Προτάσεις Λαϊκής Συσπείρωσης Φυλής για την διαχείριση απορριμμάτων





Προς το Δήμαρχο Φυλής κ. Παππού Χρήστο
και το Δημοτικό Συμβούλιο

Με αφορμή την πρόταση της Περιφερειάρχου Αττικής κ. Δούρου για ένα << νέο μοντέλο διαχείρησης των απορριμάτων>>, ο Δήμαρχος Φυλής κ.Παππούς στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα στο τέλος, στις 00.30 τα μεσάνυχτα, έφερε ένα σχέδιο απόφασης τεσσάρων σημείων βασισμένο στην επιστολή της Ρένας Δούρου.
Ο Δήμος Φυλής είναι ο αποδέκτης όλων των απορριμμάτων της Αττικής – και όχι μόνο – πάνω από μισό αιώνα. Οι ευθύνες για την παραμονή της στη Φυλή – Θριάσιο είναι διαχρονικές και δεν αφορούν μόνο τις κυβερνήσεις Ν.Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους αιρετούς στην τοπική αυτοδιοίκηση τόσο του δικομματισμού όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν αυτές τις επιλογές.
Με την επιστολή της στους Δημάρχους, η κ. Δούρου, θέτει τρεις προτεραιότητες ως περιφαρειακή αρχή που κινούνται σε πνεύμα αοριστίας και δεν απαντούν στην
αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος που απειλεί να πνίξει στα σκουπίδια τους Δήμους της Αττικής το χρόνο που έρχεται. Η περιφαρειάρχης Αττικής, με την πρόταση της για διάλογο με τους Δημάρχους, στην ουσία ρίχνει το μπαλάκι στους Δημάρχους και δεν απαντά πότε θα σταματήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής. Οι κάτοικοι της Φυλής αλλά και του Θριάσιου έχουν χορτάσει από κόλπα και ψέματα περί αορίστων χρονοδιαγραμμάτων.
Στα ίδια κινείται και η πρόταση του δημάρχου Φυλής κ. Παππού. Επαναλαμβάνει την αόριστη θέση της κ. Δούρου ,θέση που πρόβαλαν και όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι Άνω Λιοσίων και Φυλής να κλείσει η χωματερή. Ο κ. Παππούς όμως σήμερα, είναι Δήμαρχος Φυλής, και οφείλει (αν πιστεύει φυσικά πως η χωματερή πρέπει να κλείσει) να θέσει συγκεκριμένο και σύντομο χρονοδιάγραμμα για το σκοπό αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση να προτείνει μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Δηλαδή, να καλέσει τους εργαζόμενους και τους κατοίκους του Δήμου ώστε να επιβάλλουν το κλείσιμο της χωματερής.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Φυλής προτείνει να γίνει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό το θέμα. Σε αυτό να καλεστούν οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς για να πουν τη γνώμη τους με σκοπό να υπάρξει δέσμευση όλων για το οριστικό πια κλείσιμο της χωματερής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φυλής προτείνει ακόμα:
l  Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμάτων. Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη.
l  Να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος Εθνικός Σχεδιασμός και με βάση αυτόν να καταρτιστούν τα αναθεωρημένα ΠΕΣΔΑ που θα υλοποιούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα προκύψουν απ΄ τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και με άξονες:
  - Τη μη ιδιωτικοποίηση στις ΣΔΙΤ και τις συμβάσεις παραχώρησης.
  - Την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και
    προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  - Την μείωση των παραγόμενων απορριμάτων , την προώθηση της
    ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένης και της  
    κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος , σε συνδυασμό με το δραστικό
    περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων ΑΣΑ. Την ορθολογική μεταφορά
   των ΑΣΑ μέσω σταθμών μεταφόρτωσης , περιλαμβανομένης και της
   θαλάσσιας μεταφοράς.
l  Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που στηρίζεται στον ισχύοντα Περιφαρειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής.
l  Να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να εγκατασταθεί σε κατάλληλη και εκτός Θριασίου θέση ο αποτεφρωτήρας των μολυσματικών. Να αρχίσει η απορύπανση και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, να εκπονηθεί πλήρης επιδημιολογική μελέτη που θα περιλαμβάνει τους κατοίκους και τους μόνιμους εργαζόμενους στη ζώνη επιρροής της ΟΕΔΑ Φυλής – Άνω Λιοσίων σε συνδυασμό και με τη λειτουργία των άλλων, υψηλής όχλυνσης εγκαταστάσεων, (εξαιτίας του φαινομένου της συνέργιας των ρύπων) που συνοστίζονται στο βεβαρημένο Θριάσιο.
l  Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης των αποβλήτων στο Θριάσιο και οι νέες χωροθετήσεις να αναζητηθούν εκτός του Θριασίου χωρίς τον αποκλεισμό και των εκτός Αττικής περιοχών στο πλαίσιο μια δίκαιης διαπεριφερειακής συνεργασίας.
l  Να δημοσιοποιηθούν τώρα εν όψει και του επικείμενου υπερκορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής τα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης ΕΔΣΝΑ σε σχέση με τη χωροθέτηση του (των) μελλοντικού (-ων) ΧΥΤΑ που μέχρι σήμερα κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό.
l  Στο μεταξύ, να προωθηθούν άμεσα δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στη πηγή (περίλαμβανομένων και των οργανικών) στη Αττική και γενικότερα.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Ο Επικεφαλής – Δημοτικός Συμβουλος

          Δημήτρης Τσιουμπρής

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια