ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ


ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
 ΑΝΩ  ΛΙΟΣΙΩΝ
( Έδρα : Σχολικό κτίριο 1ου Δημ. Σχολείου  Άνω Λιοσίων
τηλ.   6977922678,  6934617981)

                                                                                                     31  Οκτωβρίου  2014
Προς :    Το Πρόεδρο και τα  Μέλη
                Δημοτικής  Επιτροπής  Παιδείας
                Δήμου  Φυλής       

Κοιν:       ΕΣΕ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ Εκπ/σης Δήμου  Φυλής

                ΕΣΕ Δ/ΒΑΘΜΙΑΣ Εκπ/σης Δήμου  Φυλής

                κ.κ. Δντές Σχολικών Μονάδων Άνω Λιοσίων

                Δ.Σ. Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων

                                                                                    
               Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,  κ.κ.  μέλη της ΔΕΠ,

             Το  Δ.Σ. της  Ένωσης Συλλόγων  Γονέων  & Κηδεμόνων  Άνω Λιοσίων, σας γνωρίζει τα παρακάτω θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους Γονείς, έχουν  τεθεί κατ’επανάληψη και χρήζουν αποτελεσματικής αντιμετώπισης κατά τη τρέχουσα σχολική  χρονιά:  
         
         1.    Σχολική στέγη

                  α.   Κατασκευή  10ου Δημοτικού  Σχολείου στη Δροσούπολη
                       Τρία Δημοτικά Σχολεία (1ο –  6ο – 7ο ) με 1150 μαθητές περίπου,  συνεχίζουν και φέτος να δυσλειτουργούν υπερκορεσμένα εξαιτίας της μη κατασκευής του υπόψη νεοϊδρυθέντος σχολείου.
 
                 β.    Κατασκευή   8ου  Δημοτικού  Σχολείου   στη   Ζωφριά

                        (1) Η λειτουργία του 3ου Δημ. Σχολείου στη περιοχή κρίνεται υπερκορεσμένη, ανασφαλής και αναξιοπρεπή για τα παιδιά μας  καθόσον λειτουργεί  με  380 μαθητές  αντί 200, με 18 τάξεις αντί των 12 προβλεπόμενων, εκ των οποίων οι δύο  βρίσκονται στο υπόγειο, οι δύο  σε  προκατασκευασμένες αίθουσες και τρεις  στη  διαχωρισμένη  αίθουσα εκδηλώσεων, με μόλις 8 τουαλέτες και 5 ανισόπεδα προαύλια.

                             (2)  Ενέργειες  σχετικά με την απαλλοτρίωση του προβλεπόμενου χώρου κατασκευής του  νέου σχολείου καθώς και της επιλογής υπαρχόντων κτιρίων  στη  περιοχή για προσωρινή χρήση δεν  έχουν  υλοποιηθεί.
                  
                 γ.     Κατασκευή  νέου   σχολικού  κτιρίου 3ου ΓΕΛ  Άνω  Λιοσίων

                        (1) Το  παλαιό μισθωμένο κτίριο δεν  πληρεί από χρόνια  τις  απαιτούμενες  τεχνικές  προδιαγραφές και υλικοτεχνικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Ζητείται  να κινηθούν 
άμεσα  οι διαδικασίες προς  το  Υπουργείο  Παιδείας για  τη  κατασκευή του νέου  σχολικού  κτιρίου σε συνδυασμό με την ύπαρξη χωροταξικής  και πληθυσμιακής  μελέτης του μαθητικού δυναμικού χωρίς να υπάρξει εξέλιξη στα πλαίσια της Δ.Ε.Π.  
                        (2)  Επιπλέον εκκρεμεί η μεταφορά των δύο κοντέινερ που βρίσκονται στο προαύλιο χώρο του σχολείου.

                                 
                  δ.    Κατασκευή Δημοτικού Σχολείου Φυλής
                         Είναι χρόνιο το αίτημα για την κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου στη Δημοτική κοινότητα Φυλής για τη κάλυψη των σύγχρονων υλικοτεχνικών αναγκών  εκπαίδευσης και δεν έχει υπάρξει εξέλιξη του θέματος.

                  ε.    Οριστική ποιοτική - ποσοτική παραλαβή νέων  σχολικών κτιρίων

                         Εκκρεμούν οι  διαδικασίες  οριστικής  ποιοτικής  και ποσοτικής  παραλαβής  των νέων σχολικών κτιρίων, ήτοι του 2ου ΓΕΛ,   του 4ου Γυμνασίου και του   ΕΠΑΛ -  ΕΠΑΣ  Άνω Λιοσίων.  Με  τις  υπόψη  διαδικασίες θα αποκατασταθούν οι τυχών  υφιστάμενες  κακοτεχνίες, θα  ελεγχθούν  θέματα ασφαλείας  και θα  ολοκληρωθούν οι  συμβατικές υποχρεώσεις των ανάδοχων  τεχνικών  εταιρειών.

                 
                  στ.     Αντισεισμικός έλεγχος σχολικών  κτιρίων
                            Κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση του υπόψη   ελέγχου   τον  οποίο αναμένουμε άμεσα να πραγματοποιηθεί.


          2.     Οικονομική  επιχορήγηση Σχολικών  Επιτροπών

                   α.  Τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, οι  ανάγκες συντήρησης των  κτιρίων και όλες οι δραστηριότητες που έχουν οικονομικό  κόστος  δεν   καλύπτονται από τα ελάχιστα χρήματα που επιχορηγεί το Υπ. Παιδείας. 

                   β.    Στις δύο  Σχολικές Επιτροπές θα  πρέπει    από το  Δήμο να  είναι διαρκείς οι οικονομικές επιχορηγήσεις  για  την  κάλυψη των  αναγκών των  σχολείων.


            3.    Ίδρυση – Λειτουργία Νυχτερινού  ΕΠΑΛ

                         Η σχετική απόφαση της Δ.Ε.Π. πρέπει να γίνει απαιτητή  από το Υπουργείο Παιδείας και χρειάζεται διαρκή και επίμονη προσπάθεια, καθόσον  μέχρι σήμερα διαπιστώνεται στασιμότητα.

            4.    Ασφαλής προσέλευση και αποχώρηση μαθητών

                  α.   Για το υπόψη θέμα  η  Ένωση  Γονέων από το Μάιο 2012 προέβη στη μελέτη  και καταγραφή των αναγκαιούντων  τεχνικών στοιχείων που αφορούν  τη ρύθμιση κυκλοφορίας για την ασφαλή και έγκαιρη προσέλευση και αποχώρηση  των  μαθητών. Έχει  υλοποιηθεί  κατά  ένα  μέρος η μελέτη και  αναμένεται  η ολοκλήρωσή της.

                  β.   Επιπλέον έχει προταθεί η εκπαίδευση των  Σχολικών Τροχονόμων  από τη Τροχαία.

5.        Ασφάλεια – Φύλαξη  σχολικών  κτιρίων

                         Διαπιστώνονται  διαρκή  κρούσματα εξωσχολικής  παραβατικότητας  και  καταγράφονται  φθορές   και κλοπές  στα  σχολεία. Θα πρέπει  να  ληφθούν  όλα  τα  αναγκαία μέτρα  για  την  αντιμετώπιση  του  προβλήματος με  ολοκληρωμένο  σχέδιο δράσης και  ασφαλείας.


           6.   Εξυπηρέτηση μαθητών από την αστική  συγκοινωνία (ΟΑΣΑ)

              Η   Ένωση Γονέων  έχει  ζητήσει να γίνει  έρευνα και να καταγραφούν σε  κάθε  σχολική  Μονάδα οι ανάγκες των μαθητών  στη χρήση των λεωφορείων του ΟΑΣΑ προκείμενου να υπάρξει  αναμόρφωση των  δρομολογίων και πλήρη  κάλυψη  των αναγκών. Στα πολεοδομικά όρια του Δήμου μας φιλοξενείται ένα από τα μεγαλύτερα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ, ας υπάρξει αντισταθμιστική συμφωνία επί  του  θέματος προς όφελος των  παιδιών  μας.

          7.    Προληπτική  υγιεινή – ιατρική  φροντίδα  μαθητών

                 (α)  Αναγκαιεί η συνεργασία με την  υγειονομική  υπηρεσία του  τοπικού  Ερυθρού  Σταυρού προκειμένου να καλυφθεί πλήρως το  ετήσιο πρόγραμμα Σχολικής Υγιεινής.

                 (β) Επιπλέον λόγω της οικονομικής αδυναμίας πολλών  γονέων να αντιμετωπίσουν σε προληπτική  βάση τα  θέματα υγείας των παιδιών τους, ζητειται η   κοινωνική μέριμνα  και  εξασφάλιση στη   πρόληψη και προαγωγή της υγείας, όπως ζητημάτων  οπτικής και ακουστικής οξύτητας, στοματικής υγιεινής, κύφωσης-σκολίωσης, καρδιολογικού ελέγχου, παιδικής παχυσαρκίας, μαθησιακών διαταραχών, αλλά και βασικές γνώσεις Πρώτων Βοηθειών στους εκπαιδευτικούς.

              8.   Οικονομική στήριξη των μαθητών μέσω των Σχολικών Κυλικείων
                    Με δεδομένο τα δυσμενή οικονομικά των γονέων που σε μεγάλο ποσοστό αδυνατούν να δίδουν χρήματα για την αγορά των προϊόντων,  η Ένωση Γονέων έχει  ζητείται  οι  Σχολικές  Επιτροπές να μειώσουν τις  μισθώσεις  των  κυλικείων  προκειμένου να  γίνουν  αντίστοιχες  μειώσεις  στα  προς  πώληση είδη γεγονός που  ήδη  υλοποιήθηκε σε πολλούς Δήμους της χώρας κατ’ εφαρμογή του Νόμου  4013/2011 ( 5/9/2011 ΦΕΚ 204 ).

              9.    Σχολικός αθλητισμός
                     Κατά τη διάρκεια της  σχολικής  χρονιάς  η  διενέργεια διασχολικών   πρωταθλημάτων σε  μαζικό ή ατομικό  άθλημα  είναι επιτακτική για τα παιδιά μας ώστε  να δώσουμε  την ουσιαστική δυνατότητα να στραφούν σε  τέτοιες υγιείς δραστηριότητες.   Θεωρούμε   ότι οι  Σχολικές Επιτροπές  έχουν την αρμοδιότητα και δύναται να ανταποκριθούν στην οργάνωση και διεξαγωγή  τους.

              10.    Χειμερινή  περίοδος

                      α.  Ενόψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου επισημαίνεται με  κάθε τρόπο  η  αδιάλειπτη εξασφάλιση του  πετρελαίου θέρμανσης και η έγκαιρη συντήρηση της κεντρικής θέρμανσης των  σχολικών κτιρίων.

                      β.   Κρίνεται ακόμη σκόπιμο να προβλεφθεί  μηχανισμός ενημέρωσης των  μελών της σχολικής κοινότητας σε περίπτωση που κλείσουν τα σχολεία λόγω  δυσμενών καιρικών  συνθηκών προκείμενου  να μην  επαναληφθούν η σύγχυση και τα προβλήματα σε ανάλογες παρελθούσες περιπτώσεις.
                                             
               11.   Προγράμματα κατά της Ενδοσχολικής Βίας.
                      
                      Η υλοποίηση τέτοιων  πρόγραμματων  αποτελούν  απίδα  προστασίας για  τα παιδια  και  τη  νεολαία μας.

Με  τιμή  για το ΔΣ,

        Νικόλαος Χατζητρακόσιας                               Παπανδρέου Γεωργία

                 Πρόεδρος                                                     Γενική  Γραμματέας 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια