Πέτρος Βιρβίλης:ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΗΜΩΝ


Θέλω να πιστεύω, ότι με τα γραφόμενα μου, υπηρετώ την κοινή λογική για το καλό του Δήμου μας εφαρμόζοντας την πολιτική του αυτονόητου. Ζητώ συγνώμη αν δεν τα καταφέρνω πάντα, η αν στενοχωρώ κάποιους. Τα ίδια πράγματα θα έγραφα αν στην Δημαρχία βρίσκονταν αυτή τη στιγμή ο κ. Μπουραίμης και η παράταξη του.
Κατηγορούν το Δήμο και τον Δήμαρχο Χ. Παππού, σαν ανάλγητο, επειδή στέλνει σημειώματα σε Δημότες μας με τα οποία ζητά την είσπραξη «Θεσμοθετημένων Εσόδων του Δήμου».
Ε, όχι ρε παιδιά, φτάνει πια αυτός ο Λαϊκισμός. Θα μας δώσουν βραβείο σε λίγο στη Φυλή.
Σας πληροφορώ λοιπόν, ότι ακόμη και τυχόν αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου περί αναστολής επιβολής θεσμοθετημένων εσόδων, επειδή κατ’ ουσία επιφέρουν άνιση μεταχείριση των
φορολογουμένων και αντίκειται στις διατάξεις του ν.2130/1993 και παράλληλα συνεπάγονται ζημία για το δήμο, λόγω εκούσιας αποφυγής είσπραξης θεσμοθετημένων εσόδων του, η είσπραξη των οποίων είναι υποχρεωτική εκ της νομοθεσίας,Πάσχουν νομιμότητας και συνιστούν τεκμήριο, σχετικά με την αδράνεια είσπραξης εσόδων του δήμου, που δύναται να επισύρει τις προβλεπόμενες, εκ της νομοθεσίας, κυρώσεις.
Παραθέτω αυτούσιο το κείμενο του άρθρου 277 του  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ NOMOΣ 3852/ 7 Ιουνίου 2010 περί κυρώσεων:
Άρθρο 277
Έλεγχος Είσπραξης Εσόδων:
1. Ο αρμόδιος για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανώνΕπίτροπος, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτουςμπορεί να παρακολουθεί την κανονική είσπραξη των εσόδων των Ο.Τ.Α. και των νομικών τους προσώπων καινα ασκεί τον έλεγχο για την είσπραξη των νομίμως βεβαιωθέντων χρεών, οφειλών ή προστίμων σε βάρος τρίτων.
2. Σε περίπτωση που διαπιστώσει αδράνεια είσπραξήςτους από τα αρμόδια όργανα διοίκησης ή τις οικονομικέςυπηρεσίες καλεί τούτους, με έγγραφό του που κοινοποιείται στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στον Ελεγκτή Νομιμότητας, να ενεργήσουνμέσα σε τασσόμενη εύλογη προθεσμία για την είσπραξητούτων.
3. Εάν η αδράνεια συνεχίζεται, οφειλόμενη σε δόλο ήβαριά αμέλεια των διοικούντων τον δήμο και τα νομικάτου πρόσωπα ή των προϊσταμένων των οικονομικών υπηρεσιών αυτών παραπέμπει α) τα μεν αιρετά υπαίτιαπρόσωπα με αιτιολογημένη εισήγησή του στην Επιτροπήτου άρθρου 141 του ν. 3463/2006 για προσωπικό καταλογισμό τούτων με το ποσό της θετικής ζημίας που προξένησαν και β) τους υπαλλήλους των ανωτέρω προσώπωνπου προκάλεσαν ζημία στην περιουσία του στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό τούτων.
Ο καταλογισμός αυτός μπορεί να φτάσει και σε επίπεδο Δημοτικού Συμβούλου που ψήφισε τα έσοδα αυτά.
Επειδή ανάλγητος δεν είμαι και καταλαβαίνω την οικονομική δυσπραγία των συνδημοτών μου, προτείνω την νομική συνδρομή του Δήμου σε όλους τους «ΑΠΟΔΕΔΕΙΜΕΝΑ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ» και όχι στους κατά συνείδηση κακοπληρωτές, ώστε να βοηθηθούν στην ένταξη τους σε μακροχρόνιες δόσεις αποπληρωμής.
Βιρβίλης Πέτρος

Οικονομολόγος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια