην υποβαθμισμένη εδώ και πολλές δεκαετίες Δυτική Αττική ενώ «ξεπαγώσαμε» και ανάλογα έργα του 2014. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα. Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, χωρίς αριθμητικό περιορισμό στο πλήθος των κονδυλίων ή στα ποσά, μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο».
·                Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα κονδύλια του προϋπολογισμού για γήπεδα: «Η παρέμβαση σε ένα κονδύλι δεν είναι εύκολη ή σύντομη διαδικασία καθώς απαιτείται εντοπισμός νομικών και άλλων συνεπειών. Θυμίζω τέλος δύο πράγματα. Πρώτον, την πάγια θέση μας ότι η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων οφείλει να σέβεται το νομικό πλαίσιο, το περιβάλλον, τους πολεοδομικούς κανόνες. Και δεύτερον ότι όλα θα περάσουν μέσα από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, τις ερασιτεχνικές ομάδες και ανταποδοτικότητα στην αυτοδιοίκηση».


2. Σε συνέντευξή της στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Παρασκήνιο», την 1η Νοεμβρίου, με τίτλο «Δεν επιδιώκω να γίνω δελφίνος του Αλέξη», η Ρένα Δούρου υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
·                «Δεν υπάρχει απόφαση της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας για ανάθεση εργολαβίας καθαριότητας. Και τούτη η κυβέρνηση εμπαίζει τη νοημοσύνη των πολιτών και δεν νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά να μιλά εξ ονόματος των αγωνιζόμενων καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ. Γιατί είναι η κυβέρνηση των μαζικών απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, της παράνομης απόλυσης των 595 καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, τις οποίες αρνείται πεισματικά, και παρά το νόμο, να τις επαναπροσλάβει. Είναι η κυβέρνηση που ουσιαστικά απαγορεύει, στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών, τις προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, αποδυναμώνοντάς τους. Είναι η κυβέρνηση που έχει εγκαθιδρύσει το καθεστώς των εργολάβων στους τομείς της καθαριότητας, της συντήρησης, της φύλαξης, κ.α., στον δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα».
·                «Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική ή θα αλλάξει ριζικά φιλοσοφία ή η Περιφέρεια και η χώρα μας θα εξακολουθούν να βρίσκονται στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης. Η πρόσφατη επιστολή που απέστειλα προς τους δημάρχους περιέχει ακριβώς τα στοιχεία εκείνα – την πρόληψη, τη μείωση του όγκου των σύμμεικτων απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την επανάχρηση – που είναι απαραίτητα για το νέο σύστημα, μακριά από ΣΔΙΤ και φαραωνικές εγκαταστάσεις. Ένα σύστημα απόλυτα συμβατό με τις ευρωπαϊκές επιταγές. Το μόνο δηλαδή που θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».
·                «Εμείς στην Περιφέρεια φέρνουμε ένα νέο ήθος, αποδεικνύουμε ότι η διοίκηση μπορεί να λειτουργήσει χωρίς "αξιολογήσεις - μπαμπούλες απολύσεων", προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον και άρα τα συμφέροντα των πολιτών. Θέλουμε διαφανείς διαδικασίες, με ανοικτούς διαγωνισμούς για παράδειγμα, όπου όλοι να μπορούν να ελέγξουν τα πάντα. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξαμε για τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα τον Κοσμά τον Παπαχρυσοβέργη, πρόεδρο της Ένωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Μια μη κομματική επιλογή, που έγινε στη βάση της αντίληψης που έχουμε για το δημόσιο: ένα αποτελεσματικό δημόσιο, χρήσιμο στους πολίτες και τις ανάγκες τους και όχι εργαλείο πελατειακών σχέσεων για την αναπαραγωγή στην εξουσία, τσιφλίκι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επί σαράντα χρόνια».


3. Τέλος, σε δήλωσή της στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Επένδυση» του Σαββάτου 1η Νοεμβρίου, με τίτλο «Πράξεις και όχι λόγια», η περιφερειάρχης Αττικής, σημείωσε μεταξύ άλλων:
·                «Η νέα Περιφερειακή Αρχή της Αττικής είναι αποφασισμένη να  κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες. Δεσμεύσεις που έχουν να κάνουν με την αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών και με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Ήδη κάναμε ένα πρώτο βήμα με τη μερική αναμόρφωση του προϋπολογισμού που καταθέσαμε επιλέγοντας να ενεργήσουμε πολιτικά υπεύθυνα, οικονομικά αξιόπιστα, κοινωνικά ευαίσθητα».
·                «Γιαυτό και επιλέξαμε να εξαπλασιάσουμε το κονδύλι για την αντιμετώπισή της, από 1.9 στα 13 εκατομμύρια».
·                «Γιαυτό και είχαμε την τραγική διορατικότητα να εντάξουμε, μόλις την προηγούμενη μέρα των πλημμυρών, νέα αντιπλημμυρικά έργα, δαπάνης για το 2015 ύψους 10 εκατομμυρίων (από τα 38 εκατομμύρια της αναμόρφωσης), κυρίως στην επί χρόνια υποβαθμισμένη Δυτική Αττική, και όχι μόνο».



·                «Γιαυτό και βάζουμε τις βάσεις ενός νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων με την αποστολή της σχετικής επιστολής προς τους δημάρχους της Περιφέρειας Αττικής. Και αυτή είναι μόνο η αρχή».
·                «Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Δημοσιεύματα συκοφαντικά και λασπολογήματα δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνουν ή να μας κάμψουν».



Για περισσότερες πληροφορίες:
Twitter: @renadourou

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια