Γ. Σγουρός : Στο σημείο μηδέν η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική με ευθύνη της νέας περιφερειακής διοίκησης


Προς τους Συντάκτες Αυτοδιοίκησης
Προς τους Συντάκτες Περιβάλλοντος

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Σγουρός : Στο σημείο μηδέν η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική με ευθύνη της νέας περιφερειακής διοίκησης

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου που οργανώνει η Περιφέρεια Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική» Γιάννης Σγουρός έκανε την παρακάτω δήλωση :

«Η διαχείριση των απορριμμάτων απασχολεί την Κεντρική Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση – κυρίως του α’ βαθμού - εδώ και πολλές δεκαετίες, χωρίς δυστυχώς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί η πρέπουσα λύση.

Και όταν λέμε πρέπουσα λύση δεν εννοούμε ασφαλώς να εξαφανιστούν τα απορρίμματα ως δια μαγείας, γιατί κάτι τέτοιο δεν γίνεται.

Ως λύση εννοούμε τη διαχείρισή των απορριμμάτων με βάση την αρχή ότι το απόρριμμα δεν
είναι απόβλητο, αλλά πόρος που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών μας πόρων που δεν είναι ανεξάντλητοι.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η Αττική βρέθηκε κοντά σ’ αυτήν την πολυπόθητη λύση. Και τούτο γιατί :

·         Προκηρύχθηκαν και προχώρησαν  σε ικανοποιητικό βαθμό οι 4 διεθνείς διαγωνισμοί για την κατασκευή ισάριθμων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και τριών μονάδων κομποστοποίησης. Οι μονάδες θα χρηματοδοτούνταν από Κοινοτικά και Ιδιωτικά Κεφάλαια, χωρίς δηλαδή καμία επιβάρυνση της εθνικής οικονομίας σε μια κρίσιμη περίοδο για τον τόπο. Τα έργα που θα διατηρούσαν το δημόσιο χαρακτήρα τους, είχαν την πλήρη στήριξη των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ήταν απολύτως σύμφωνα με τις επιταγές της κοινοτικής περιβαλλοντικής  νομοθεσίας.

·         Διασφαλίστηκαν σε συνεργασία με την πρώην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ κονδύλια ύψους 400 εκ. € από τα τομεακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής. Τα 150 εκ. € εξ αυτών θα διοχετεύονταν σε δράσεις αποκεντρωμένης διαχείρισης και διαλογής στην πηγή.

Δυστυχώς η νέα διοίκηση της Περιφέρειας δεν συμμερίστηκε την πρόοδο που είχε συντελεστεί. Άκριτα και άκαιρα αποφάσισε να ακυρώσει τους διαγωνισμούς και να οδηγήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και πάλι στο σημείο μηδέν.

Το πρόβλημα ωστόσο δεν ήταν μόνο, ότι έστειλε το λάθος μήνυμα, ότι δηλαδή οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ανεπιθύμητες στην Αττική.

Το πρόβλημα είναι ότι η νέα διοίκηση γκρέμισε ό,τι με κόπο και διαφάνεια χτίστηκε, χωρίς να διαθέτει – αν και άλλα έλεγε προεκλογικά - κανένα απολύτως εναλλακτικό σχέδιο, κανένα άλλο πλάνο για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ακύρωσε τους διαγωνισμούς, που έδιναν λύση σε ένα πρόβλημα 40 ετών για μία ιδεοληψία και με τις γνωστές ψευδείς αιτιολογίες περί φαραωνικών εργοστασίων, εγγυημένων ποσοτήτων, κοστοβόρων λύσεων που δεν ισχύουν όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει και αποδείξει.

Και τώρα που το πρόβλημα καίει, κατέφυγε στη λύση – φερετζέ του διεθνούς συνεδρίου, λες και τα συνέδρια δίνουν λύσεις στα προβλήματα …

Απόδειξη της ανυπαρξίας της νέας διοίκησης, είναι ότι εδώ και τέσσερις μήνες απευθύνουμε δημόσια πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα και απάντηση ακόμη δεν έχουμε πάρει.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχετε βάλει για το νέο ΠΕΣΔΑ; Πότε θα τον ολοκληρώσετε, πότε και με ποιους πόρους θα τον εφαρμόσετε; Θα ανοίξετε ζήτημα νέων χωροθετήσεων στην Αττική; Θα κλείσετε και εάν ναι, πότε, τη Φυλή; Πως θα πετύχετε τους στόχους της ανακύκλωσης χωρίς μονάδες επεξεργασίας; Τι θα κάνετε με τις απαλλοτριώσεις στη Φυλή; Τι θα κάνετε με το Γραμματικό που προεκλογικά χαρακτηρίζατε μείζον περιβαλλοντικό έγκλημα, μετά την απόφαση του ΣτΕ; Θα ακυρώσετε το έργο και θα επιστρέψετε τα λεφτά στην Ε.Ε.; Εμείς σας καλούμε να προχωρήσετε στην τάχιστη ολοκλήρωσή του.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ωστόσο εμφανές ότι η νέα διοίκηση ερχόμενη αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, αναγκάζεται να υποχωρεί από τις αρχικές της θέσεις.

Ήδη κινήσεις πολιτών που αφελώς τη στήριξαν, εξέφρασαν δημόσια την απορία και τις ενστάσεις τους για την πορεία που διαγράφεται, αφού βλέπουν να γίνεται κάποιου είδους μεταστροφή ή για να είμαστε και επίκαιροι με τα τεκταινόμενα, βλέπουν να γίνεται στροφή στο ρεαλισμό ...

Εμείς καλούμε τη νέα διοίκηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων αποφάσεων, διότι τα περιθώρια στενεύουν απελπιστικά.  Λάθη στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν επιτρέπονται.


Η κατάσταση τα τελευταία δύο χρόνια βελτιωνόταν διαρκώς, θα είναι ολέθριο για την Αττική να κάνει πισωγυρίσματα σε άλλες εποχές και περιόδους».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια